Mali Musavirlik Kota Uygulaması ile ilgili son gelismeler ve Bin Meslektasın Katıldıgı Anketten Cıkan Sonuclar

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

Mali Müşavirlik Kota Uygulaması Hakkındaki Anketimize Yüzde 90 üstü Mali Müşavir Katılım Gösterdi iste o Anketin Analizi
ve Kota Uygulaması ile ilgili Son Durum

Muhasebe Bilenler Topluluğu’nun Değerli Uyeleri Sevgili Dostlar Öncelikle Sabırla 5 dakikanızı ayırıp tamamını okumanızı rica ediyorum 🙂
Biraz uzun oldu Bu Kadar Onemli Bir Konuyu 1 2 Sayfa Yazip Gecmek konuya haksizlik olacakti:) birçok acidan degerlendirmek istedim ki bu konu bunu hak ediyor…

Sevgili Meslektaslarim Biliyorsunuz “Zamana Dayalı Ücret Sistemi” Namıdiğer Kota Uygulaması için çalışmalar uzun zamandır sürüyor. Maliye Mali Müşavirlerin Defter istatistiklerini çıkararak Beyannameler üzerinden Yaptığı İstatistiklerde 1.000 Beyannameden daha fazla Beyanname gönderen yani 1000 üstü müşterisi olan Mali Müşavirler Tespit Edildiğini ve bu defterlerin denetimlerinde mesleki özenin gerektiği kadar gösterilmediği ve bu Mali Yapı açısından sorunlar doğurduğu dile getirilerek her Mali Müşavirin Mesleki Özen ve Titizlik içerisinde her deftere belli bir süre zaman ayırması ve fiilen yapılan işin içinde olması gerekiyor diyerek bir çalışma başlatmıştı.

Önce 2012 yılında yapılan şu istatistiği vererek paylaşayım
TÜRKİYE’DEKİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MÜŞTERİ DAĞILIMI

1.00p Ustu Paylasilmamis ama 🙂

500-1000 ADET ARASI 25 Smmm
400-500 ADET ARASI 58 Smmm
300-400 ADET ARASI 255 Smmm
200-300 ADET ARASI 1.145 Smmm
100-200 ADET ARASI 7.695 Smmm

Bakınız : https://youtu.be/3bjxjbXRcLg

PEKİ BU KONU ŞUAN HANGİ AŞAMADA
Aldığımız duyumlar, seminerlerde Direkt Gelir İdaresi Daire Başkanından duyduklarımız ve yaptığımız görüşmelerde şunu net bir şekilde gördüğümü söyleyebilirim ki Maliye bu konuya sıcak bakıyor. Maliye açısından bakıldığında sıcak bakmaması için bir neden de yok zaten kaldı ki Mesleki Özen ve Titizliğin bizler kadar Maliye’nin de isteği olduğu aşikardır.

Tabi bunu kendi içimizde çözerek standartları hayata geçirip tüm meslek mensuplarının uyacağı ve genelin memnun olabilecegi bir sisteme kendimiz gecebilseydik cok daha şık ve dogru olacakti ama olmuyor arkadaşlar gerçekler de ortada maalesef.

Tek Tebliğ Taslağı içerisinde yer alması planlanan bu uygulama için Gelir İdaresi Daire Başkanı Sn. Faruk GÖZÜBÜYÜK bey Konya Odamızın ev sahipliğinde gerçekleşen 18. Anadolu Odaları Eğitim Seminerinde yaptığı konuşmada Tek Tebliğin 2019 yılı içerisinde yayınlanmasının planlandığını belirtmişti ve Kota konusu da Tek Tebliğ içerisinde olduğunu biliyoruz. Tabi bu Zamana Dayalı Ücret Sistemi tebliğde kalır mı baskı yapılıp çıkarılır mı ya da Tek Tebliğ çıkar mı onu zaman gösterecek.

Peki Tek Tebliğde öngörülen Sistem tasarımı genel hatlarıyla Nasıldı:
Her Mali Müşavire Asgari 100 puanlık defter tutabilme ve üzerinde defter kabul edememe yani Maliye’nin sisteminden bu sınır üzerinde beyannamenin kabul edilmemesi şartı getirilecek ve Mali Müşavirin yanında ek bir Mali Müşavir ya da Mali Müşavir Stajyeri çalıştırdığında ek puanlar ile 140 150 Puan gibi bir puanlık defter tutabileceğini ve bunu aşamayacağı ve iki ortaklı ofislerde 240 250 Puandan fazla defter alamaması üzerine kurulu bir sistem öngörülmüştü.

Bu şuna aykırı buna aykırı söylemleri gelebilir ama lütfen bir mükellef geldiğinde mesleki açıdan sorun yaşadığınız, tahsilat sorunu yaşadığınız, ucuza defter tutmak zorunda olduğunuz mukellefleri gönderdiğinizi ve her gelen mukellefte şartlarınızı bir adım ileriye taşıdığınızı ve hakkını aldığınız az mukellef ile çalışarak kendinize ve sevdiklerinize daha fazla zaman ayırdığınızı düşünün. Bir de mükellef sorun çıkardığında puanımı kullanıyorsun istemiyorsan hemen gelip defterini alabilirsin deme lüksünü ve siz gönderdiğinizde anında başka bir Mali Müşavir bulamadığını düşünün ve bunun mesleğe kattığı karizmayı 🙂

Hatta bir adim daha oteye gideyim. Suan halihazirda 150 Musterisi olanlar muktesip hak diyerek meslegi birakana kadar bu sinirla devam edebilir ya da onlara ek puanlar verilebilinir…
Özetle : Az Mükellef, Az İş , Hakkını alacağımız ücretler ve Mesleki Karizma…

Ortaya Bir şey attın uygulaması imkansız diyecekler olmasın diye de Mali Bakanlığından Mükellef İstatistiklerini ve Türmob’tan Mali Müşavir İstatistiklerini alarak bir çalışma yaptım buna göre;

Örnekleme bir dönem Seçtim:
Katma Değer Vergisi Mükellefleri sayısı : 2.482.241
Aynı dönemde bürosu olan Mali Müşavir Sayısı ise 55.174 Hepimiz hesap bilen insanlarız bu iki sayıyı birbirine böldüğümüzde : ) 2.482.241/55.174=45 sayısı her Mali Müşavire düşen Müşteri sayısı olarak karşımıza çıkmaktadır (Yanlış anlaşılmasın her Mali Müşavir 45 defter tutsun demiyorum puan sisteminde 60 da düşebilir 30 da ama ortalamaya bakılınca bile 45 mükellef çıkıyor görmemiz için bu hesaplamaları yaptım) ve bu 45 rakamının içerisinde,

760.392 Basit usul, 1.817.553 G.M.S.İ. Mükellefi de bulunmamakta.
Basit Usulde Mali Müşavir Başına Dusen Sayi= 760.392/55.174 =14

G.M.S.İ. Mükelleflerinden Mali Müşavir Başına Düşen Sayı ise   : 1.817.553/55.174=33
Son dönemlerde “bürolarımızın kapıları Basit Usul Mükellefler tarafından çalınıyor” bilgi kulağıma gelmekte.

Hadi G.M.S.İ. için 1/3 ünün kendi beyannamesini kendinin verdiğini düşünelim yine oradan 20 mükellef gelebilir. Basit Usul için de bu sistem Esnaf ve Sanatkarların Defter Tutmasının da önüne geçmiş olacak ve bugüne kadar gelmeyen Basit Usul Mükellefleri de bizleri bulmak zorunda kalacak.

Peki bu 45 mükelleften (Basit Usul ve G.M.S.İ.Hariç) alacağınız Mali Müşavirlik ücreti şuan aldığınız rakamlarla aynı mı olacak KESİNLİKLE HAYIR. Puanınızı Kullanan bir mükellef size hangi konuda baskı yapabilir acaba? Veya Tüm Mali Müşavirler ortama 30-50-60 Defter aralığındayken Defterini almakla tehdit edebilir mi? Diyelim ki etti ve defteri aldı diğer Mali Müşavire şu an olduğu gibi rahat gidebilir mi? Özetle Dostlar Bu Puan Sistemini Sonuna Kadar Destekliyor ve Mesleğe Ciddi Bir Karizma Katmasının yanı sıra Tahsilat Problemini de çok düşük oranlara getireceğine ve Haksız Rekabeti de ciddi bir oranda düşüreceğini yukarıdaki hesaplama sonucundan da rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Bir de şu da var ki bizim meslek sadece defter tutmaktan ibaret değil Denetim, Özel Raporlar, Uzlaştırmacılık, Bilirkişilik, Konkordato Komiserliği, Sermaye Tespit Raporları, Defter Tasdik Ücretleri, Ticaret Odası işlemleri, G.M.S.İ., Kuruluş ve Tasfiye İşlemleri, Genel Kurul işlemleri, Marka Tescili Patent işlemleri, KİK Raporları, Avrupa Birliği Projeleri ve Denetlenmesi,  Yerli Katkı Oranı Tespiti Raporları, Kosgeb Başvuruları, Tuik Bildirimleri, Transfer Fiyatlandırması Raporları, SGK İşlemleri, İadeler, Uyuşmazlık ve Uzlaşma vs vs. Bunlar bu kotanın dışındaki gelirler az mı ? ( Bunlardan para almiyoruz ki diye diyenler olabilir. Neden alinmadigi ayri bir konu ama bu sistem ile alma olasiliginiz cok daha yuksek 🙂

Konu ile ilgili eleştiri geldiğinde ise Şunlar söyleniyor :
Peki Mali Müşavirliğe Giriş bu seviyelerdeyken bu sistem işler mi?

Evet İşler 🙂 ama daha az musterisi olan meslektaslarima fayda sağlar : ) (Yapacak bir şey yok ya bu kadar kisiye bu değerli Ruhsatlar verilmeyecek girişe kota uygulanacak ya da bu gençleri çaresizliğe sürüklemeyeceğiz.)

Diğer Bir Soru :
140 150 Puan Bana Yeter mi ? Ya da iki ortak kurduk 250 Puan bize yeter mi?
Cevap Açık Normal Şartlarda YETER ?
2 ortaklı ofislerde 250/3(Her Müşteri ortalama 1 3 puan arası olsa)=83 ile 250 Müşteri arası (250 Basit şahıs ya da 83 büyük defter)  2 Mali Müşavire ve yanında çalışan stajyerler ile Bordrolu Mali Müşavirlere Az mı? EMİN OLUN DEĞİL ?

Yani Kıymetli olduğumuz, parasını aldığımız, kurumsal yapısını kurduğumuz, ödemesini yapmayanı gönderdiğimiz ve hatta gönderdiğinde diğer Mali Müşavirin avuçlarını ovuşturarak beklemediği bir ortam düşünün?
Tabi ki Hal böyle olunca Asgari ücret tarifesini azami ücret tarifesi olarak kullanmadığımız ve haksız rekabetin yoğun bir şekilde yaşanmadığı bir ortamı bizleri bekler olacak.
Belki de 300 Müşteriden alamayacağınız geliri alıp hayal edemeyeceğiniz bir karizmaya sahip olunamaz mı? EFENDİM OLUNAMAZ MI PEKİ O ZAMAN BİRAZ DAHA DEVAM EDEYİM ?

Deniyor ki efendim Serbest Piyasa Ekonomisi Doktorlar, Eczacılar, Noterler, Avukatlar, Mühendislerde Böyle bir kota var mı?
CEVAP NET : EVET VAR ?
Hiçbir Doktorun Ameliyata yanında çalışan Doktor olmayan bir personele yaptırdığını gördünüz mü?
Ya da hiçbir Avukatın Avukat olmayan başka birini davaya soktuğunu. Bizde durum ne al arkadaşım bunu işle beyannamesini yap gönder tahakkuku dahi görmeyeyim. (İşini layığıyla yapanları tenzih ediyorum çünkü onlar zaten doğal zamana dayalı sistemi uyguluyorlar ve bu azimsanmayacak kadar ciddi bir orana tekabul ediyor.)

Yani Dostlar kendimizi kandırmayalım. Tek Mali Müşavir ile Maksimum 50 Müşteriden sonra olaylar rayından çıkıyor Bu Açık. Yukarıda da yazdığım gibi bu sayilarin uzerinde oldugunda yanımızda çalışan arkadaşlara kayıtları yaptırıyoruz (Buraya kadar sorun görmüyorum cunku oyle yardimcilarimiz var ki ne yapsak haklarini odeyemeyiz. Tertip, duzen,ozen sahibi cok degerli muhasebeciler bu acigi cok guzel kapatabiliyor. Ama iste belki hak ettigimizi alamamamiz belki baska nedenlerden dolayi bu arkadaslara da hak edilen ucretlerin verilmemesi de ciddi sorunlar teskil ediyor.) Hal boyle olunca bu sayilarin uzerinde musterisi olanlardan gordugum kontrolleri yapmıyoruz (Şahsen ben yapıyorum ama isteyen gelip bakabilir ? ) Beyannamelerine bakmıyoruz, Karına, zararına bak(a)mıyoruz. İşlemleri ile Mesleki Özen ve Titizlik içerisinde ilgilenmiyoruz ve sonra yanımızda çalışan arkadaşlar bürolarımızdan ayrılıyor ve denetimde denetmen ile bizler karşı karşıya kalıyoruz ve açıklayamadığımız şeyler karşısında da zor durumda kalıyor ve ne yazık ki son dönemlerde bana gelen bilirkişi raporlarında görüyorum ki Meslek Mensubu hakkında Meslek Mensubuna Sorumluluk Raporları yazılıyor.

(Yukarida vurguladigim gibi meslegini ozen ve titizlik icinde yapanlari tenzih ediyorum. Cunku ne ucret odense hakkini odenmeyecek meslektasin orani cok daha yuksek)

Somut konular ile Devam edelim.Bir arkadaşımın ofisinde bu çalışmayı 120 Müşteri üzerinden yaptık ve 120 müşteri ile elde edeceğimiz geliri 40 Müşteri ile sağlayabilecegimizi gorduk. Sistemde Tahsilat yapılmayınca zaten müşterinin defterini tutmayıp daha iyisi ile değiştireceksiniz. O kişi de başkasını kolaylıkla bulamayacak. Rekabet, fiyat kırmalar ciddi anlamda azalacak, tahsilatını yapamadığınız için gönderdiğiniz müşteri başkasına gittiğinde puanımı kullanacaksın diye diğer Mali Müşavir aranacak (Artık aranır ? ) O da olumsuz referans verdiğinde neler olacağını hayal edin.

Ben meslekte örnek aldığım BİRÇOK Mali Müşavirlerin ofislerini gezdim ya da konuştum diyebilirim. Hepsi bu sistemi doğal olarak uyguluyorlar bu cok net ve en iyi arabalar onlarda ? en güzel evlerde de onlar oturuyor yani bu tesadüf olamaz ?

Denebilir ki Efendim Mali Müşavir Sayısı Her Geçen Gün Artıyor. Müşterisi cok olan iş bulamayan Mali Müşavir adına bir mükellefiyet açıp devam edebilir mi?
CEVAP : EDEBİLİR ?
O Zaman Bende Şunu Sorayım :
Diyelim ki öyle OLDU burada yine Kazanan sisteme yeni dahil olan Mali Müşavir olmayacak mı? Belki 1.000 Meslek Mensubu burada kısmi gelir kaybına uğrayacak ama 10.000 Meslek mensubu hak ettigi kazanclara ulasacak ve cikmaza giren hayatinda yeni ufuklar acilacak. Peki Bunun Neresi KÖTÜ?

Güreli Y.M.M. Sahibi Hüsnü GÜRELİ bir konuşmasında “Arkadaşlar Güreli Y.M.M.’yi ben kurdum ama şuan Gelirlerin sadece %40 ını alabiliyorum. Ama bu %40 hem bana yetiyor hem de arkadaşlarıma” demesi de mi bir anlam ifade etmiyor bizler için ?
OLAYIN ÖZÜNDE DE BU VAR ADİL GELİR DAĞILIMI Tabi ki Hüsnü bey en büyük payı alacak bu kadar emek vermiş ama %60 ı da dağıtmaktan kendini alıkoymamış ve Güreli Y.M.M.’yi buralara taşımış. Örnekler çoğaltılabilinir ama en yakın zamanda bunu onun ağzından duyduğum için bu örneği yazmak istedim. Merak eden arayıp sorabilir ?

Bu Konuyu yazdıktan sonra bana cok mail geldi çözüm önerilerinden biri de  65 Yaşından sonra bu meslek yapılmasın ?
Bu Arkadaşlara Nusret KURDOĞLU Örneğini veriyorum. Yaş 71 ama ondaki öğretme azmi mücadele ve mesleki özen ve titizlik birçok gençte yoktur. Sorunumuz yas degil mesleki ozen ve titizlik konusu ve Maalesef ki bunu yazan arkadaşlar birkaç yorumunda Eşitlik İlkesinden bahsediyor ama neyse polemik yaratmayacağım ? Tabi bahsi gecen 65 yaslarinda meslegi fiilen icra etmeyen ve meslek mensubu olmayan personelleriyle bu isi yurutmeye calisanlari ayri tutuyorum. Sonucta burada mesleki ozen ve titizlikten bahsedilemez…

Soru : Bu Serbest Piyasa Ekonomisi ile açıklanamaz. Nasıl herkes aynı parayı kazanabilir?
Cevap ? Amaç adil bir gelir dağılımı olsa da burada asgari müştereklerden bahsediliyor. Maksimum puan ile bazıları 15.000-20.000.-TL kazanırken bazıları 50.000,00.- TL kazanacak buna ne diyorsunuz?
– Burada mesleki gelişim ve her ne kadar reklam yasaksa da Mali Müşavirlerin kanunlara, piyasaya, müşterilerine ve geleceğe ne kadar hakim olduğunu bu farkı ortaya koyacak.
E Süreçlerden uzak durayım, dil bilmedigim icin yabanci menseili firmalardan uzak durayim, ifrs bilmedigim icin en guclu firmalardan kacayim ama bende 50.000,00.-TL kazanayım Mümkün mü tabi ki değil ? Kendilerini geliştirip o 3 ya da sisteme gore 5 6 puanlık doğru müşteriyi kim alırsa o daha fazla kazanacak. Yani burada serbest piyasa ekonomisi ve kotanın bir sakıncası olmayacaktır. Dolayısıyla burada mesleki gelişim kilit rol oynayacaktır. Piyasada İyi olan Kazanır bu net ama ruhsatı olan da elinde ruhsat ile gezmesin ya da girişte kota olsun onbinlerce TL ödeyip işsiz kalmasınlar KÖTÜ MÜ?…

Tabi ki bunu okurken benim 500 Müşterim var ben neden sizlerle müşterilerimi paylaşayım diyenler olacaktır. Onlardan tek bir ricam var önümüzdeki ayın basından ayın sonuna kadar 500 müşterinin işlerini Mesleki Özen ve Titizlik içinde yapmayı geçin ziyaretlerinde bulunabiliyorlar mı lütfen bize yazsınlar ? Gerçeklerden kaçamayız değerli üstatlarım. Sadece insan tanıyarak bu meslek icra edilemez. Yaptığımız işin hakkını vermemiz şart. Ben ofisimde oturuyorum çocuklar işliyor beyan ediyor sorun olursa gelirler sorarlar anlayışı da doğru bir anlayış değil lütfen bunu bir kez daha düşünün. Yani bunu bu kişi çalıştı çabaladı hak etti ile değil de bu adam işlerini mesleki özen ve titizlik içerisinde yapmıyor bu nedenle bu mükellefler hakkıyla tutabilecek kişiler tarafından tutulmalı ve Mali Müşavir tarafından yapılan her kayıt kontrol altında tutulmalı ile açıklayabiliriz.

Yani dostlar Kilit Nokta Mesleki Özen ve Titizlik geri kalan bir şekilde yolunu bulur. Bir meslektaş ben 500 müşteriyi mesleki özen ve titizlikte yapabilirim diyebilir mi? Peki 400 ya da 300 mü? İnanın kaç kişi ile çalışırsa çalışsın (Meslek Mensubu bordrosunda olanlar için artı bir parantez acıyorum) Eğer tek Mali Müşavir çalışıyor ise 50 den fazlası her açıdan kendine ve mesleğe zarar. Sonra gelsin Mesleki sorumluluk raporları gitsin sağlık elde ne var koca bir hiç.
Önceki yazıları yazdığımda gelen mesaj ve sahada gördüğüm üstatlardan duyduğum şudur ki 50 Müşteri olsun 150 Müşteriden alacağımız parayı zamanında alalım kafamız rahat, duruşumuz düzgün olsun.

Diğer Akıllara gelebilecek konu ise :
Meslek Mensuplarının Hizmet akdi ile olsun iş akdi ile olsun belli standartlar getirilmesi ve bu standartlar çerçevesinde hareket edilmesinin sağlanması olabilir ama bu da maalesef biraz ütopit olacaktır arkadaşlar. Odalarımızın bunu uygulayabilmesi için kanunda net bir yönlendirmenin olması lazım. Genel olarak Odalarımız Disiplin yönetmeliğinin gereklerini yerine getirmek için emek vermektedir. Burada bile ne sorunlar ile karşılaşıldığını bilenler bilir. Evet büro standartları ve devamında mesleki özen ve titizlik içinde işlerin icra edilmesi Odalarımız Tarafından kontrol edilsin uymayanlara disiplin cezaları verilsin ve piyasa yerini bulsun fikri güzel ama birçok nedenden dolayı uygulama alanı maalesef ki yok.

Diğer Bir Konu ise Sürümden Kazanmak ?
Yani Dostlar Sürümden Kazanmak Serbest Piyasa Ekonomilerinde geçerli bir uygulama olsa da Serbest Meslek faaliyetlerinde tüm taraflara zarar verecektir bu açık. 1.000 müşterim olsun 50 TL den tutarım 50.000.-TL gelir olsun değil ile değil 100 Sahıs olsun ya da 50 müşterim olsun bu geliri yine sağlayabilirime odaklanmamış şart.

Bakın size Müşteri ve Mali Müşavir Artış oranları ile ilgili bir calismami paylaşağım gelecek ile ilgili bazı fikirler versin sizlere…

Mükellef ve Mali Müşavir Artış Oranları

Görüyorsunuz ki bu böyle giderse mesleğin geleceği hiç parlak değil de demeyeceğim çünkü bu cümlede bir parlaklık söz konusu ☹ net söyleyeyim böyle giderse mesleğin geleceği tamamen karanlık. Mükellef artış oranına göre Mali Müşavir artışı şart yoksa 1 Milyon Mali Müşavir olsak ne olur kı?

Genç Arkadaşlarımız Bunu ruhsatını almış biri olarak rahat yazıyor diye düşünmesin lütfen. Staja baslamadan onceki yazilarimi cikarir buraya eklerim 15 sene once de ayni fikirdeydim 🙂 çünkü bu cümleleri onlar için de yazıyorum Ruhsatı alıp on binlerce TL ödeyip 30 yaşına geldiğinde o Ruhsat elinde Başkan ile bir öz çekim sonrası eve gittiğinde anneniz, babasınız ya da eşiniz e hadi şimdi para kazanma zamanı dediğinde piyasada karşılaşacağınız senaryo hiç de parlak olmayacak ve bu sizleri çok büyük bir çıkmaza sokacaktır ki bunu sahada defalarca gördük. Beni bu yazılara iten en önemli şeylerden biri de buydu. Çünkü Mali Müşavirlik süreci sadece beynen değil madden de zorluklar içeriyor. Günümüzde Üniversite bitirmiş bir İİBF Mezunu gencimizin Mali Müşavirler Odasına Kayıt yapana kadarki süreçte 10.000 TL ye yakın parası gidiyor bunu 30.000-40.000 TL ye çıkaranlar da duyuyorum ama o buranın konusu değil tabi…
Bu konuda da cok net bir beyanat vermiş olayım. Bırakalım müktesep hakkı desinler ki bugün Türkiye’de Mali Müşavirlik gerçek kalitesine ve değerine ulaşması için 50.000 Mali Müşavir yetiyor. Emin olun ilk ruhsatı ben veririm. Tekrar şartları sağlayabilen 50.000 kişi tekrar ruhsatını alır ve Dünya’da hak ettiği yerlere gelir meslek. Bunu 11 Yıldır Uluslarası Firmalarla çalışan bir kardeşiniz olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki Mali Müşavirliğin Dünya’daki yeri ile ülkemizdeki yeri arasında uçurum fark var.

Evet Demokratik bir anlayış gibi görülmeyebilinir. Serbest Piyasa Ekonomisinde bunu nasıl söylersiniz denebilir ama bakın Noterler için o bölgede belli bir nüfus sayısına ulaşmadan yeni bir noter açılmıyor.
Eczanelerde belli bir mesafe içerisinde yeni bir eczane açılamıyor.
Bakınız:

ECZACILARDAKİ KOTA SİSTEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

Doktorlar zaten tüm uygulamaları, operasyonları, tedavileri kendileri yapıyor ve üniversitede ciddi bir kota bulunmakta. Eski Sağlık Bakanının ben işsiz doktor istemiyorum bu nedenle Tıp Fakültelerine girişte kota uyguluyorum diyeli belki de 10 yılı geçti.

Başkalarının ekmeğinde gözü olanların düşüncesi denebilir : Öyle de değil ? Bu sistem hayata geçince defter yağacak hali yok tabi ki yine serbest piyasa kuralları çerçevesinde süreç ilerleyecek ve iyi olduğu için 1.000 müşterisi olan yine en iyi müşteriler ile çalışıp en güzel paraları onlar kazanacak. Allah daha cok versin avuçlarımız patlayana kadar da alkışlarız ?

Geçen bir arkadaşımız MBT Facebook grubunda şunu yazmış : “Taksi plakası mı bu. Kota getirilsin”

Dostlar bu akademik mesleği taksici ile karşılaştırıyorsak zaten bu kadar yazıya da gerek yok konuşmaya da. Zaten baştan kaybetmişiz ya da bu mesleği anlayamamışız demektir.

Başka biri : “böyle bir şey olamaz. anayasa nın eşitlik ilkesine aykırı.” Demiş.

Anayasamızın “Kanun Önünde Eşitlik ” başlığını taşıyan 10’uncu  maddesi şöyle demektedir: Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (YANİ ? )

  • Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
  • Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar”.

Belki Anayasamızın Nispi Eşitliğe atıfta bulunan bölümüne atıfta bulunuyor olabilirler mi diye düşündüm:

Anayasamızdaki Nispî Eşitliğe bakacak olur isek :

  • Nispî eşitlikten kastedilen şey ise, aynı durumda bulunan kişilerin aynı işleme tâbi tutulmasıdır. Bu şu anlama gelir ki, farklı durumlarda bulunan kişiler, farklı işlemlere tâbi tutulabilirler. Diğer bir ifadeyle, nispî eşitlik anlayışına göre, eşit olmayanlara farklı kuralların uygulanması eşitlik ilkesine aykırı değildir. Bu ilkeye göre, kişinin hakları ve ödevleri, yetkileri ve sorumlulukları, durumunu, niteliğine yaptığı işe göre değişebilecektir.
    Bu ilke ile güdülen amaç, benzer koşullar içinde olan, özdeş nitelikte bulunan durumların yasalarca aynı işleme uyruk tutulmasını sağlamaktır”Yani bilemedim sanki şuan ki sistem eşitlik ilkesine aykırı ne dersiniz ?

Bu konu ile ilgili Yazacak çok şey var ama 5 sayfa olmuş aşağıda da yapmış olduğumuz anketin sonuçlarını sizler ile paylaşacağım sonra uzatmayayım sonra okumuyorsunuz ?

Anketimizin Linki Aşağıdadır isterseniz katılabilirsiniz anketimiz devam etmekte.

Sizce Mali Müsavirlikte Kota Uygulaması Gelmeli mi

Gördüğünüz gibi Anketimizde 3 Soru Sormuştum
1- Sizce Mali Müşavirlikte Kota Uygulaması Gelmeli mi?
2- Sizce Mali Müşavirliğe Girişte Kota Uygulaması Gelmeli mi?
3- Meslekteki Ünvanınız

1001 Katılım olduğunda Anket verilerini aldım ve sizler için derledim.

İşte Derlenen Veriler.

Sizce Mali Müşavirlikte Kota Uygulaması Gelmeli mi?
Anket sonucu :

Sizce Mali Müşavirlikte Kota Uygulaması Gelmeli mi? Cevaplar Yüzdesi
Görüş Beyan Edilmiş3         0,30
Müşteri Sayısına Kota Getirilmeli (Hatırı Sayılır Bir Gelir ve Mesleki Özen ve Titizlikle İçerisinde Yürütülebilinecek Kadar)903       90,21
Müşteri Sayısına Kota Getirilmemeli Bir Şekilde Yapabiliyorsa İstediği Kadar Müşterisi Olabilmeli. Kotayı Doğru Bulmuyorum.)95         9,49
1001    100,00

 

Sizce Mali Müşavirliğe Girişte Kota Uygulaması Gelmeli mi? Sorusuna sizlerden gelen cevaplar

Sizce Mali Müşavirliğe Girişte Kota Uygulaması Gelmeli mi? Cevaplar Yüzdesi
Görüş Beyan Edilmiş           28,00         2,80
Mesleğe Girişe Kota Getirilmeli (Bu Meslek Daha Fazlasını Kaldıramıyor. Yeni Arkadaşlar da On binlerce Lira Ödeyip Karşılığını Alamıyorlar)         654,00       65,33
Mesleğe Girişe Kota Getirilmemeli (Böyle Bir Kısıtlamayı Doğru Bulmuyorum)         319,00       31,87
SONUÇ     1.001,00    100,00

 

Meslekteki Ünvanınız

Mesleki Ünvanınız Cevaplar Yüzdesi
Mali Müşavirim744             74,33
Mali Müşavir Stajyeriyim210             20,98
Uzun Yıllardır Mesleği Fiilen İcra Ediyorum Mali Müşavir Değilim37               3,70
Mali Müşavir ya da Mali Müşavir Stajyeri Değilim7               0,70
Y.M.M.20,1998002
Serbest Muhasebeciyim10,0999001
SONUÇ1001          100,00

Bu arada Matematiksel olarak %100 e ulaşıyor mu diye kontrol etmiş olanlar bana özelden yazsınlar lütfen :)))))))))))))))))
Görüldüğü üzere Ankete 1000 üstü Meslektaşımızdan Cevap alınca analiz için verileri indirdim. Sadece 44 katılımcı ruhsat sahibi değil ya da sahibi olmak için bir çaba içerisinde değil ama geri kalan 957 si Ruhsat sahibi meslektaşlarımızdan oluşmaktadır.

Anketi Analiz Etmek bu yazıyı okuyan meslek mensubuna haksızlık olur hepimiz Analiz dersi aldık sonuçta ama ? ilk sorudaki 90,20 oranla Müşteri Sayısına Kota Getirilmeli (Hatırı Sayılır Bir Gelir ve Mesleki Özen ve Titizlikle İçerisinde Yürütülebilinecek Kadar şıkkının işaretlenmiş olması bu konuda ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini de gözler önüne seriyor.

Mesleğe girişte kota %65 lik kısım Mesleğe Girişe Kota Getirilmeli (Bu Meslek Daha Fazlasını Kaldıramıyor. Yeni Arkadaşlar da On binlerce Lira Ödeyip Karşılığını Alamıyorlar) demesine rağmen %31,86 lık kısım da bunun doğru olmayacağını savunuyor burada 1/3 e 2/3 bir görüş beyan edildiği görülüyor.

ÖZETLE :
Tek Tebliğ Çalışması için Gelir İdaresi Daire Başkanı ve Yapılan görüşmelere göre 2019 yılı içerisinde bununla ilgili çalışma çalışmayı hayata geçirebileceklerini (Piyasanın nabzına göre bu hızlanadabilir yeniden rafa da kalkabilir)  ve Tek Tebligin içinde geçmişten bildiğimiz şekliyle kota (zamana dayalı ücret sisteminin) olduğunu ama bu taslak tebliğ aşamasına geldiğinde bu bölüm çıkarılıp mı yoksa olduğu gibi onaylanıp yayınlanır mı onu 2019 yılı içerisinde göreceğiz. Durum Bundan ibaret.

Haksız Rekabet, Mesleki Özen ve Titizlik içerisinde bu mesleğin icra edilmesi için ise

  • Mesleğe Girişte Piyasanın Gerçeklerine Göre Mali Müşavir Çıkarılacak (Onbinlerde TL ödeyip ruhsat aldıktan sonra Mali Müşavir olup iş bulamayana da yazık, yıllardır bu mesleği icra edip haksız rekabet yüzünden mesleği bırakmak zorunda kalana da, bunca tecrübe ile işini yaparken haksız rekabete maruz kalana da, hak ettiği gelire ulaşmak için yollar arayana da)
  • Hatırı sayılır bir gelir ve müşteri sayısı: Bu sayılar sonrasında mesleki özen ve titizliğin kaybolduğu bu kadar ortadayken ve Mali Müşavirler aslında müşterilerinin sadece tanıdığı rolunu üstlenip defterini alıp yapılan işlere hakim olmazken iki gün sonra tahsilini yapamadığı mükelleflerden dolayı layık olduğu ücretin üçte birini verdiği için yanındaki personel ayrıldığında ne bu yapılan kayıtların hesabını verebilir ne de hakkaniyet çerçevesinde bu mükellefleri tuttuğundan bahsedebiliriz. Bu konuda makul bir çalışma yapılması meslektaşın da yukarıda gördüğünüz anket sonuçlarından rahatlıkla cıkarılabilinir.

Durum ile ilgili gelişmelerden sizleri ayrıca bilgilendireceğim.

En Derin Saygı ve Sevgilerimle

Mali Müşavir

Serkan ATASOY

Bizi Sosyal Medya üzerinden Muhasebe Bilenler Topluluğu Grubundan da Takip Edebilirsiniz.

Türkiye’nin En Büyük Muhasebe Grubu

Sayfamız

instagram

Twitter

 

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Paylaş
Önceki İçerikKasim 2018 Vergi Beyan ve Odeme Gunleri
Sonraki İçerik19.12.2018 Tarihli İş İlanları
Serkan ATASOY Kimdir: 1981 Ardahan Doğumlu olan Kurucu Yöneticimiz Mali Müşavir Sn. Serkan ATASOY (Çok soran oluyor diye yazalım soyadı değişikliğine gitti yani birçoğunuzun yakından tanıdığı Nam-ı diğer Serkan TAVŞAN) Grubumuzun Kurucu Yöneticisidir. 14.09.2007 de hayal ettiği mesleğin önemli bir eksiği olarak gördüğü, yardımlaşma, birlikte mücadele, meslektaşı ayrışmadan uzak tutup, paydayı sadece meslek ve meslektaş alacak bir anlayış ile meslektaşın bir arada kalmaktan mutlu olabileceği, aslında herkesin çalışma ortamlarında dertlendiği konularda yalnız olmadıklarını görebileceği, Anadolu tabiriyle damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diye düşünerek mesleki yardımlaşmayı artırmayı hedeflediği hikaye bugün bu ortalama 150-200.000 civarı meslektaşa (Site, Facebook Grup, Sayfalar, İnstagram, Twitter, Linkedin, Youtube derken ) dokunanan bir oluşum haline gelmiştir. 2008 Yılından beri Mali Müşavirlik yapmakta olan Sn. ATASOY Yüksek Lisans Mezunu olup, Sırası ile Muhasebe Bürosu sonrası farklı sektörlerdeki Kobi ve Büyük Ölçekli firmalarda yöneticilik yapmış ve çok uzun yıllardır Uluslararası firmalar ile çalışmaktadır. Mesleki Mücadelesinde felsefesini sorduğumuzda ise şöyle açıklamaktadır: Bizler Mesleğimizi icra ederken müşterilerimizin işlerini canhıraş şekilde yapıyor belki de kendimizden tavizler veriyor ve genelde maalesef ki günü kurtarmaya çalışıyoruz. Aslında müşterilerimizin işleri dışında biraz da icra ettiğimiz mesleğimizin mücadelesinin içinde olup emek sarf edebilirsek ve bunu hep birlikte yapabilirsek o zaman önümüzde hiçbir güç duramayacaktır. Unutulmamalıdır ki eğer bu meslek olmaz ise biz bu müşterileri bulamaz ve bu paraları kazanamayız evet müşterilerimize gereken hizmeti mesleki etik kurallar ve gerektiği kadar vereceğiz ama sadece bunu yapar çekilir ve mesleki mücadeleden uzak durur isek zaman içerisinde yapacağımız bir meslek de kalmayacaktır. Düşüncesinin devamında her geçen gün büyüyen bir grup ile güçlü meslek ve güçlü meslektaş hayaline her geçen gün daha da yakınlaştığını düşünüyor ve daha güzel günler için tüm meslektaşları büyük küçük demeden mücadeleye davet ediyor. https://www.twitter.com/serkan__atasoy https://www.facebook.com/serkantavsan https://www.instagram.com/serkan__atasoy