BAZI  MAL  VE  HİZMETLERİN  İTHAL  EDİLMESİNDE  KDV  İSTİSNASI

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

BAZI  MAL  VE  HİZMETLERİN  İTHAL  EDİLMESİNDE  KDV  İSTİSNASI

3065  Sayılı  Kanunun (1/2) nci  maddesinde,  her  türlü  mal  ve  hizmet  ithalatının  KDV’nin  konusuna girdiği,  ithalatın  kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzelkişi tarafından yapılmasının veya herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesinin, özellik taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın  vergiye  tabi  olacağı  belirtilmiştir.  Aynı  Kanunun 16 ncı  maddesiyle,  ithal  yolu  ile  gelen  mal  ve  hizmetlerden  bir  kısmı  KDV’den  istisna  edilmiştir.

  1. YURTİÇİ TESLİMLERİ KDV’DEN  İSTİSNA  OLAN  MAL VE  HİZMETLER

3065 sayılı Kanunun (16/1-a) maddesi ile bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinin, ithalat istisnasından yararlanacağı hükmü getirilmiş ve aynı mahiyetteki işlemlerin yurt içinde yapılması veya yurtdışından ithal edilmesi hallerinde farklı vergi uygulamalarının önüne geçilmiştir.

Konuyla ilgili örneklere aşağıda yer verilmiştir;

Örnek 1: Külçe altın, döviz, para, damga pulu ithal edilmesi halinde, bunların yurtiçi teslimleri Kanunun (17/4-g) maddesine göre vergiden istisna olduğu için, ithalatı da KDV’den istisnadır.

Örnek 2: Kanunun (17/4-s) maddesine göre, engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV’den istisna olduğundan, bunların ithali de KDV’den istisnadır.

Örnek 3: Kanunun  (17/1)inci  maddesinde  sayılan  kurum ve kuruluşlara  bedelsiz  olarak  yapılacak  her türlü  mal  teslimi  ve  hizmet ifaları, Kanunun (17/2-b) maddesi  kapsamında  KDV’den istisna olduğundan, söz konusu teslim veya hizmetlerin  yurtdışından  temin  edilmesi  durumunda da  bu  teslim ve  hizmetler  Kanunun (16/1-a) maddesi  kapsamında  KDV’den  istisna  tutulacaktır.

  1. GÜMRÜK KANUNUNA GÖRE GÜMRÜK  VERGİSİNDEN  MUAF VEYA MÜSTESNA  OLAN EŞYA

3065 sayılı Kanunun ithalat istisnasını düzenleyen (16/1-b) maddesinde Gümrük Kanununun bazı maddelerine  atıfta  bulunularak, bu maddeler kapsamına  giren malların  ithalinin KDV’den  müstesna olduğu  hükme  bağlanmıştır.  Gümrük  Kanununun  atıfta  bulunulan bu maddelerinde, gümrük vergisinden  muaf veya müstesna  olarak  ithal  edilecek ve esas  itibarıyla  gayri  ticari  nitelik  taşıyan bazı mallar  sayılmaktadır.

Bu madde hükmüne göre aşağıda sayılan malların ithalinde KDV uygulanmaz:

  • Gümrük Kanununun (5/A Ve 7 Nci Fıkraları Hariç Olmak Üzere) 167 Nci Maddesinde Yazılı Mallar
  • Geçici İthalat  Yoluyla  Getirilen  Mallar
  • Hariçte İşleme  Rejimi  Kapsamındaki  Mallar
  • Geri Gelen  Eşya  Kapsamındaki  Mallar
  1. BAZI GÜMRÜK REJİMLERİNİN  UYGULANDIĞI  MALLAR

3065  sayılı  KDV Kanunun (16/1-c)  maddesi, Gümrük Kanunundaki  transit ve  gümrük  antrepo  rejimleri ile serbest  bölge ve  geçici  depolama  hükümlerinin  uygulandığı  malları  vergiden  istisna  etmiştir.  Bu madde  hükmü, malın  tabi  olduğu  rejime  göre  uygulanan  bir  istisnayı  düzenlemektedir.

Gümrük  Kanununun  47 ila 50 nci  maddelerinde  geçici  depolama  hükümleri,  84 ila 92 nci maddelerinde transit  rejimi, 93 ila 107 nci maddelerinde  gümrük antrepo rejimi, 152 ila 162 nci maddelerinde  ise serbest  bölge  hükümlerine  ilişkin  açıklamalara  yer  verilmiştir.

Yukarıda  belirtilen  gümrük  rejimleri  kapsamındaki  malların yurtdışından getirilerek bu yerlere konulması  ve  bu  yerlerde  teslimi, mal  serbest  dolaşıma  girmedikçe  KDV’den  istisnadır.

Öte yandan, gümrük mevzuatı uyarınca gümrük antreposu sayılan gümrüksüz satış mağazalarının gerçekleştirdikleri  mal  teslimleri, 3065  sayılı KDV Kanunun (16/1-c)  maddesi  uyarınca KDV’den müstesnadır.

S.M Mali Müşavir Sibel KAROĞLU

 

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji