Google Muhasebeciliği
Başlığı okuyanlar hemen şöyle bir tahminde bulunabilir. Çalışanlarına mükemmel şartlar sunan Google’de çalışan muhasebecilerden bahsedeceğimi düşünebilirsiniz. Ama baştan söyleyeyim, yanıldınız.
Geçtiğimiz günlerde beyanname muhasebeciliğinden mali mühendisliğe, gerçek anlamda mali müşavirliğe geçiş için önayak olan bu fikri geliştiren meslektaşımız İsmail Tekbaş ve mesleğimiz adına söylenmeyenleri söylemek, yapılamayanları yapmak felsefesi ile yola çıkan Türkiye Mali Müşavirler Hareketi’nin çalışmaları mesleki gündemimize damgasını vurmuştu. Bence bu konu daha çok uzun bir süre konuşulur. Meslektaş oturup, şapkasını önüne koyup ekmeğini kazandığı bu meslekte geleceğe nasıl erişeceğini düşünmeli. Fatura toplayan, defter tutan, beyanname veren muhasebeciden, işin mali mühendislik boyutuna erişen, çalıştığı işletmeyi veya mükellefinin ufkunu açacak çalışmalara imza atacak, ona tam anlamıyla gerçek anlamda mali müşavir olabilmek için yapılması gerekenler noktasında bu fikre destek olacak adımlar atmalıdır.
Bu meslek için mali mühendislik noktasına ulaşmak belki çok uzak, kim bilir belki de çok yakındır. Orasını tam bilemem, onu ancak zaman ve bu mesleğin temsili noktasında yer alan mesleki örgütlerin çabası gösterir.
İşte bu makalemde mali mühendisliğe erişebilmek için meslektaşın bireysel olarak ne gibi katkılarda bulunabileceği hususunda “Google Muhasebeciliği” temasıyla hali hazırdaki durumumuzu ve bu durumdan kurtulabilmek için yapmamız gerekenleri kaleme almak istedim.
Çoğumuz mesleki hayatında karşılaştığı konular üzerine, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte arama motorlarını kullanır olduk. Bir olayın muhasebesel, vergisel boyutu hakkında müşteri ve işverenlerimize doğru bilgiyi en kısa sürede vermemiz gerekliliğinin de etkisiyle, hemen klavyelerimizin başına geçip arama motorlarında çözmemiz gereken olayı en kısa anlatacak cümleyi yazıp enter tuşuna basıyor ve çıkan sonuçlara göre bir değerlendirme yapıyoruz. Bu olayı illa bizden önce yaşayanlar da vardır mutlaka, internet sitelerinde, forum sayfalarında paylaşılmış, çözüme kavuşturulmuştur diye ümit ederek başlıyoruz en başta çıkan sayfaları teker teker okumaya…
Oysa ki internet aleminde bir şeyler yazmak, paylaşmak o kadar kolay ki, işi bilen de, bilmeyen de, anlayan da, anlamayan da, herkes bir şeyler yazıyor. Bazen bildiğim, emin olduğum konuları teyit amaçlı arama motorlarında araştırdığımda birden acaba ben mi yanlış biliyorum dediğim dahi oluyor.
Herhangi bir dayanak gösterilmeden, bizim burada böyle yapıyoruz. Maliye bizim ilde bu şekilde kabul ediyor diyenler, mevzuatı aklının ucundan dahi geçirmeden aklındakini doğruymuş gibi kabullendirmeye çalışanlar mı dersiniz, ne ararsanız var. Bir defasında internetten araştırıp da mükellefini yanlış yönlendiren bir arkadaşımın yaşadıklarına dahi şahit oldum.
Bizler Google ’den aratarak müşterilerimizi yönlendirecek, onlara müşavirlik yapacak kadar kolay bir meslek icra etmiyoruz. Bizler verdiğimiz cevaplarla işletmelerin geleceğini yönlendirebilecek derecede riskli ve bir o kadar da stratejik bir mesleği icra ediyoruz.
İşte bu sebeplerle kendimizi mesleki kariyer anlamında tam donanımlı yetiştirip, mevzuatı, ekonomiyi, teknolojiyi, sadece staj başlatma, yeterlilik veya yeminli mali müşavirlik sınavlarında başarılı olabilmek için değil, müşteri ve işverenlerimize tam anlamıyla eksiksiz ve kusursuz mali müşavirlik hizmeti verip onları doğru yönlendirebilmek için sürekli güncel olmalıyız.
Müşterimiz farklı bir olayla karşı karşıya kaldığında hemen arama motorlarına sarılmak yerine, olayın mevzuattaki yerini, hangi kanun veya kanunların bu konu ile maddeleri bulunduğunu, bizzat yasal dayanaktan en doğru şekilde çözüme kavuşturmalıyız.
Mevzuat takip etmek, okumak, okuduğunu anlamak gerçekten meşakkatli ve hepimizin çok yoğun tempoda çalıştığı iş ortamlarında zaman ayırmanın güç olduğu günümüzde mesleki anlamda kendimizi kusursuz geliştirmek ve güncellemek adına bizleri yoracak olsa da, bu mesleğin ileride varacağı noktada yer almak istiyor isek, bu durumdan kaçış imkanımız olmadığını hiçbir zaman unutmamalıyız.
Geçtiğimiz günlerde Sayın Maliye Bakanımız bir toplantıda mesleğimiz hakkında aynen şu cümleyi kurdu;
“Sanmayın ki bu meslek 10 yıl sonra böyle kalacak. Sizler birer yön veren, fikir veren kişiler olmalısınız.”
Bu mesleğin 10 yıl sonra bu şekliyle kalmayacağını siyasi otorite de, bizler de çok iyi bilmekteyiz. Bu mesleğin 10 yıl sonrasında bu pastadan pay almaya devam etmek istiyorsak değişime hiç kimseyi eleştirmeden, önce kendimizden başlamalıyız.
Haftanın sözü;
“Herhangi bir yerden veya her yerden başlayabiliriz. Yeter ki orada bir değişim olsun ve bu benimle başlasın.” M.Ferguson
Muhasebe ve İnsan Kaynakları Uzmanı
Aday Mali Müşavir
Emre KARAOĞLU