2020’NİN ilk yazısı ile sizlerle yeniden karşınızdayım sayın üstadlar,değerli meslektaşlar.Bu yazımızda İş Hukuku’nun en önemli olan konularından birisi olan İŞ DÜNYASINDA KADININ HAKLARI adlı konuyu inceleyeceğiz.Kadının hakları var ama o haklar ne kadar biliniyor bu konuda neler yapılıyor bunları inceleyip ele alacağız ve beraber bilgi paylaşımında bulunacağız.Keyifli okumalar diliyorum.
İş Hukuk’unda kadının yeri ve önemi eski tarihlere bakıldığında Fransız Devriminden sonra başlamış ülkemizde ise ancak cumhuriyet dönemi ile toplumda kadının gücü anlaşılmaya ve önemi olarak iş dünyasına adını duyurabilmiştir. Kadın her toplumun temel taşı olmuştur.Peki bu kadar kıymetli varlıklarımızın iş dünyasındaki hakları nelerdir ? Hadi gelin beraber bakalım…
-Anayasal haklara baktığımızda önümüzde olan maddeler de aslında kadının da erkek kadar hakkının olduğu ap açık ortada olmuştur;
-Kanun Önünde Eşitlik,
-Buradan da anlayacağımız üzere kanunumuzda kadın erkek ayrımı yoktur.Kanuna göre herkes eşit ve aynı kurallara tabidir.
Gelelim diğer yasal haklarımıza.
657,4857,5510 sayılı kanunlara göre bazı haklarımız şunlardır;
-Analık Halinde Çalışma ve Süt İzni
-Yer Altında ve Su Altında Çalışma Yasağı
-Ayrımcılık Yasağı
-Evlenen Kadına Kıdem Tazminatı
-Analık Geçici İş Göremezlik Ödeneği
-Emzirme Ödeneği
-Doğum Borçlanması
gibi haklar ve yasaklarımız bulunmaktadır.İsterseniz açıklamaya başlayalım…
Kanun önünde eşitlik dışındaki diğer haklar ile bakalım…
Analık Halinde Çalışma ve Süt İzni:Anne olduğu zaman bir kadın bellirli dönemler için ilk altı ayda günde üç saat ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat süt izni verilir.
Evlenen Kadına Kıdem Tazminatı:Kadın memurlar evlendikten bir yıl içerisinde kendi istekleri ile beraber iş akdinin sözleşmesini bitirdiği zaman kıdem tazminatına hak kazanırlar.
Yazımızın devamı İŞ HUKUKUNDA KADININ HAKLARININ ÖNEMİ – 2 yazısında yer alacaktır.
Saygılarımla,
Selda KURTOĞLU