Online alışverişin yaygınlaşmasıyla birlikte e-ticaret artık sınır ötesinde de yapılmaya başlandı. Sizde bu pazarda yerinizi almak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yazımızın devamının sizin için iyi bir rehber olacağını düşünmekteyiz.
Mikro ihracatta yapmanız gereken işlemler;
-Öncelikli olarak uluslararası pazarda yer almak istediğiniz sektörü belirlemeniz gerekmektedir. Bu sektörde yer alan ürün grubunu belirlerken bu ürünün taşıma özelliklerine ve geniş kitleye hitap etmesine dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.
Uluslararası pazarda yer alan yaygın sektörler;
- Otomotiv yedek parçaları,
- Oto aksesuarları,
- Hazır giyim,
- Mobilya Ürünleri,
- Ayakkabı,
- Hediyelik Eşyalar,
- Takı ve aksesuarlar,
- Anne ve bebek ürünleri…
-Mikro ihracatta satışlar online olacağı için fiziki alan zorunlu olmadığından homeoffice olarak çalışmaya başlayarak birçok maliyetten kaçınabilirsiniz. Mutlaka vergi mükellefiyetini açtırmalı ve vergisel ödevlerinizi yerine getirmenizde size rehberlik edecek danışmanlar ile çalışmalısınız.
-300 Kilogramı ve 15.000 EURO’yu aşmayan ürünlerinizi ETGB(Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile yurtdışı alıcılara ulaştırarak uluslararası pazarda yerinizi alabilirsiniz.
-Ulusal ve uluslararası ticarette belki de en zor olan aşama alıcı bulmaktır. Satacağınız ürünü belirlediniz ve hatta stokladınız.Peki bunu alacak tüketicileri nereden bulacaksınız? Dijitalleşen dünyada ticaretin geleneksel olarak sürdürülmesi imkansız hale gelmişken burada da teknolojinin nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Bunun için dünya çapında birçok alıcı ve satıcıyı bir araya getiren çeşitli platformlar bulunduğu gibi kendi internet sitenizi kurarak da alıcılara ulaşma imkanına sahip olabilirsiniz. Bahsi geçen bu platformların kimisinde üyelik ücretsiz olup sadece ürün başı komisyonlar ödenmekteyken kimisinde de üyelik ücretleri bulunmaktadır. Kendi alışveriş sitenizi kurarak da üyelik ve komisyon maliyetlerinden kaçınabilirsiniz. Ancak unutmayalım ki hızla geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız hali hazırdaki platformlar aracılığıyla satış yapmanız faydanıza olacaktır.
Peki bu platformlardan yaygın olarak kullanılan hangileridir ?
- Amazon
- Aliexpress
- e-Bay
- Etsy
- Alibaba
- Rakuten
- Wish
- Joom
-Ürünlerin alıcıya ulaştırılması aşamasında öncelikle satışınızın ülkemiz açısından mikro ihracat kapsamında sayılması için Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile çıkışının yapılması gerekmektedir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi dahilindeki işlemlerde yetkili kargo firmaları tarafından yürütülmektedir.
Peki Türkiye’de hizmet veren bu kargo firmaları hangileridir? Bunlara da kısaca değinecek olursak;
- DHL,
- FedEx,
- TNT,
- MNG Kargo
- PTT,
- Yurtiçi Kargo,
- Express Kargo.
Mikro ihracat kargo işlemleri yürütülmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır;
- Mikro ihracat kapsamında gönderilen ürün 15.000 euro altında ve 300 kg ağırlığında olmalıdır. Bu limitler aşılırsa Gümrük Müşavirliği firması aracılığıyla detaylı beyan ile işlem yapılması gerekir.
- Mikro ihracat, kargo gönderileri için dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu (iş emri), Maliye onaylı fatura (Türkçe, İngilizce) gibi evraklar gerekir.
- Gönderilerin KDV’lerinin indirim konusu yapılmayan kısmı iade olarak alınabilir.
- Mikro ihracat için ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) gerekir. ETGB, ithalat ve ihracatta ekspres taşıyıcılar tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır.
- ETGB beyanları, lisanslı taşıyıcı firmalar tarafından düzenlenebilir.
- Mikro ihracat için kati ve satış amaçlı ihracatlar lisanslı kargo firması ile gönderilebilir. Farklı rejim gerektiren, örneğin fuar amaçlı gönderiler mikro ihracat kapsamı dışındadır.
-Mikro ihracatta yurtiçi ve yurtdışı açısından vergilendirme avantajları bulunmaktadır. Ülkemiz açısından yurtdışı satışlarınızda KDV muafiyeti bulunmakta hatta alım yaparken ödediğiniz KDV’ler indirim konusu yapılamadığından bunların talep edilmesi halinde vergi dairesi tarafından mahsuben veya nakden iadesi gerçekleştirilebilmektedir.
Alıcılara satılan ürünlerin kargolama işlemleri sırasında yurtdışı vergilendirmede dolayısıyla DDB (Deliver Duty Paid) ve DDU (Deliver Duty Unpaid) olarak gönderim seçenekleriniz bulunmaktadır.
(DDP (Deliver Duty Paid): Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim. Satıcı kargolamadaki riskleri ve maliyetleri üstlenir, bu maliyetlere gümrük vergileri ve diğer ilintili ödemeler dahildir.
DDU (Deliver Duty Unpaid): Gümrük Vergisi Ödenmemiş Olarak Teslim. Alıcı ve/veya müşteri gümrük ile ilgili maliyetleri üstlenir ve paketi teslim alır.)
Alıcı karşısında rakiplerinize göre dezavantajlı duruma düşmemeniz için DDP yöntemi ile gönderim yapmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca işletmeden tüketiciye(B2C) siparişlerde bazı ülkelerde gümrük vergisi muafiyetleri bulunmaktadır. Bu muafiyetten yararlanabilmek için ETGB’li gönderim yapılması yeterlidir.
Bazı ülkelerin B2C gümrük vergisi muafiyetleri şunlardır;
- Rusya’ya gönderilen sipariş tutarı 1.000 Euro’yu geçmeyen ürün grupları gümrük vergisi ve yurt dışı KDV’den muaf tutuluyor. Rusya, özellikle kürk ve deri gibi ürünlerde gümrük vergisi muafiyetleri sunuyor.
- Ukrayna, 150 Euro’ya kadar gönderiler için gümrük vergisi ve KDV muafiyeti uyguluyor.
- Amerika’ya gönderilen 800 Dolara kadar olan e-ihracat gönderileri, gümrük vergisi ve yurt dışı KDV’den muaf tutuluyor.
- Azerbaycan, aylık 500 Euro altındaki siparişler için gümrük vergisi ve KDV muafiyeti uyguluyor.
- Körfez ülkelerinde 270 Dolar altındaki siparişler gümrük vergisi ve KDV’de muaf tutuluyor.
- Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yeni düzenlemeye gidilmiştir.Bu düzenleme kapsamında;
***1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle AB* ülkelerine ithal edilen(Diğer ülkelerce ihraç edilen) hiçbir ürün KDV muafiyetinden yararlanamayacaktır. Bu tarihten itibaren ürün tutarına bakılmaksızın KDV uygulanacaktır. Uygulanacak olan KDV oranı ise alıcının teslimat adresinde ki ülkede geçerli olan KDV oranı olacaktır.
(*AB Ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç)
150 EUR altında olan gönderilerde , 150 EUR üstünde olan gönderilerde ,
-KDV Var – KDV Var
-Gümrükleme İşlemi – Gümrükleme İşlemi
-Gümrükleme Ücreti Var -Gümrükleme Ücreti Var
-Gümrük Vergisi Var – Gümrük Vergisi Yok
Yukarıdaki bilgiler ışığında ticaretinize başlamanız veya mevcut ticaretinize uluslararası pazarda devam etmeniz dileğimizle …
Mali Müşavir
Nihal Bilada
Mikro İhracat ile ilgili diğer yazılarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsin
MİKRO İHRACAT SINIRINDA (POSTA VE HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI)YENİ DÜZENLEME