Merhaba , Muhasebe Bilenler Topluluğu üyeleri , başta bu grup içinde bulunan meslektaşlarımız olmak üzere ve bu grubun içinde bulunamayan tüm meslektaşlarımızın yapması gereken görev lere ilişkin sorumluluklarımız bulunmaktadır. Ben de bu makalem de sizler için görevlere ilişkin sorumluluklarımızı anlatmaya çalışacağım.
SMMM ve YMM hakkında Vergi Müfettişleri tarafından sorumluluk raporları düzenlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin açıklama getirmek ve uygulama birliği sağlamak amacıyla düzenlenen yönerge de, meslek mensuplarının sorumlulukları;
Disiplin yönünden sorumluluk,
Mali sorumluluk,
Cezai sorumluluk olarak düzenlenmiştir.
Vergi Müfettişleri yaptıkları vergi inceleme sırasında, meslek mensuplarının görevleri veya görevleri sebebiyle işledikleri bir suçla karşılaştıkları durumlarda , cezalandırılmalarını sağlamak ve bir GÖRÜŞ ve ÖNERİ RAPORU düzenleyerek, Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere bağlı olduğu Grup Başkanlığına gönderecektir.
Düzenlenen raporlar meslek mensubunun mali yönünden sorumluluğuna ilişkin ise raporun bir örneği meslek mensubuna, diğer bir örneği de incelenen mükellefin vergi dairesine verilecektir.
Düzenlenen raporlar SMMM disiplin yönünden sorumluluğuna ilişkin ise, Grup Başkanlığı aracılığı ile ilgili meslek mensubunun bağlı oldukları SMMMO Başkanlığına,YMM disiplin sorumluluğuna ilişkin ise, Başkanlık aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlıklarına iletilir. SMMMO Yönetim Kurulları ya da Disiplin Kurullarınca kovuşturmaya gerek görülmemesi halinde ilgili müfettiş Birlik Disiplin Kuruluna 30 gün içerisinde itirazda bulunabilir.
Şimdi sizlere sorumluluklarımızı kısaca açıklayacağım.
- DİSİPLİN YÖNÜNDEN SORUMLULUK
Vergi müfettişi, yapılan inceleme sırasında 3568 sayılı kanunun 48’inci md.bulunan, mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunanlarla ve görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan ya da görevinin gerektirdiği güveni sarsacak hareketlerde bulunan meslek mensupları hakkında disiplin yönetmeliği hükümlerine göre gerekli araştırma ve incelemenin yapılmasını sağlamak, meslek mensubu hakkında ayrı bir “GÖRÜŞ ve ÖNERİ RAPORU “ oluşturmaktadır.
- MALİ SORUMLULUK
Vergi beyannamelerini imzalayan SMMM’lerin imzaladıkları beyannamede yer alan bilgilerin VUK’ın mükerrer 227’inci md. kapsamında, defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmaması durumunda ortaya çıkan vergi zıyaına bağlı olarak salınacak vergi, kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme zammı bakımından mükellef ile birlikte sorumlu tutulacakları gerektiğine dair ayrı bir “GÖRÜŞ ve ÖNERİ RAPORU”oluşturmaktadır.
- CEZAİ SORUMLULUK
Yapılan vergi incelemesinde , 213 sayılı VUK’nın 3592’uncu md. sayılan suçların işlendiği tespit edilmesinde, meslek mensubunun bu suça iştirak edip etmediği araştırılır ve inceleme elemanı meslek mensubunun bu suça net bir şekilde iştirak ettiği durumda tanzim edeceği “VERGİ SUÇU RAPORU’nda”bu duruma yer verir.
- MESLEK MENSUPLARININ DİĞER SUÇLARI
Vergi Müfettişleri yaptıkları vergi incelemelerinde ,meslek mensuplarının görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri bir suçla karşılaşmaları durumunda ,fiillerin niteliğine göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun kamu görevlilerine ait hükümleri gereğince cezalandırılmalarının sağlanması ve bir Görüş ve Öneri Raporu düzenleyerek ,Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere bağlı olduğu Grup Başkanlığına gönderecektir.
- SORUMLULUK RAPORLARINA KARŞI MESLEK MENSUPLARININ SAVUNMASI
Vergi Müfettişleri, cezai sorumluluk, disiplin sorumluluğu veya mali sorumluluk gerektiren hususlarda meslek mensubunun savunmasını ister ve bu savunma yazısının tebliğden itibaren 30 gün içerisinde savunma verilmemesi durumunda , savunma hakkından vazgeçmiş demektir ve böylece Rapor Değerlendirme Kurulları gerekli gördüğü durumlarda veya meslek mensubunun talebi üzerine meslek mensubunu dinleyebilir.
Saygılarımla;
HİLAL BİLADA