LİMİTED SİRKET PAY DEVİRLERİNDE ARTİK NOTER PAY DEVİR SÖZLESME TARİHİ BAZ ALİNACAK

imited yap defterlerinde noter tarihi
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

LİMİTED ŞİRKET PAY DEVİRLERİNDE ARTIK NOTER PAY DEVİR SÖZLEŞME TARİHİ BAZ ALINACAK

Şirket ortaklarının kamuya olan borçların da sorumluluk açısından pay devri önem teşkil etmektedir Eski uygulamalarda vergi idaresi pay devri yapan ortağın hisse devrine ait ticaret sicil gazetesi aramaktaydı.En son yapılan düzenleme ile bu uygulamaya son verilmiştir

Tahsilat  Genel Tebliği  Seri A Sıra 11 Resmi Gazetenin  14/6/2018 gün ve 30451  sayılı  nüshasında  yayınlanmıştır.
Seri A Sıra 11 Nolu  Genel Tebliğ  Seri A Sıra 1’de önemli  değişiklikler yapmıştır.
Yapılan düzenleme sonucunda  aynı tebliğin  birinci  kısım, ikinci  bölüm “VII.Limited Şirketlerin Amme Borçları” bölümünde  yapılan düzenleme  sonucunda (3) nolu  alt  bölümünün   6.paragrafının son cümlesi “BU DURUMDA ORTAKLIK PAYININ  DEVREDİLDİĞİ  TARİH OLARAK; DEVRİN ORTAKLAR GENEL KURULU  TARAFINDAN  ONAYLANMIŞ  VEYA ONAYLANMIŞ SAYILMASI HALİNDE ONAY TARİHİNİN, ŞİRKET SÖZLEŞMESİNDE ORTAKLIK PAYININ  DEVRİ İÇİN  ORTAKLAR GENEL KURULU ONAYININ  ARANMADIĞI DURUMLARDA NOTER TASDİKLİ  DEVİR SÖZLEŞMESİ TARİHİNİN ESAS ALINMASI GEREKMEKTEDİR.” şeklinde düzenlenmiştir.

Konuyu biraz açacak olursak
Limited şirket ortaklık pay devirlerinde mutlak surette pay devrinin noter huzurunda ortakların alacakları karar ile ve daha sonra “Hisse Devri Sözleşmesi” düzenlenmesi ile pay devri gerçekleşmektedir. Bu işlemin hemen sonrasında yeni ortaklar tarafından pay devir sözleşmesinin ve kararın bağlı bulundukları ticaret sicil müdürlüğünde önce tescili ve daha sonrada gazete ilanı zorunludur.

Ancak uygulamada görülen durum şirket ortaklarının pay devirlerinde noter huzurunda 2 nüsha karar alıp, pay devri yapıp bu durumu tescil ve ilan ettirmedikleri görülmektedir.
Özellikle vergi dairesi uygulamalarında limited şirketlerin pay devir sözleşmelerinin tescil ve ilanı aranmaktadır. Limited şirketlerde ki pay devirleri vergi daireleri yönünden özellikle sicil yoklama servislerinde eski ve yeni ortakların dönemlerinin tespiti açısından ve daha sonra ödenmeyen amme borcunun şirket ortakları yönünden takibi açısından önem taşımaktadır. Vergi daireleri, limited şirket pay devirlerinde önce şirketin “pay defteri” ne bu durumun işlenmesini zorunlu görmektedir.

Daha sonra tescil ve ilanı istemektedir. Özellikle vergi daireleri yeni ortaklar açısından vergi dairesi sicil kayıtlarında yeni ortakları kayıt edebilmesi için sicil defterine – bilgisayar kayıtlarına limited şirket pay defteri suretini veya tescil ve ilan edilmiş gazete nüshasını istemektedir. Böylece yeni ortak vergi dairesi tarafından görünebilecektir.
Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Seri A, Sıra 5 no.lu Tahsilat Genel Tebliğinde limited şirketten ayrılan ortak açısından bazı kolaylıklar getirilmiştir. Buna göre;

Özellikle limited şirketlerde pay devirlerinin mutlak surette 2 nüsha kararı alınarak bu durumun noter huzurunda “Limited Şirket Pay Devir” sözleşmesi ile tamamlanması aranmıştır. Daha sonra bu durum yeni ortaklar tarafından Ticaret Sicil ‘inde (15) gün içerisinde tescil ve ilan edilecektir.

Tescil ve ilan yapılmamış ve fakat karar alınarak daha sonra “Pay Devir Sözleşmesi” ‘nin düzenlenmesi halinde, bu durum tescil ve ilan edilmese dahi, limited şirket pay defterine işlenmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen maddelerde limited şirket pay devirleri açısından tescil ve ilan yapılmamış ise ve hatta limited şirket pay defterine “Pay Devir İrade Beyanı” kayıt edilmemiş ise, durum ne olacaktır?

Bu durumda, Seri A Sıra 5 no.lu tebliğ konuya açıklık getirmiştir.

a) Ortaklık payının devri; tescil ve ilan edilmese de noter tasdikli devir sözleşmesi, şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse ortaklar genel kurulunun onayı bu onayın bulunmadığı halde üç aylık sürenin geçmesi ile hüküm ifade etmektedir. Bu durumda ortaklık payının devredildiği tarih olarak noter tasdikli devir sözleşmesi tarihinin esas alınması gerekmektedir.

b) Ortaklık payının noter tasdikli devir sözleşmesi ile devredilmesine rağmen devrin genel kurul tarafından reddedilmesi halinde, ortaklık payı devredilmemiş sayılacak ve ortağın ortaklık sıfatı devam edecektir.

c) Amme alacağının ödenmesinden 6183 sayılı Kanun’un 35. maddesi çerçevesinde sorumluluğu bulunan ortakların tespitinde amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği tarihte yürürlükte bulunan ilgili Kanun hükümleri dikkate alınacaktır. Aynı şekilde ortaklık payının devri ile ilgili olarak da payın devredildiği tarihte yürürlükte olan Kanun hükümleri uygulanacaktır.

d) Limited şirket ortakları hakkında 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılacak takip; 35. madde hükümlerine göre sermaye hisseleri oranında, 6102 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilen kanuni temsilcileri hakkındaki takip ise 6183 sayılı Kanun’un mükerrer 35. maddesine göre amme alacağının tamamından, müşterek ve müteselsil sorumluluk esasına göre yürütülecektir.

4) Sonuç olarak, vergi dairelerine sunulacak belgeler arasında; limited şirket pay devirlerinde şirketin ortaklık pay defterinin olmaması halinde, Sıra No. 5 Tahsilat Tebliği gereğince şirketin pay devir sözleşmesi yeterli olacaktır

Saygılarımla,

S.M.Mali Müşavir
Beyhan DOĞDU

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji