Gelir İdaresi Başkanlığının Talebi Üzerine Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak hazırladığımız Mail Metni

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

 

Gelir İdaresi Başkanlığının Talebi Üzerine Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak hazırladığımız Mail Metni

 

Gelir İdaresi Başkanlığının Talebi Üzerine Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak hazırladığımız Mail Metnidir:
Muhasebe Bilenler Topluluğu’nun Değerli Üyeleri;
En Son Twitter etkinliğimizde 7 Saat ülke gündeminde kaldıktan 2 gün sonra Gelir İdaresi Başkanlığımız bizlere dönüp sizleri dinliyoruz babında bir duyuru yapmıştı.
https://www.gib.gov.tr/beyanname-bildirim-ve-formlarin-sadelestirilmesine-iliskin-calisma
Malum genelde hep kendi içimizde dertlenip sorunları ve talepleri pek dillendirmiyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan böyle bir teklif gelmişken değerlendirmemek çok büyük bir yanlış olacaktı diyerek bir metin hazırladım ayrıca sizlerden de sorunlarınızı yazmanızı istemiştim ve sağolun sizler de yüzlerce yorum yaparak bu metne destek oldunuz.
Metnin son hali aşağıdadır.
Mail olarak her ne kadar beyanname@gelirler.gov.tr yazsana da sanırım o yanlış olmuş beyanname@gelirler.gov.tr olacak biz ikisine de atalım geri dönem zaten bizimdir 🙂
Atacağımız Mail Adresleri :
Mail : beyanname@gelirler.gov.tr; ebeyanname@gelirler.gov.tr
Bilgi (CC) : meslekimucadele@muhasebebilenler.com; huseyinazili@gelirler.gov.tr; abilgili@gelirler.gov.tr ; msutcu@gelirler.gov.tr ;adilbay@gelirler.gov.tr; mehmetarabaci@gelirler.gov.tr; isenyurt@gelirler.gov.tr; akiraz@gelirler.gov.tr; zcenge@gelirler.gov.tr; mkaya@gelirler.gov.tr; akurt@gelirler.gov.tr; iaslan@gelirler.gov.tr;
Konu :GİB Sitemizde 14.02.2020 tarihine kadar gönderilmesi talep edilen Beyanname, Bildirimlerin Sadeleşmesi ve Mesleki konulardaki Öneri, Görüş ve Taleplerimiz Hakkında.
Sizlerden gelenleri de harmanlayarak oluşturduğumuz kullanacağınız ortak metin.
Sn. Yetkili;
İnternet sitenizde paylaşmış olduğunuz “Başkanlığımızca, mükellef odaklı, katılımcı ve şeffaf hizmet anlayışımız çerçevesinde, tüm beyanname, bildirim ve formların gözden geçirilerek sadeleştirilmesi, daha kolay ve daha hızlı şekilde doldurulabilmesine yönelik çalışmalar başlatıldığını, bu kapsamda görüş, öneri ve katkılarımızı  14.02.2020 tarihine kadar e posta kanalıyla göndermemizi” talebinize karşılık Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak aşağıdaki çalışmayı yaptık ve sizler ile paylaşıyoruz.
ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTEREK BAŞLAMAK İSTERİZ;
Yapılan değişikliklerin toplum tarafından kabul edilip, istikrarlı bir şekilde eyleme dökülebilmesi ve hızlı bir şekilde niyetlenen sonuca ulaşılabilmesi için yapılacak değişikliklerin amiyane tabiriyle Kervan Yolda Düzülür şeklinde değil de geçmişi ve gelenekleri olan bir ülkeye yakışan şekilde, bu işin profesyonellerinden, Meslek örgütü tarafından yönlendirilen yetkin temsilcilerinden görüşler alınarak ve daha da önemlisi bu görüşlerin göz önünde bulundurarak işlemlerin yürütülmesinin ve bundan sonraki süreçler için bu görüş beyanının olmazsa olmazlar arasında yer almasına çok önem verdiğimizi belirtmek isteriz.
Biliyorsunuz ki konu Vergi olduğunda, SGK olduğunda bu alandaki kanunlar ve uygulamalar olduğunda Masanın bir tarafında sizler varsanız, diğer tarafında da bizler varız ve arzulanan sonuç ile ortaya çıkan sonuç uyumlu olmaz ise amaçlanan sonuçlara ulaşmak mümkün olmayacaktır.
Strateji kelime karşılığı olarak “önceden belirlenen bir amaca ve hedefe ulaşmak için başvurulan yolların ve uygulanan yöntemlerin tümü.” olarak tanımlanırsa bu amaca ve hedefe giderken gerçekleştirilen taktiklerin önemi aşikardır. Bu hedefe ulaşmak için özel sektördeki en önemli profesyonellerin de Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler olduğu tartışma kaldırmaz bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.
Dolayısıyla yöntemleriniz arzulanan hedeflere ve sonuca ulaşmadaki en önemli kural, bu yöntemlerin uygulanabilirliği için de meslektaşın olmazsa olmazlar arasında olduğu iyi anlaşılmalı ve sahip çıkılmalı, görüşlerine önem verilmelidir. Bu talebin de amaçlarından birinin bu olduğunu düşünüyor, bu önemli gelişme için Teşekkür ediyoruz.
Şunu son 1 senede herkes çok daha iyi anladı ki E Süreçler istenilen seviyelere ulaşsa bile (E Dönüşümü Destekliyoruz) bizler olmazsak başarı sağlanamayacaktır.  Sadece yöntem ve uygulamalar değişir bakın yaşınmış bir hikayeden canlandırdığımız bir çalışma
https://www.facebook.com/MaliMusavirSerkan/videos/2666407840120562/
Görüldüğü üzere bu süreçte de bizler sürecin görülmeyen kahramanlarıyız. Bu örnek 02.01.2020 sabahı yaşadığımız bir hikayeden esinlenmişti ve iptal seçeneği ile ilgili ne yapılacağı hiçbir yerde yazmıyor, sistemde de iptal bölümü bulunmuyordu. Ancak ticaret de durmuyordu mükellef bu telefon konuşmasından sonra saat başı arıyor şimdi ne yapacağız diye soruyordu 😊 Bizler de olmayan bir şey üzerinden yorumlar yapmak zorunda kalıp üstüne üstlük bir de hiç konunun içinde olmamamıza rağmen müşterinin de kaprisini çekmek zorunda kalıyorduk 😊 Tabi yine İş bize düştü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’mıza Portal E Arşiv Fatura (5.000-30.000 demek de doğru değil çünkü limit değişirse adı değişmesin, ismi Portal E Arşiv olsun diye düşünüyoruz) iptal süreci ile ilgili sistemde bir alanın olmadığını, bu durumda ne yapılması gerektiği soruldu ve birkaç gün sonra soru cevap forumda verilen cevaba istinaden (bunun da resmi bir alt yapısı olması gerekiyor) devamında Mükellefe iptal seçeneğinin olmadığını ancak Gelir İdaresinin yaptığı açıklamada sonraki faturaya önceki yanlış düzenlenen faturanın bilgilerini yazıp iptal olduğunu açıklama olarak girilmesi gerektiğini bizler anlatmak zorunda kalıyoruz. Yani biz sürecin her daim içinde olmak zorundayız.
Girişi böyle yaptıktan sonra birazdan sıralayacağımız sorun ve fırsat verilmişken taleplerimizin özünde şu yatıyor:
Yeni bir uygulamaya geçilecekse, bu uygulamada kamu yararı varsa, akla yatkınsa, istedim olacak mantığıyla değil de olduğunda şu faydaları olacak deniyorsa ve bu konu bizlere net bir şekilde anlatılıp, sürecin gerekliliğine bizler de ikna olabilirsek emin olun bu hedefe giden yola sizlerden daha çok sahip çıkarız. Çünkü bizler ülkemizi seviyor, çalışmalarımızı bu çerçevede ilerletiyoruz.
Tabi ki her konuda anlaşacağız diye bir şey de yok 😊 anlaşamazsak da bizlere yakışan şekilde eksiklerini, çekincelerimizi görüşlerimizi bildirir, üzerimize düşeni ve ortak bir noktada buluşmak için elimizden gelen emeği sonuna kadar veririz. Yeter ki o masada bizler de her zaman olalım…
GENEL ÇERÇEVEYİ ÇİZDİKTEN SONRA GELELİM KONUYA ve BÖYLE BİR FIRSAT YARATILMIŞKEN TALEPLERİMİZE;
–          Öncelikle yukarıda bahsi geçen sadeleştirmenin yol haritası açısından yaptığımız değerlendirmede bakış açımızın MuhSgk Birleşmesi şeklinde değil de örnek olarak K.D.V. 1 ve K.D.V.2 gibi eşdeğer beyannameler birleştirilmeli şeklinde olması gerektiğini net bir şekilde belirterek başlamak isteriz. Yol haritası bizce bu olmalı.
–          #MuhSgk ile ilgili bazı hedeflerin tabi ki farkındayız ve bu hedeflenenlerin iki farklı kurumun beyannamesi birleşmeden de alınabileceğini değerlendiriyoruz fakat artık ciddi bir yola da girdiniz ve ocak ayında 4 pilot ilde 26.434 beyannamede sistem çalışmayıp uzama gelirken şubat ayında olacaklar bu kadar belli iken biraz geç ama yine de son gün uzamasıyla karşılaştırılınca erken açıklama gelmesi bu sistemin ağırlığını koruması ve gelecek planlaması için, meslektaşın eziyet çekmemesi için yerinde (Bunun için Teşekkürler) ama 31.01.2020 den önce gelmediği için bir çok sorunu beraberinde getirdi.
Bakın bu 9 günlük süreç bile neye mal oldu? Açıklama 9 gün gecikince bazı meslektaşlar bazı zorunluluklardan dolayı beyannameyi göndermiş bulundu, açıklama yaptınız tamam beyan edenler kalacak diye ama geri dönüş yok diye programların güncellenmesi yapıldı ve şimdi programcıların eski sisteme dönmesini bekliyoruz vallahi onlara da yazık ☹ yaptığımız maliyetler cabası.
Ay bitmeden yaptığımız #MuhSgk Twitter etkinliği ve 1 Şubatta MuhSgk ya göre sistemlerimizi ayarlamamız bizim için bir yük ve maliyet iken, 9 Şubatta gelen açıklama ile süreci 2 ay için ileri aldığınızda 2 ay sonra tekrar MuhSgk yi düşünüp bir de çeyrek dönem değil de ara dönemin işaret edilmesi karmaşası bu ülkenin geleneklerinin ve uygulamalarının, gelecek kurgulamasına yakışmayacak uygulamalar olduğunu belirtmek isteriz.
Uzamanın hiç olmazsa Çeyrek dönemlere yapılması daha yerinde olurdu ama kaldırmayacaksa bugünden uygulamayı Türkiye için 2021 yapın ve 2021 de karşımıza öyle çıkın ki bizim kafalarımızda soru işaretleri kalmasın. Size yakışan, bizlerin Maliye’mizden, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan görmek istediğimiz duruş budur.
Bakınız Twitter’da #MuhSgk etiketimiz.
Twitter Etkinliklerimizde de sizleri kimseye şikayet etmiyoruz dikkat edin 😊 Etiketlerimiz genel olarak sadece sizlersiniz. Bu gerçekten de sizleri aynı masada görmemizdendir, Cimer’i de kullanmıyoruz bunların tamamı mesleğe ve olaylara perspektif bakışımızdan kaynaklanmaktadır ve seçtiğimiz etiketler inanın alalade seçilmemiştir. Bu nedenle şu yaptığınız sizleri dinliyoruz eğer göstermelik amiyane tabiriyle gazımızı alma paylaşımı değil ise ve tamam işte sizi dinledik deyip de bu kadar emeği karşılıksız bırakılması ile sonuçlanırsa bu da uygun görürsünüz ki doğru olmayacaktır. Bu dönüşlerimizin karşılığında sizden de bir dönüş, bir ışık, efendime söyleyeyim bir işaret beklediğimizi bilmenizi isteriz 😊
–          4. Dönem Geçici Vergi konusu : Gerçekten de bu konu kangren olmuş durumda. Bunun daha önce defalarca (hatta Bakan seviyesinde) sözünü aldık ama bir türlü kaldırılamadı. 11-12 gün sonra aslını vereceğimiz bir beyannamesinin geçicisini vermeyi anlamadık, anlayamıyoruz. Sorun Damga vergisi ise ekleyin son dönem geçici verginin damga vergisini Gelir ve Kurumlar vergisine olsun bitsin. Sorun oradan gelecek biraz erken vergi ise zaten bu sene Geri Kazanım Beyannamelerinden, Konaklama vergisine, Turizm Payı Beyanından bir çok yeni vergiye kadar vergi çıktı ve maalesef ki dönüp dolaşıp bizi buldu. Bari buradan bir rahatlık sağlansın rica ediyoruz 😊
–          Kota (Zamana Dayalı ücret sistemi) ya da her ne ad altında çıkarsa çıksın. Acil hayata geçmelidir.
İki Aşamalı uygulanmalıdır;
1- Adil, Mesleki Özen ve titizlik içerisinde tutulacak kadar müşteri sınırı
2- Mesleğin kaldırabileceği kadar Mali Müşavirin ruhsat sahibi olabilmesi. Bu kadar önemli bir işte rekabet sadece mükellefi rahatlatmaz, kaliteyi düşürür. Kalitenin düşmesini ne siz ne de biz isteriz.
  1. olanı bize neden yazıyorsunuz diyebilirsiniz, bildiğimiz kadarıyla Kota Uygulaması Uzun yıllardır Maliye Bakanlığı’nın masasında bekliyor ama neden beklediği konusunda kimsenin en ufak bilgisi yok. Ya da ciddi baskı geliyor bir kesim tarafından ve bu bizlerden saklanıyor😊. Bunu artık lütfen hayata koyun. Hayata geçemeyecekse de nedenlerini bizler ile paylaşın ki biz de 200-300-500-1.000-2.000 müşterisi olan Mali Müşavirleri Süper Kahraman Kabul edelim, plaketler takdim edelim, seminerlerde protokollerde yer verelim 😊
Çünkü On Bin TL leri bulan ücretler ödeyip, 3-4 Yılını bu uğurda vermiş fakat piyasada  aradığını bulamayan Mali Müşavir olmuş gençlere de yazık. 100 Müşteriden fazlasını alıp, kota olmadığı için yarısının da tahsilatını yapamayıp, hadi ticaret dönsün, hadi zor durumda bırakmayalım, hadi bir gün verir diye diye bedava işini yaptıran kendini akıllı zannedenler de prim vermeyelim. Mesleki özen ve titizlik içerisinde defter tuttuğumuz için gözden kaçması muhtemel sorunlar için mesleki sorumluluk raporlarının içinde yer alan hiçbir meslektaşımız olmasın, büro dönsün diye bulabilirse 100 müşteriden aşağı tutamadığı için mükellef ile yeteri kadar ilgilenemediği için bundan taraflar, büroda çalışan personeller dahil kimse zarar görmesin. Çünkü Muhasebeciler, Mali Müşavirler ekonominin özel sektördeki can damarlarıdır. Bir rahatlatın bizi görün bakın neler olacak. Bi deneyin ya ne kaybedersiniz? Bu soruyu bi sorun lütfen kendinize Ne Kaybederiz? Bir çok sorunu bu soru çözecektir inanın bize…
Bakın Kota Konusunda Binlerce Meslektaş Ne düşünüyor.
https://muhasebebilenler.com/mali-musavirlik-kota-uygulamasi-ile-ilgili-son-gelismeler-ve-bin-meslektasin-katildigi-anketten-cikan-sonuclar/
Bakınız Twitter’da #KotaGelsin etiketimiz.
–          Meslektaş sayısının yarısını geçmiş olan İş akdi ile çalışan (Nam-i diğer Bağımlı) Mali Müşavirler için şirketler içerisinde ağırlığını koruyacak uygulamalara adım atılmalı bu konuda odalar ve üst birlik ile çalışmalar yürüterek bağımlı çalışanların da güçlenmesi sağlanmalıdır.
–          Bu belki bize düşmez Türmob gerekeni zaten yapıyordur ama bu mesleği icra eden profesyoneller olarak bunu yazmak zorundayız. Geçen senelerde Türmob’umuz ile Olağanüstü genel kurul yaptık ve kanuni değişiklikleri de gerektiren genel kurul tutanaklarının Maliyeye gönderildiğini biliyoruz. Binlerce Delege toplandı karar alındı ama yanlış biliyorsak lütfen bize dönün Bakanlık bu gelişmelere pek ilgi göstermedi diye görüyoruz. Bu Gerçekten üzücü, hatta onur kırıcı. Türmob mesleğimizin çatısıdır. Türmob’dan gelen talepler sizlerin tarafından yok sayılacaksa biz nasıl ilerleteceğiz bu mesleği?  Ya Bağımsız bir meslek haline getireceksiniz ya da gelen talepleri değerlendirmeniz gerekiyor. Bu formülün dışında bir formül de yok ortada maalesef.
–          Çok zorlu süreçler sonucunda Mali Müşavir ruhsatını almaya hak kazanıp piyasa gerçekleri ile yüzleştiği için aradığını bulamayan genç arkadaşlarımıza Maliye ve Çalışma Bakanlığı’nda kadrolar bile açabilirsiniz. Piyasada pişmiş olan böyle pırıl pırıl gençler emin olun çok işinize yarayacaktır. Bu mümkün değilse yasalara bu zorunluluğu getirerek iş alanı açabilirsiniz. Bu Maliye’nin bu mesleğe gönül borcundan kaynaklı faydalarından biri olmalı.
–          Biz bunları beklerken bakın K.D.V. Avukatlar için düşürüldü. Şu an aman efendim abartıyorsunuz Avukatlık hizmetlerinde düşürmedik bazı alanlarda düşüş oldu dediğinizi duyar gibiyiz 😊 O zaman biz de şunu söyleyelim. Avukatların vergi mükellefi olmayan müvekkilleri k.d.v. yi öder ve k.d.v. direkt olarak hazineye girer. Burada yapılacak indirim bir hazine kaybıdır. Ama Mali Müşavirlerin öyle mi? Ya da Serbest Meslek Erbablarının şirketlere verdiği hizmetler? Bu hizmetler vergi mükelleflerine verildiği için Mükellef indirilecek k.d.v. ye ekler bizler hesaplanana yani %0 da olsa %18 de olsa hazine kaybı olmaz. Bizce hazine kaybı yokken en rahat yapabileceğiniz şeylerden biri budur. Size Güveniyoruz 😊
Bakınız Twitter’da #MaliMüşavirlerKdvindirimiBekliyor etiketimiz.
–          Şu Makbuzdaki K.D.V. – Gelir Vergisi çelişkisine artık lütfen bir son verin. Tahsilatını yapamadığımız müşteriye Hizmet ifa edildi diye makbuz kestiriyorsunuz (3065 S.K. Kaynaklı) Özetle K.d.v. kanunu ile G.V. Kanunu çelişkisi artık lütfen çözülsün. Ben ticaret lisesindeydim üstatlar aynı şeyi söylüyordu yıl oldu 2020 konu halen aynı.
–          Mali Müşavirlere K.D.V. iadesi konusu halen limit belirlenmediği için uygulanmıyor. Bunun nedenini çok merak ediyoruz mesela.
–          3568 Sayılı kanun artık bir çok açıdan yenilenmeye muhtaç şekilde bekliyor. 1989 dan bu yana bu ülkede neler değişti neler ama bizim kanun neredeyse ilk yayınlandığı gibi duruyor. Mesela İş akdi ile çalışan Mali Müşavir bürosu olan Mali Müşaviri geçti, burada bizlere yeni alan ya da alanlara açamamaktan dolayı kanunun her yerinde geçen Maliye Bakanlığı’na da bazı görevler düşmüyor mu mesela? Mesela Arabuluculuk yasalaşırken oraya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir eklenmesi çok mu zordu? Bunu yapacak gücünüz biliyoruz ki var. Bu konuda Sayfalarca rapor yazılabilir, sizlere ulaştırabiliriz ama en iyisi konunun muhatapları ile bu konuda bir görüşme ayarlamanız. Meslek örgütümüz bu konuda gerekli sunumları size yapmıştır yeniden yapmak isteyecektir diye düşünüyoruz. Bu konuda her türlü desteğe de hazır olduğumuzu peşinen beyan edelim.
–          Avukatlar demişken Yeşil Pasaport ile ilgili yaşananlar ortada. Avukatların Adalet Bakanı varsa ve bu meslek üzerinde bu kadar kontrolü varken Maliye Bakanlığının da Mali Müşavirlere sahip çıkmasını beklemek yanlış olmayacaktır diyor topu size atıyoruz 😊
Korkmayın gidip dönmemezlik yapmayız 😊 görüyorsunuz o kadar Beyanname, Bildirge, Form var ki gidip dönmememiz mümkün mü? Söz veriyoruz bizsiz kalmayacaksınız 😊
Zaten ben bugüne kadar mesleğini bürosunda ya da şirketlerde fiilen icra eden Mali Müşavirlerin vizeden geri çevrildiğini görmedim Pasaportlarımız vize dolu zaten ama uğraşıp duruyoruz işte😊. Bir de bu kimlere ne şartlarda verildi hepimiz biliyoruz o şartların çok büyük kısmını karşıladığımızı biliyoruz. Hepimize veremeyeceğinizi yeşil pasaport kotasından analiz edebiliyoruz ama belirlenen makul şartlara uygun olanlara Yeşil Pasaport verilmesi bu kotayı da olumsuz etkilemeyecektir diye düşünüyoruz. Herkese ne kadar ise bize de o olsun. Makul kriterleri olsun. Uluslararası firmalarla çalışan çok fazla meslektaşımız var hiç olmazsa onlara destek olun.
Şakası bir yana uluslararası firmalar ile ciddi görüşmeler yapan binlerce meslektaşımız var. Yerli ve Milli (Accounting, Finance, Audit, CPA) Firmalarımız olmasın mı Allah Aşkına? 😊 Sonra 4 büyükler neden büyük. Neden yerli ve Milli Dünya’da isim yapmış firmamız yok. Bırakmıyorsunuz ki şöyle bi ağız tadı ile çıkıp Hans’lar ile Jack’ler ile Jessica veya Margaret’ler ile tanışıp iş bağlayalım. Bir tutturmuşsunuz MuhSgk da MuhSgk açın önümüzü 😊
Siz bizi onure edin, özel hissettirin ki bizler de şevkle devletimize hizmet etmeye devam edelim. Meslektaş yeterli vizyonda inanın, ama mühür de sizlerde, kamu ile ilişkiler sizlerin işi. Bu konuda bu kadar yazıyor bırakıyoruz 😊
Bakınız Twitter’da #MaliMüşavireYeşilPasaport Etiketimiz.
–          Portal E Arşiv (5.000,00.-30.000,00.-TL) Faturada öyle bir arada bıraktınız ki bizi. Mükellefler kapımızı aşındırmadığı gün hatta saat yok. Aslında bu konu Ticaret ve Esnaf odalarının sorunu ama dönüp dolaşıp bizi buluyor görüyorsunuz. Bir çoğu faturalarını yanlış kesiyor dönüp bizim düzenlememizi istiyorlar ama biz (Bürosu olan Mali Müşavirler ve Muhasebeciler) danışmanlık boyutunun dışına çıkamıyoruz, kaldı ki yasal açıdan çıkmamamız da gerekiyor. Biz de direniyoruz direnmek zorundayız yardım etmek için düzenlersek her şeyi geçin Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olup olmadığını bilmediğimiz bir durumda düzenleyici olmak ile suçlanma riskimiz söz konusu. Çünkü Vergi Usul Kanunu Madde 359 devamında sorumluluk raporlarına bakıldığında fatura düzenlerken usul yönünden bile destek olduğumuzda “Muhasebeci ile kestik” dediklerinde bizi ciddi yükümlülükler altına sokabiliyorsunuz. Asliye Cezalarda kendimizi anlatmak ya da bağlı olduğumuz oda ve üst kurula izahatlar ile geçen günlere gebe kalmak istemiyoruz. Kaldı ki Asgari ücret tarifesine öyle bir zam(!) yapıldı ki bu olmasa bile bu gelirler ile (ETahsilat ve Kota olmadığı için o da büyük sıkıntıda) faturaları kesecek personel ve alt yapıyı da zaten kurma şansımız yok.
Bu konudaki bazı önerilerimiz :
–          Excelden veri aktarımı yok. 100 satır fatura kesilse hepsini tek tek girmek lazım. Mükelleflerde zaten işleyen bir sistem var oradan excele, excelden Portal E Arşiv Faturaya aktarım yapılabilinmeli.
–          Uygulama başlar başlamaz alan o kadar geniş tutuldu ki, mesela Ardahan’ın Göle ilçesinin Arpaşen köyüne bir malzeme bırakan kamyoncu faturayı sistemden kesebilmesi için Arpaşen köyünün internet alt yapısının çok iyi olması lazım. Ben biliyorum çeşmenin orada biraz iyi bir de yaylaya giderken biraz tepelere çıktığında ☹ İnternetin zayıf olduğu yerlerde nasıl bir yol ya da yöntem uygulayacak? Sonra interneti bulunca kessin diyebilirsiniz. O Zaman da hizmeti sorunsuz teslim aldım diye imza alamayacak, Faturayı yasal şekilde teslim edemeyeceği için itiraz süresi başlayamamış olacak, kargo gönderse ek masraf çıkacak, mail atsa oradaki yasal durum malum, faturanı kes paranı vereyim dediğinde parasını alamama gibi bir cok sorun ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden işini bırakanlar duyuyoruz.
–          Sorun olduğunda ilk akla gelen Muhasebeciye, Mali Müşavire kes dese Muhasebeci, Mali Müşavir Vuk 359 daki Sorumluluğun nerede ve ne şekilde karşısına çıkacağından endişeli kesemiyor (Yukarıda da belirttiğimiz gibi Personel ve alt yapı da bu şartlarda uygun değil) en fazla danışmanlık yapabiliyor bu da zorda kalan bir mükellefe yardım edememek anlamına geliyor ki bu Mali Müşavirler ile Mükelleflerinin arasını ciddi olarak açmış durumda.
–          Yanlış düzenlenen fatura iptal edilemiyor ve inanın bu diyaloglar oluşuyor
https://www.facebook.com/MaliMusavirSerkan/videos/2666407840120562/
–          Sistem ara ara kendiliğinden kaydedip taslaklara atabilmeli, Yoğun anlarda biraz uzun telefon görüşmesi yapılsa ya da sistemde bir sorun olsa zaman aşımından dolayı her şey başa alınıyor.
–          Deneme aşaması faydalı oldu fakat Olay kamuoyuna tam ve net olarak anlatılamadan uygulamaya geçildi ne faturalar çıkıyor şuan sizler de görüyorsunuz…
Bakınız Twitter’da #EDönüşüm etiketimiz.
–          Ba Bs Konusu 😊 Allah aşkına ne var ne yok E ye çevirdiniz(Dünya artık buralarda bundan zaten kaçış yok hatta olmasın da) ama bakın yukarıda uğraştıklarımızı anlattık. Bunca laftan sonra Ba Bs’nin şuan anlamsızlaştığını yazmak bana da size de zul getirecektir diye yazmıyorum. Muhasebe Bilenler Topluluğu önderliğinde başlatılan ve 7 saat ülke gündeminde kaldığımız zaman da söylenecek her şeyi söylemiştik. O günkü yazdıklarımızın bugün de arkasındayız 😊
Bakınız Twitter’da #BaBaKaldırılsın Etiketimiz.
–          Gelelim Mali Tatile. Allah aşkına son değişikliklerle Mali Tatili ne hale getirdiniz mübarekler 😊 Adli Tatil bu kadar uygulanabilirken Mali Tatilin kanunu da yürürlükteyken içi neden bu kadar boşaltılıyor. Ekonominin kaydını tutan insanlar olarak durumların da farkındayız,  burada yaşanan kaybı kapatmak için önerilere de hazırız ancak Uygulanabilir bir Mali Tatil istiyoruz üstatlar çok mu? 😊. Siz bizi bir de öyle görün vallahi bir şey kaybetmez aksine kazanırsınız. Söz 😊 😊
Bakınız Twitter’da #Gerçekmalitatilistiyoruz Etiketimiz.
–          Tahsilat problemimiz. Şimdi diyeceksiniz ki Beyanname ile ilgili talepleri topluyoruz bu nereden çıktı. Türmob’umuz ile birlik içinde bir sistem yaratmanız şart. Gerçekten bunu çözmek Maliye Bakanlığı’mızın boynunun borcudur. Türmob ile Maliye Bakanlığı ortak bir yapı ile bunu çözebilir. (Sigortacılık örneği buna en iyi örneklerden biridir.) Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak saatlerce ülke gündeminde kaldığımız #ETahsilat etiketinde bu konudaki önerilerimizi bulabilirsiniz.
Bakınız Twitter’da #ETahsilat Etiketimiz.
–          Mücbir Sebep ile ilgili attığınız son adım için Teşekkür Ediyoruz. Muhasebe Bilenler Topluluğu önderliğinde meslektaşlarımız ile Twitter’daki #MücbirSebepHaliYasalaşmalı Etkinliğimizde de sizlere sesimizi duyurmaya çalıştığımız gibi bu insanı bir talepti ve kısıtlı da olsa karşılık bulması güzel. Teşekkürler. Ancak şu da var ki şuan ki hali sadece ölümleri kapsıyor. Öldükten sonra zaten kalanlar halletsin ne diyelim 😊 sirkülerde bahsi geçen yakınlardan bir ölüm gerçekleştikten sonra insanın gözü zaten iş güç görmüyor, ağlaya ağlaya beyanname yapmayı Allah kimseye nasip etmesin burası olumlu bölümü. Ancak Mücbir Sebep halini yaşadığımız anlarda da görmeyi çok görmeyin. Kadın Meslektaşlarımızın Doğum hali, Acil gelişmiş Ameliyatlar(öyle kafalarda soru işaretleri olmasın Vallahi raporla destekleriz 😊) ve buna ek insanı acil konular gündeme alınmasını önemle arz ediyoruz.
Bakınız Twitter’da #MücbirSebepHaliYasalasmali Etiketimiz.
–          Bir de o kadar çok kanun, tebliğ, yönetmelik çıkarıyorsunuz ki yetişmek mümkün değil. Tabi ki Dünya değişiyor, ticaret değişiyor, e süreçler değişiyor buna ülke olarak ayak uyduracağız tam destek fakat sıklığı bu kadar olunca robot olsa yetişemez 😊 Bunları yayınlarken peş peşe sıralamak yerine  bırakın bi süre sindirelim diğerini sonra çıkarın 😊 Bu tüm taraflar için faydalı olacaktır. Bir de bu kadar kanun içinde bize de iki faydalı şey çıksın da motivasyonumuz artsın çok mu 😊
–          Defter Beyan Sistemi çok yok kat etti ancak halen eksikleri var bunların ivedilikle çözülmesini rica ediyoruz. Burada sorun olursa hızlı şekilde diğer sistemden beyannameler alınmaya devam etmeli.
Defter Beyanda Meslektaşa inen toplantılar yaptınız bu önemli bir adımdır. Masada Türmob’umuz da vardı Oda Temsilcilerimiz de, Konu ile dertlenen diğer meslektaşlarımız da ve birlikte çok güzel sonuçlar almıştık. Bu toplantıları organize eden Başta Sn. Abdullah KARABOYACI ve Müdür Yardımcısı Sn. Ahmet BAYAT ve Sn. Sedat MUTLU’ya çok teşekkür ediyoruz. Bürokratlık nasıl olur bize o gün net bir şekilde gösterdiler. Var olsunlar.
Katıldığımız toplantılar ile ilgili notların linkleri aşağıdaki gibidir. Birçoğu çözüldü eksik kalanlar için de önerilerimizi tekrarlamış olalım.
Bakınız
https://muhasebebilenler.com/defter-beyan-sistemi-uzerine-meslektaslari-davet-eden-gib-de-neler-konusuldu/
https://muhasebebilenler.com/kasim-2018-tarihli-defter-beyan-sistemi-toplantisi/
–          E Arşiv Sorgulama için sitede güzel bir alan açıldı. Öncelikle buraya Süre sınırı yoktu o geldi bunun kaldırılmasını eski haline dönüştürülmesini talep ediyoruz. Firmalar adına düzenlenen faturaları oradan görebiliyoruz. Özellikle İş Akdi ile çalışan Mali Müşavirler ve Muhasebeci arkadaşlarımız, ilgili ayda işlenen faturalar ile muhasebeye ulaşmış faturaları karşılaştırmak için kullanıp eksik varsa mükellefi uyarabiliyor daha dikkatli olmasını istiyor fakat burada faturayı göremiyoruz. Adımıza düzenlenen faturaları o ekrandan direkt görebilelim. Eksik olanın yanına konulan butona tıkladığımızda faturayı görmek faydalı olacaktır.
Özetle sizlerden ricamız bu durumlarda meslek örgütünün, meslektaşın taleplerini almanız ve bunları görmezden gelmemenizdir. Böylesine önemli ve değerli bir akademik eğitim almış, ekonominin özel sektörde nabzını tutan, toplanan her kuruş vergide yadsınamaz emeği olan bu işin profesyonelleri bunu hak ediyor.
Sizler de biliyorsunuz ki bu meslektaş değer görür ve bir konuda ikna olursa o iş en hızlı ve en doğru şekilde ilerler. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı değil midir sizce de? Bunu defalarca gördünüz.
Yeter ki istedim olacak anlayışı dışında, görüşlerimizin alındığı, ayağı yere sağlam basan, kurgulanması adil ve hakkaniyet çerçevesinde yapılmış, kamu yararı, hazine faydası olan uygulamalar ile karşılaşalım. Böyle olursa biz her daim desteğe hazırız. Yeter ki bu gelişmeler angaryaya dönüşmesin ve kazanan ülke, meslek ve meslektaş olsun.
Saygılarımızla;
Muhasebe Bilenler Topluluğu Üyeleri
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Paylaş
Önceki İçerik13.02.2020 Tarihli İş İlanları
Sonraki İçerikKamu Özel İş Birliği Modeli ile Yaptırılan Sağlık Tesislerine İlişkin İşletme Döneminde Sunulan Hizmetlerde Tevkifat Uygulaması
Serkan ATASOY Kimdir: 1981 Ardahan Doğumlu olan Kurucu Yöneticimiz Mali Müşavir Sn. Serkan ATASOY (Çok soran oluyor diye yazalım soyadı değişikliğine gitti yani birçoğunuzun yakından tanıdığı Nam-ı diğer Serkan TAVŞAN) Grubumuzun Kurucu Yöneticisidir. 14.09.2007 de hayal ettiği mesleğin önemli bir eksiği olarak gördüğü, yardımlaşma, birlikte mücadele, meslektaşı ayrışmadan uzak tutup, paydayı sadece meslek ve meslektaş alacak bir anlayış ile meslektaşın bir arada kalmaktan mutlu olabileceği, aslında herkesin çalışma ortamlarında dertlendiği konularda yalnız olmadıklarını görebileceği, Anadolu tabiriyle damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diye düşünerek mesleki yardımlaşmayı artırmayı hedeflediği hikaye bugün bu ortalama 150-200.000 civarı meslektaşa (Site, Facebook Grup, Sayfalar, İnstagram, Twitter, Linkedin, Youtube derken ) dokunanan bir oluşum haline gelmiştir. 2008 Yılından beri Mali Müşavirlik yapmakta olan Sn. ATASOY Yüksek Lisans Mezunu olup, Sırası ile Muhasebe Bürosu sonrası farklı sektörlerdeki Kobi ve Büyük Ölçekli firmalarda yöneticilik yapmış ve çok uzun yıllardır Uluslararası firmalar ile çalışmaktadır. Mesleki Mücadelesinde felsefesini sorduğumuzda ise şöyle açıklamaktadır: Bizler Mesleğimizi icra ederken müşterilerimizin işlerini canhıraş şekilde yapıyor belki de kendimizden tavizler veriyor ve genelde maalesef ki günü kurtarmaya çalışıyoruz. Aslında müşterilerimizin işleri dışında biraz da icra ettiğimiz mesleğimizin mücadelesinin içinde olup emek sarf edebilirsek ve bunu hep birlikte yapabilirsek o zaman önümüzde hiçbir güç duramayacaktır. Unutulmamalıdır ki eğer bu meslek olmaz ise biz bu müşterileri bulamaz ve bu paraları kazanamayız evet müşterilerimize gereken hizmeti mesleki etik kurallar ve gerektiği kadar vereceğiz ama sadece bunu yapar çekilir ve mesleki mücadeleden uzak durur isek zaman içerisinde yapacağımız bir meslek de kalmayacaktır. Düşüncesinin devamında her geçen gün büyüyen bir grup ile güçlü meslek ve güçlü meslektaş hayaline her geçen gün daha da yakınlaştığını düşünüyor ve daha güzel günler için tüm meslektaşları büyük küçük demeden mücadeleye davet ediyor. https://www.twitter.com/serkan__atasoy https://www.facebook.com/serkantavsan https://www.instagram.com/serkan__atasoy