Personel Çıkarmak 3 Aylığına Yasaklanıyor.
Değerli Meslektaşlarım Covid 19 Virüsü kapsamında normal olarak her geçen gün yeni önlemler alınmaya ve yeni uygulamalar ile karşı karşıya kaldığımız bu dönemde akşam saatlerinde bu haberi almış bulunmaktayız.
Sıcağı Sıcağına detayları paylaşayım daha sonra gelişmeler oldukça daha önceki süreçlerde yaptığım gibi yazının içerisine eklemeler yaparak devam edeyim.
İŞTE TASLAĞIN DETAYLARI
Taslak yasalaşır ya da KHK yayınlanır ise 3 ay boyunca işverenler personel çıkaramayacak, Cumhurbaşkanının bu süreyi 6 aya kadar çıkarma yetkisi olacak.
Bu süreçte İşverenlerin de mağdur olmaması adına bir planlama yapılmış. işveren isterse (Normalde ücretsiz izin toplu olmadığı sürece izne tabi) işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek, bu durumda işsizlik fonu yine devreye girecek ve işçiye günlük 39,24 Kr. 30 gün için ise 1.177,20.-TL ödeme yapacak.
Peki geriye dönük çıkarılanların günahı ne diyebilirsiniz. Bu da düşünülmüş 15 Mart’tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan vatandaşlara da aynı ödemenin yapılması planlanıyor.
İŞTE ILGILI TASLAK:
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı’nda aşağıdaki düzenlemeler yer almaktadır.
“GEÇİCİ MADDE 24- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici onuncu maddesi çerçevesinde ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere, 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilir.
Birinci fıkra çerçevesinde ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezaları dört katı olarak uygulanır.
Maddeye göre; işçinin iş sözleşmesi, COVİD-19 salgın hastalık neticesinde kamu yararının gerektirmesi nedeni ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde gösterilen sebepler (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb.) dışında işveren tarafından feshedilemez.
Bu madde kapsamında verilecek nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini altı ay süreyle uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”