Gelir İdaresi Başkanlığının Talebi Üzerine Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak hazırladığımız Mail Metni
Gelir İdaresi Başkanlığının Talebi Üzerine Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak hazırladığımız Mail Metnidir:
Muhasebe Bilenler Topluluğu’nun Değerli Üyeleri;
En Son Twitter etkinliğimizde 7 Saat ülke gündeminde kaldıktan 2 gün sonra Gelir İdaresi Başkanlığımız bizlere dönüp sizleri dinliyoruz babında bir duyuru yapmıştı.
https://www.gib.gov.tr/beyanname-bildirim-ve-formlarin-sadelestirilmesine-iliskin-calisma
Malum genelde hep kendi içimizde dertlenip sorunları ve talepleri pek dillendirmiyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan böyle bir teklif gelmişken değerlendirmemek çok büyük bir yanlış olacaktı diyerek bir metin hazırladım ayrıca sizlerden de sorunlarınızı yazmanızı istemiştim ve sağolun sizler de yüzlerce yorum yaparak bu metne destek oldunuz.
Metnin son hali aşağıdadır.
Mail olarak her ne kadar beyanname@gelirler.gov.tr yazsana da sanırım o yanlış olmuş beyanname@gelirler.gov.tr olacak biz ikisine de atalım geri dönem zaten bizimdir 🙂
Atacağımız Mail Adresleri :
Mail : beyanname@gelirler.gov.tr; ebeyanname@gelirler.gov.tr
Bilgi (CC) : meslekimucadele@muhasebebilenler.com; huseyinazili@gelirler.gov.tr; abilgili@gelirler.gov.tr ; msutcu@gelirler.gov.tr ;adilbay@gelirler.gov.tr; mehmetarabaci@gelirler.gov.tr; isenyurt@gelirler.gov.tr; akiraz@gelirler.gov.tr; zcenge@gelirler.gov.tr; mkaya@gelirler.gov.tr; akurt@gelirler.gov.tr; iaslan@gelirler.gov.tr;
Konu :GİB Sitemizde 14.02.2020 tarihine kadar gönderilmesi talep edilen Beyanname, Bildirimlerin Sadeleşmesi ve Mesleki konulardaki Öneri, Görüş ve Taleplerimiz Hakkında.
Sizlerden gelenleri de harmanlayarak oluşturduğumuz kullanacağınız ortak metin.
Sn. Yetkili;
İnternet sitenizde paylaşmış olduğunuz “Başkanlığımızca, mükellef odaklı, katılımcı ve şeffaf hizmet anlayışımız çerçevesinde, tüm beyanname, bildirim ve formların gözden geçirilerek sadeleştirilmesi, daha kolay ve daha hızlı şekilde doldurulabilmesine yönelik çalışmalar başlatıldığını, bu kapsamda görüş, öneri ve katkılarımızı 14.02.2020 tarihine kadar e posta kanalıyla göndermemizi” talebinize karşılık Muhasebe Bilenler Topluluğu olarak aşağıdaki çalışmayı yaptık ve sizler ile paylaşıyoruz.
ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTEREK BAŞLAMAK İSTERİZ;
Yapılan değişikliklerin toplum tarafından kabul edilip, istikrarlı bir şekilde eyleme dökülebilmesi ve hızlı bir şekilde niyetlenen sonuca ulaşılabilmesi için yapılacak değişikliklerin amiyane tabiriyle Kervan Yolda Düzülür şeklinde değil de geçmişi ve gelenekleri olan bir ülkeye yakışan şekilde, bu işin profesyonellerinden, Meslek örgütü tarafından yönlendirilen yetkin temsilcilerinden görüşler alınarak ve daha da önemlisi bu görüşlerin göz önünde bulundurarak işlemlerin yürütülmesinin ve bundan sonraki süreçler için bu görüş beyanının olmazsa olmazlar arasında yer almasına çok önem verdiğimizi belirtmek isteriz.
Biliyorsunuz ki konu Vergi olduğunda, SGK olduğunda bu alandaki kanunlar ve uygulamalar olduğunda Masanın bir tarafında sizler varsanız, diğer tarafında da bizler varız ve arzulanan sonuç ile ortaya çıkan sonuç uyumlu olmaz ise amaçlanan sonuçlara ulaşmak mümkün olmayacaktır.
Strateji kelime karşılığı olarak “önceden belirlenen bir amaca ve hedefe ulaşmak için başvurulan yolların ve uygulanan yöntemlerin tümü.” olarak tanımlanırsa bu amaca ve hedefe giderken gerçekleştirilen taktiklerin önemi aşikardır. Bu hedefe ulaşmak için özel sektördeki en önemli profesyonellerin de Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler olduğu tartışma kaldırmaz bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.
Dolayısıyla yöntemleriniz arzulanan hedeflere ve sonuca ulaşmadaki en önemli kural, bu yöntemlerin uygulanabilirliği için de meslektaşın olmazsa olmazlar arasında olduğu iyi anlaşılmalı ve sahip çıkılmalı, görüşlerine önem verilmelidir. Bu talebin de amaçlarından birinin bu olduğunu düşünüyor, bu önemli gelişme için Teşekkür ediyoruz.
Şunu son 1 senede herkes çok daha iyi anladı ki E Süreçler istenilen seviyelere ulaşsa bile (E Dönüşümü Destekliyoruz) bizler olmazsak başarı sağlanamayacaktır. Sadece yöntem ve uygulamalar değişir bakın yaşınmış bir hikayeden canlandırdığımız bir çalışma
https://www.facebook.com/MaliMusavirSerkan/videos/2666407840120562/
Görüldüğü üzere bu süreçte de bizler sürecin görülmeyen kahramanlarıyız. Bu örnek 02.01.2020 sabahı yaşadığımız bir hikayeden esinlenmişti ve iptal seçeneği ile ilgili ne yapılacağı hiçbir yerde yazmıyor, sistemde de iptal bölümü bulunmuyordu. Ancak ticaret de durmuyordu mükellef bu telefon konuşmasından sonra saat başı arıyor şimdi ne yapacağız diye soruyordu 😊 Bizler de olmayan bir şey üzerinden yorumlar yapmak zorunda kalıp üstüne üstlük bir de hiç konunun içinde olmamamıza rağmen müşterinin de kaprisini çekmek zorunda kalıyorduk 😊 Tabi yine İş bize düştü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’mıza Portal E Arşiv Fatura (5.000-30.000 demek de doğru değil çünkü limit değişirse adı değişmesin, ismi Portal E Arşiv olsun diye düşünüyoruz) iptal süreci ile ilgili sistemde bir alanın olmadığını, bu durumda ne yapılması gerektiği soruldu ve birkaç gün sonra soru cevap forumda verilen cevaba istinaden (bunun da resmi bir alt yapısı olması gerekiyor) devamında Mükellefe iptal seçeneğinin olmadığını ancak Gelir İdaresinin yaptığı açıklamada sonraki faturaya önceki yanlış düzenlenen faturanın bilgilerini yazıp iptal olduğunu açıklama olarak girilmesi gerektiğini bizler anlatmak zorunda kalıyoruz. Yani biz sürecin her daim içinde olmak zorundayız.
Girişi böyle yaptıktan sonra birazdan sıralayacağımız sorun ve fırsat verilmişken taleplerimizin özünde şu yatıyor:
Yeni bir uygulamaya geçilecekse, bu uygulamada kamu yararı varsa, akla yatkınsa, istedim olacak mantığıyla değil de olduğunda şu faydaları olacak deniyorsa ve bu konu bizlere net bir şekilde anlatılıp, sürecin gerekliliğine bizler de ikna olabilirsek emin olun bu hedefe giden yola sizlerden daha çok sahip çıkarız. Çünkü bizler ülkemizi seviyor, çalışmalarımızı bu çerçevede ilerletiyoruz.
Tabi ki her konuda anlaşacağız diye bir şey de yok 😊 anlaşamazsak da bizlere yakışan şekilde eksiklerini, çekincelerimizi görüşlerimizi bildirir, üzerimize düşeni ve ortak bir noktada buluşmak için elimizden gelen emeği sonuna kadar veririz. Yeter ki o masada bizler de her zaman olalım…
GENEL ÇERÇEVEYİ ÇİZDİKTEN SONRA GELELİM KONUYA ve BÖYLE BİR FIRSAT YARATILMIŞKEN TALEPLERİMİZE;
– Öncelikle yukarıda bahsi geçen sadeleştirmenin yol haritası açısından yaptığımız değerlendirmede bakış açımızın MuhSgk Birleşmesi şeklinde değil de örnek olarak K.D.V. 1 ve K.D.V.2 gibi eşdeğer beyannameler birleştirilmeli şeklinde olması gerektiğini net bir şekilde belirterek başlamak isteriz. Yol haritası bizce bu olmalı.
– #MuhSgk ile ilgili bazı hedeflerin tabi ki farkındayız ve bu hedeflenenlerin iki farklı kurumun beyannamesi birleşmeden de alınabileceğini değerlendiriyoruz fakat artık ciddi bir yola da girdiniz ve ocak ayında 4 pilot ilde 26.434 beyannamede sistem çalışmayıp uzama gelirken şubat ayında olacaklar bu kadar belli iken biraz geç ama yine de son gün uzamasıyla karşılaştırılınca erken açıklama gelmesi bu sistemin ağırlığını koruması ve gelecek planlaması için, meslektaşın eziyet çekmemesi için yerinde (Bunun için Teşekkürler) ama 31.01.2020 den önce gelmediği için bir çok sorunu beraberinde getirdi.
Bakın bu 9 günlük süreç bile neye mal oldu? Açıklama 9 gün gecikince bazı meslektaşlar bazı zorunluluklardan dolayı beyannameyi göndermiş bulundu, açıklama yaptınız tamam beyan edenler kalacak diye ama geri dönüş yok diye programların güncellenmesi yapıldı ve şimdi programcıların eski sisteme dönmesini bekliyoruz vallahi onlara da yazık ☹ yaptığımız maliyetler cabası.
Ay bitmeden yaptığımız #MuhSgk Twitter etkinliği ve 1 Şubatta MuhSgk ya göre sistemlerimizi ayarlamamız bizim için bir yük ve maliyet iken, 9 Şubatta gelen açıklama ile süreci 2 ay için ileri aldığınızda 2 ay sonra tekrar MuhSgk yi düşünüp bir de çeyrek dönem değil de ara dönemin işaret edilmesi karmaşası bu ülkenin geleneklerinin ve uygulamalarının, gelecek kurgulamasına yakışmayacak uygulamalar olduğunu belirtmek isteriz.
Uzamanın hiç olmazsa Çeyrek dönemlere yapılması daha yerinde olurdu ama kaldırmayacaksa bugünden uygulamayı Türkiye için 2021 yapın ve 2021 de karşımıza öyle çıkın ki bizim kafalarımızda soru işaretleri kalmasın. Size yakışan, bizlerin Maliye’mizden, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan görmek istediğimiz duruş budur.
Bakınız Twitter’da #MuhSgk etiketimiz.
Twitter Etkinliklerimizde de sizleri kimseye şikayet etmiyoruz dikkat edin 😊 Etiketlerimiz genel olarak sadece sizlersiniz. Bu gerçekten de sizleri aynı masada görmemizdendir, Cimer’i de kullanmıyoruz bunların tamamı mesleğe ve olaylara perspektif bakışımızdan kaynaklanmaktadır ve seçtiğimiz etiketler inanın alalade seçilmemiştir. Bu nedenle şu yaptığınız sizleri dinliyoruz eğer göstermelik amiyane tabiriyle gazımızı alma paylaşımı değil ise ve tamam işte sizi dinledik deyip de bu kadar emeği karşılıksız bırakılması ile sonuçlanırsa bu da uygun görürsünüz ki doğru olmayacaktır. Bu dönüşlerimizin karşılığında sizden de bir dönüş, bir ışık, efendime söyleyeyim bir işaret beklediğimizi bilmenizi isteriz 😊
– 4. Dönem Geçici Vergi konusu : Gerçekten de bu konu kangren olmuş durumda. Bunun daha önce defalarca (hatta Bakan seviyesinde) sözünü aldık ama bir türlü kaldırılamadı. 11-12 gün sonra aslını vereceğimiz bir beyannamesinin geçicisini vermeyi anlamadık, anlayamıyoruz. Sorun Damga vergisi ise ekleyin son dönem geçici verginin damga vergisini Gelir ve Kurumlar vergisine olsun bitsin. Sorun oradan gelecek biraz erken vergi ise zaten bu sene Geri Kazanım Beyannamelerinden, Konaklama vergisine, Turizm Payı Beyanından bir çok yeni vergiye kadar vergi çıktı ve maalesef ki dönüp dolaşıp bizi buldu. Bari buradan bir rahatlık sağlansın rica ediyoruz 😊
– Kota (Zamana Dayalı ücret sistemi) ya da her ne ad altında çıkarsa çıksın. Acil hayata geçmelidir.
İki Aşamalı uygulanmalıdır;
1- Adil, Mesleki Özen ve titizlik içerisinde tutulacak kadar müşteri sınırı
2- Mesleğin kaldırabileceği kadar Mali Müşavirin ruhsat sahibi olabilmesi. Bu kadar önemli bir işte rekabet sadece mükellefi rahatlatmaz, kaliteyi düşürür. Kalitenin düşmesini ne siz ne de biz isteriz.
olanı bize neden yazıyorsunuz diyebilirsiniz, bildiğimiz kadarıyla Kota Uygulaması Uzun yıllardır Maliye Bakanlığı’nın masasında bekliyor ama neden beklediği konusunda kimsenin en ufak bilgisi yok. Ya da ciddi baskı geliyor bir kesim tarafından ve bu bizlerden saklanıyor😊. Bunu artık lütfen hayata koyun. Hayata geçemeyecekse de nedenlerini bizler ile paylaşın ki biz de 200-300-500-1.000-2.000 müşterisi olan Mali Müşavirleri Süper Kahraman Kabul edelim, plaketler takdim edelim, seminerlerde protokollerde yer verelim 😊