Ticari Araçlar ve KDV Durumları

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

Ticari Araçlar ve KDV Durumları

Yukarıda binek araç olarak sayılan hafif ticari araçların, ilgili tebliğde belirtilen özellikleri taşımaması durumunda, ticari araç olarak sayılmaları ve KDV uygulamalarının buna göre yapılması gerekmektedir.

2 Seri no.lu Gümrük Genel Tebliği ekindeki 87.03 tarife pozisyonu ile ilgili açıklama notlarında, şoför kısmının arkasındaki bölümde emniyet kemeri bulunmayan, bu bölümde yer alan koltukları sabit olmayan, sadece önde iki koltuğu olan, arkadaki yan camları kapalı olan, kapalı kasalı ve şoför sırası ile arkadaki bölüm arasında sabit bir panel veya ağdan yapılmış bariyer olan panelvan, pikap vb. türü araçlar (Palio van, Clio van, Corsa van, Matrix Space; Citan, Connect, Combo, Partner, Berlingo, Caddy, Vaneo, Fiorino, Bipper, Doblo, Kango, Traffic Express; Starex, Master, Traffic, Transit, Vito, Viano, Transporter, Caravelle, Jumpy, Ducato, Boxer vb.) 87.04 tarife pozisyonunda kamyonet olarak sınıflandırılmıştır.

Buna göre, ticari faaliyet kapsamındaki sıfır otomobiller ve ikinci el olup olmadığına bakılmaksızın otobüs, midibüs, minibüs, kamyon, kamyonet, tır gibi araçlar için % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.

Ticari araçların ilk alımında uygulanan KDV oranı %18’dir ve KDV kanunun 29. maddesine göre ticari araç alımlarında ödenen KDV’nin indirimi yapılabilir. Ticari araçların ikinci el teslimlerinde KDV oranı %18dir ve KDV’si indirim konusu yapılabilir.
SMMM STAJYERI İSMAİL YALDIZ

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji