E-TİCARET FAALİYETİNDE BULUNMAK İSTEYENLER İÇİN SÜREÇ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DETAYLAR
Günümüzde e-ticarete yönelmenin başlıca sebepleri;
Tüketiciler tarafında internet kullanımının yaygınlaşması, güvenli alışveriş sitelerinin olması ve zamandan tasarruf sağlanması dolayısıyla tercih edilmekte,
Satıcıların tarafında ise fiziki işyerinde faaliyette bulunma zorunluluğu olmamasından dolayı(home ofis,sanal ofis vb) işyeri kirası da ödenmeyeceği için ve olabilecek diğer sabit giderlerin hepsini ortadan kaldırması dolayısıyla tercih edilmektedir.
Öncelikle Vergi Mükellefiyeti ve SGK yönünden genel bilgilendirmeler yaparak daha sonra kendi web sitesinden ve Pazar yerlerinden ticaret yapmak isteyenler için dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağım.
Vergi ve SGK Yönünden Değerlendirmeler
İlk olarak vergisel ödevlerinizi yerine getirebilmek için vergi mükellefiyetinizi açtırmak üzere alanında uzman Mali Müşavir ile anlaşmalısınız.
Vergi mükellefiyetinizi şahıs firması ya da sermaye şirketi olarak tesis edebilirsiniz.
Şahıs firması , açılış ve kapanış işlemleri açısından prosedürü kolay ve maliyeti düşüktür. Şahıs firmasında birinci sınıf defter veya ikinci sınıf deftere tabi olabilirsiniz. Şahsi görüşüm; stok takibinin sağlıklı yapılabilmesi açısından birinci sınıf defter faaliyetiniz için en uygun olanıdır.
Eğer birinci sınıf defteri seçerseniz , Bulunduğunuz il Ticaret Odasına veya Esnaf odasına kayıt olmanız gerekmektedir. Yine şahsi görüşüm; banka kredilerinden faydalanmak istediğinizde (esnaflara özel banka kredileri bulunmakta) zorluk yaşamak istemiyorsanız esnaf odasına kayıt olmanız yönündedir.
Şahıs firmasında sermaye konulma zorunluluğu yoktur. Firma borçlarından dolayı tüm mal varlığınız ile sorumlu olursunuz.
Şahıs firması kuranlar için genç girişimci istisnası mevcuttur. Yaşınız 18-29 arasında ise daha önce adınıza vergi mükellefiyeti açılmadıysa , 1 yıl süreyle bağ-kur primleriniz hazine tarafından karşılanır ve 3 yıl boyunca 75.000 TL ‘ye kadar vergiden istisna olabilirsiniz. Eğer emekli iseniz bağ-kur priminiz hiç olmayacaktır.
Şahıs firmasında gelir vergisi beyannamenizde vergisel olarak indirim konusu yapılabilecek gider çeşidi (Eş, Çocuk sağlık, eğitim vs belirli oranda) fazladır. Fakat vergi tarifesi artan oranlıdır ve cironuzun arttığı dönemlerde vergisel açıdan dezavantajlı duruma düşebilirsiniz bunun takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir.
Son olarak şahıs firmalarında , tasfiye süreci olmayıp kapanışın hemen gerçekleşmesinden dolayı işletmenin sürekliliğine duyulan güven az olmakta ve bu durumda ticari faaliyetinize olumsuz yansıyabilmektedir.
Sermaye şirketi kuracak iseniz, Limited Şirket veya Anonim Şirket kurabilirsiniz.
Sermaye şirketlerinin vergi tarifesi (%22) sabit oranlıdır. Şirket borçlarından dolayı ortak olarak sınırlı sorumluluğunuz bulunmaktadır. Ticari faaliyetinize ortak alabilme imkanınız bulunmakta ve kurumsal bir yapıya sahip olması dolayısıyla daha güvenilir ve saygın izlenim sağlamaktadır.
Sermaye şirketlerinin kuruluş işlemleri maliyetli ve prosedürü fazladır. İşyeri adres değişikliği , sermaye değişikliği , ortak değişikliği gibi konuların tescile tabi olması dolayısıyla masrafları fazla olabilmektedir. Kurumlar vergisi sonrası dönem net karınızı çekmek istediğinizde şirketten çekeceğiniz karın %15 oranında stopaj kesintisi yapılmaktadır.
Limited şirketlerde, taahhüt edilen sermayenin 24 ay içerisinde ödenmesi için süre vardır.İlk kuruluşta sermaye blokajına gerek yoktur.
Anonim şirketlerde , taahhüt edilen sermayenin ilk kuruluşta ¼ ünün bloke edilmesi ve kalanının 24 ay içerisinde ödenmesi gerekmektdir. Ayrıca Anonim Şirketler’in 250.000 Türk Lirası üzeri sermayede avukat bulundurma zorunluluğu bulundurmaktadır.
Kendi Web Sitesi ve Pazar Yerleri(N11-Hepsi Burada-Trendyol vb.) Üzerinden E-Ticaret Yapmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler:
- Kendi web sitesi olanlar e-arşiv fatura mükellefi olmak zorundadırlar.
- E-arşiv fatura’ya başvuru yapabilmek için şahıs firması e-imza , sermaye şirketi mali mühür almalıdır.
- E arşiv fatura için özel entegratör ile anlaşılmalıdır(faturaların kanuna göre saklanması için büyük önem arz etmektedir.)
- ETBİS’e kayıt olunması gerekmektedir.
- KEP (kayıtlı e-posta) adresi alınmalıdır.
- Ödeme Kuruluşları ile anlaşılmalıdır (İyzico,Pay Fix,Aypara vb).
**Şahsi tavsiyem; e arşiv, e fatura ve e defter mükellefi olunması yönündedir. Böyle firmaların işlemleri daha hızlı olmakta ve muhasebe açısından sıkıntı yaşanmamaktadır.
**İşletmenizin kuruluş aşamasında ve faaliyet sürecinizde işinin uzmanı olan her daim danışabileceğiniz Mali Müşavirler ile çalışmanızı tavsiye eder. Bu konuda maliyet azaltma açısından vereceğiniz yanlış kararların daha sonra size ceza olarak geri döneceğini de hatırlatmak isterim.
E-Ticareti yurtdışı pazarda yapmak isteyenler için e-ihracat ve kdv iade sürecini aşağıdaki makalemden okuyabilirsiniz.
Saygılarımla;
Mali Müşavir
Nihal Bilada
nihal@biladamusavirlik.com