Nakit Akış Tablosu nedir? Neden Kullanılır? Ne Fayda Sağlar? Örnekli Anlatımı
Nakit Akış Tablosu (Cash Flow) Hakkindadir
Değerli Muhasebe Bilenler Topluluğu Takipçileri;
Son 10 yıldır sıkça adını duyduğumuz ama uygulamada nasıl yapılacağını bilemediğimiz, birilerinden bulmaya çalıştığımız Nakit Akış Tablosunun içeriğini öğrendiğinizde hayatınız çok daha kolay olacak. Yazımın sonunda sizler için hazırlamış olduğum Nakit Akış Tablosu da Değerli Takipçilerime kendi Nakit Akış Tablolarını hazırlarken kolaylık sağlayacak ve Nakit Akış Tablolarınız sizlerin eklemeleri ve katkıları ile eşsiz hale gelecektir.
Cash Flow Statement veya Statement of Cash Flows Türkiye’de son dönemlerde daha sık kullanılmaya başlanılan ve Bilanço ile Gelir Tablosu ile eşit gitmesi gereken önemli bir tablo haline gelmiştir.
Türkçede Nakit Akış Tablosu olarak adlandırdığımız bu tablo türü; belli bir zaman aralığında elde edilen kazanç ile kullanılan (harcanan) para miktarını gösteren bir tablo türüdür.
Nakit Akış Tablosunu şirketler neden kullanmalıdır?
Öncelikle Nakit Akış Tablosunun amacını çözmekte fayda var.
Finans ve Muhasebe de en önemli kavramlar; tahakkuk eden ve gerçekleşen kavramlarıdır. Türk Muhasebe sistemi vergiye dayalı olduğu için tahakkuk esasına dayanmaktadır. Girdiğiniz her fatura, bankalar nezdinde yaptığınız gelir kazançları (faiz), ödediğiniz her maaş ve daha birçok finansal hareket içeriğinde vergi yükümlülüğünü barındırır. Ancak ucu parasal harekete dayalı işlemlerde tahakkuk kavramının gerçekleşmesi bir sonraki finansal döneme sarkabilir. Konuyu açarsak; Bilanço tablosuna baktığınızda Aktifinizde yer alan rakamın gerçek manada paraya dönüşüp dönüşmediği anlamanız ancak hesapların detaylarına girdiğinizde ortaya çıkacaktır. Bir örnek verirsek; T Traktör Firması XYZ Firmasına traktör satmıştır. 120 hesabın altında diğer cari hesaplarla beraber XYZ cari hesabında kayda alınmış fatura Aktiflerin içinde yer almaktadır. Ancak hesabın detayına girildiğinde; T Traktör Firmasının alacağının vadesinde kapanıp kapanmadığını tespit edebilirsiniz. Diğer bir deyişle alacağınızı tahsil edip etmediğiniz, fatura bedelinin bankanıza girip girmediğinin tespitini yapmak için ayrıca tablolar tutmak gerekebilir. Yazının devamında bahsedeceğim Nakit Akış Tablosunda bulunan İşletme Faaliyetleri bölümünde beyan edilen Nakit hareketleri ile Gelir Tablosunda bulunan Net Satışlar rakamı karşılaştırılarak şirketin gerçek anlamda nakit giriş çıkışları gözlemlenerek şirketlerin beyan edeceği asılsız gelir ve giderler ortaya çıkartılabilir. Ayrıca şirket yöneticilerinin şirketin gerçek pozisyonunu görerek yatırım kararlarının alınmasına da katkısı büyük olacaktır.(*) (**)
Nakit Akış Tablosu 4 ana bölümden oluşmaktadır:1. İşletme Faaliyetleri2. Yatırım Faaliyetleri3. Finansal Faaliyetler4. Diğer Faaliyetler-Açıklamalar |