
SON DEĞİŞİKLİKLERLE LİMİTED ŞİRKET KURULUŞ SÜRECİ
Değerli meslektaşlarım,yazımıza geçmeden önce sizlere şirket kuruluş aşamasında yol gösterecek olan bu yazımızı hazırlamam da emeği geçen Sn.Kadir Bozkurt’a teşekkür ediyorum. Şirket kuruluşunda yapmanız gereken tüm işlemler aşamalarıyla anlatılmıştır.
İşlemlere başlamadan önce mükellefin istediği faaliyetler doğrultusunda bir Ana sözleşme hazırlamanız gerekmektedir.
1-)MERSİS BAŞVURU AŞAMASI
İlk olarak şirket yetkili bilgileriyle Mersis internet sitesi üzerinden kayıt işlemlerini yapacaksınız. Bu bölümde ihtiyacınız olan bilgiler Şirket yetkilisi kimlik bilgileri , Mail adresi (her mail için bir üyelik alındığından kendi mailinizi yazmamanızı tavsiye ederiz) , Telefon numarası ‘ dır.
Kayıt aşamaları videosu linktedir . http://www.turktrust.com.tr/tr/yardim/mersis-uyelik
NOT: Mersis girişi için E- imza zorunlu olmamakla beraber isterseniz kullanabilirsiniz.
2-)MERSİS’E ANA SÖZLEŞMEYİ YÜKLEME AŞAMASI
Mersis’e giriş yaptıktan sonra sırasıyla Kuruluş Başvuru daha sonra Limited Şirket Sekmesini seçerek kuruluş işlemine başlayabilirsiniz. Ana sözleşmede hazırladığınız bilgileri bu sekmede tek tek yerlerine yazarak Mersis Başvurumuzu tamamlamış olacaksınız. Başvurunuzu tamamlandığınızda size mersis talep numarası verecektir bunu bir yere not alınız randevu esnasında ve dilekçenizde size lazım olacaktır.
Not: Şirket Ünvan bilgileri Rezerve edildikten sonra sayfanın yukarısında Vergi numarası kısmından Potansiyel vergi numaranızı alınız. Vergi numarası Kuruluştan sonra değişmeyecektir ve sicile teslim edeceğiniz formlarda ihtiyacınız olacaktır.
Ana sözleşme aşamaları için yardımcı linki tıklayınız. http://www.mersisdestek.net/mersis-sirket-kurulus/limited-sirket-kurulusu/
3-)TİCARET ODASI RANDEVU AŞAMASI
Ticaret odanızın sitesinden Kuruluş Randevusu almanız gerekmektedir. Randevu ekranında ihtiyacınız olan bilgiler şunlardır ;
Yetkili T.C Kimlik numarası , Mersis Talep Numarası , Şirket Unvanı , Adres ve İletişim için telefon numarası ‘dır.
Bilgileri girdikten sonra yazmış olduğunuz telefona doğrulama kodu gelecektir bu kodu girdikten sonra Randevu işleminiz tamamlanacaktır. Randevu işleminizde sistem size bir randevu numarası verecek bu numarayı bir yere kaydediniz dilekçede yazmanız gerekecektir. Randevu tarihi ve saatini Ticaret odası sizi arayarak bildirebilir odadan odaya da değişebilir. En sağlıklısı aldığınız randevu numarasıyla Ticaret Odası sitesinden Kayıt Randevu Sorgulama sekmesinden sorgulamaktır. Başvuru evraklarınızın Unvanınızın Red olması durumunda da Randevu Sorgulama yoluyla öğreneceksiniz.
4-)TİCARET ODASI ÖN KAYIT EVRAKLARININ HAZIRLANMASI
Not: Bu evraklar Ticaret Odası Sitesinde Tescilde İstenen evraklar bölümünden ulaşabilirsiniz.
Gerekli Form Belgeler Aşağıdaki gibidir
a-) Yeni Sistemde Ticari Defterlerinizi Ticaret Sicil Müdürlüğü Onaylamaktadır. Her Ticaret Odasının Defterler için belirlediği yaprak sayısı farklılık gösterebilir. Bunu gitmeden odanızdan öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Örneğin ;
100 Yevmiye Defteri
50 Defter-i Kebir
25 Envanter Defteri
Limited Şirketler için Diğer Defterler ;
-Genel Kurul Müzakere Defteri
– Ortaklar Pay Defteri
– Müdürler Kurulu Karar Defteri
NOT: Odaya gitmeden önce defterlerinizin sayfalarını numaralandırınız.
b-) Ticaret Odası sitesinden bulunan Kuruluş Dilekçesi bu dilekçeye Mersis Talep Numarınızı ve Randevu numaranızı da yazınız.
c-) Oda Kayıt Beyannamesi
d-) Şirket Kuruluş Bildirim Formu ( Son uygulamada bazı odalar bu formu istememektedir)
Not: Limited Şirketler için Sermayenin 1/4 ünü kuruluştan önce bloke edilmesi gerekmemektedir. Ancak Ana sözleşmede taahhüt ettiyseniz dekontun aslını ve fotokopisini yanınızda götürünüz.
5-) EVRAKLARIN ÖN KAYIT İÇİN TESCİLE TESLİMİ
Hazırladığınız Evrakları tescile teslim ettikten sonra Ana sözleşmede belirlediğiniz Sermayenin (On binde Dördünü) Rekabet Kurumu harcınız yeni sistemde Oda veznesine ödemeniz gerekmektedir.
Sicilde Ön kayıt başvurunuzu tamamladıktan sonra ön kaydınızın kabulünü Randevu Sorgulama kısmından kontrol edebilirsiniz şayet kabul edildiyse size verilen Randevunun tarih ve saati ni bu ekranda görebilirsiniz.
6-)RANDEVU TARİHİNDE YAPILACAKLAR
Şirket Yetkilisi Randevu Tarih ve Saatinde Ticaret Odasına giderek Ana sözleşmeyi imzalaması gerekmektedir. Yetkili için gerekli olan sadece Kimliğini yanında bulundurmasıdır.
7-)MERSİS’TEN BAŞVURUNUN ONAY TAKİBİ
Ana sözleşmede imzalandıktan sonra şirket kuruluşunun takibi Mersis Sitemine girerek yapılmaktadır. Mersis Sistemine girdiğinizde Devam Eden Başvurularım sekmesini tıkladığınızda TSM onayında diyorsa henüz tesciliniz tamamlanmamıştır. Red yazıyorsa Mersis üzerinde Red Sebebini tıkladığınızda Eksiğiniz yada Hatanız olan bilgileri göreceksiniz bunları tamamlamanız gerekmektedir.
Not: Düzeltmeniz gereken Şirket Unvanınız ise mutlaka Potansiyel Vergi numaranızda değişecektir sistemden tekrar Potansiyel Vergi numarası alınız.
Not: Red aldığınız her işlem sonucu Randevuyu tekrar almak zorundasınız.
Mersis üzerinden Devam Eden Başvurularım sekmesini tıkladığınızda Devam eden başvurunuz bulunmamaktadır yazısıyla karşılaşıyorsanız Şirketiniz tescillenmiştir .
8-)ŞİRKETİN TESCİL VE İLANI
Sicil işleminin sonuncusu olarak tescillenen şirketin Tescil yazısını alarak Ticaret Sicil Gazetesine İlanını yaptırınız.
9-) NOTER İŞLEMLERİ
Ticaret Odasından aldığınız Tescil Evrakı ile Notere gitmeniz yeterlidir. Noterden Şirket Unvanı altında Vekaletname ve İmza Sirkülerini alabilirsiniz.
10-) VERGİ DAİRESİ İŞLEMLERİ
Ticaret Sicil Müdürlüğü, kuruluşu vergi dairesine bildirmektedir. Kısa süre içinde sizin başvurmanıza gerek kalmadan yoklamaya gelecekler ve vergi levhanızı sistem onaylayabileceksiniz.
Tescil evrakı , Kira Kontratı ve Muhasebe Sözleşmesini vergi dairesine E tebligat için başvuruya gidildiği zaman Sicil Servisine Teslim ediniz.
Şirket Vergi dairesi şifresini İnteraktif vergi dairesinden alabileceği gibi Vergi dairesinden Şifre Talep formu ile birliktede alabilirsiniz.
Not: E-Tebligat işlemleri için sistem online başvuruyu kabul etmemektedir. Kuruluş tarihinden itibaren 15 gün süreniz bulunmaktadır.
Not: Damga Vergisi beyannamesini 15 gün içinde Tahakkuk ettiriniz.
11-)SOSYAL GÜVENLİK İŞLEMLERİ
5510 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasında ve 100. maddesinde yapılan değişiklik ile sigortalı çalıştırılmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen şirket kuruluşlarına istinaden işyerinin, SGK tescili de otomatik olarak yapılacaktır.
SAYGILARIMLA;
MALİ MÜŞAVİR NİHAL BİLADA