Konaklama Vergisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

Konaklama Vergisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Muhasebe Bilenler Topluluğu’nun Değerli Üyeleri;
1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan Konaklama Vergisi üzerine notlarımı sizler ile paylaşmak ve konu hakkında değerlendirmeler yapmak üzere karşınızdayım.
25.03.2020 Ek Notu : 25/3/2020 tarihli ve 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun 51 nci maddesiyle, konaklama vergisinin 1/4/2020 olan yürürlük tarihi, 1/1/2021 şeklinde değiştirilmiştir. (27.03.2020)
Verginin Konusu Genel Hatlarıyla şöyle:
Konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri, (otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane ve kamping, dağ ve yayla evi gibi) hizmetler ile birlikte satılmak suretiyle konaklama tesis bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler, (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı) verginin konusunu oluşturmaktadır.
Detaylara sizi boğmadan önce 🙂 Hızlıca kafalardaki birkaç soruya yanıt vereyim. Akabinde detaylarda görüşmek üzere 🙂
Verginin Mükellefi Konusu bu verginin en önemli konularından biri olduğu aşikar. Peki Soru :Konaklama Vergisinin mükellefi kimdir?
Cevap aslında ileride oluşacak bir çok sorunun da cevabını peşinen veriyor.
Verginin Mükellefi Bu Hizmeti Sunanlardır. (Yani yukarıda sayılan tesislerde hizmeti sunanlar.) Buradan yola çıkarak acentelerin bu verginin mükellefi olmayacağını çıkarabilir ki aşağıda bununla ilgili detaylara girmiş olacağım.
Soru : Peki bu verginin Matrahını nasıl bulacağız.
Cevap : Detayları aşağıda vereceğim ancak genel tanımlamayı şöyle yapabiliriz:
Sunulan hizmet ve hizmete ek oluşturacak kalemlerin K.D.V. Hariç toplamıdır.
Soru : Vergi Oranı Nedir?
Cevap : 31.12.2020 tarihine kadar %1
01.01.2021 den itibaren ise %2 olacaktır.
Soru : Beyanname Nereye Verilecektir :
Cevap : K.D.V. Mükellefiyetinin bağlı olduğu Vergi Dairesine
Soru : Peki K.D.V. Mükellefiyeti Yoksa Ne Olacak dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Cevap : O zaman da Tesisin bulunduğu yerdeki Vergi Dairesine ilgili beyan yapılacaktır.
Soru : Konaklama Vergisi Ne Zamana Kadar Beyan Edilecek ve Ödenecektir?
Cevap : İlgili ayı takip eden 26. günü akşamına kadar (Hafta sonu konusu yazmıyorum 🙂 ) beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.
Reklamlar bitti 🙂 Hazırsanız şimdi detaylar 🙂
■6802 Sayılı Kanunun 34. Maddesinde;
Konaklama tesisleri bakımından bir sınırlandırma bulunmamakta olup, tesisin; türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen yukarıda sayılan hizmetler vergiye tabidir.
■ 1) 1/6/2019 tarihli ve 30791 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte yer alan;
■· Konaklama tesisleri kapsamında düzenlenen oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart otellerde,
■· Sağlık tesisleri kapsamında düzenlenen sağlıklı yaşam tesisleri ile bünyesinde konaklama tesisi bulunan termal tesislerde,
■· Kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampinglerde,
■· Muhtelif başlıklarda düzenlenen tesislerden (turizm kompleksleri, tatil merkezleri, eğlence merkezleri, personel eğitim tesisleri, özel tesisler gibi) geceleme hizmeti de sunan diğer tesislerde,
2) Söz konusu Yönetmeliğe tabi olmayan, ancak geceleme hizmeti sunan diğer tesislerde,
3) Her ne ad altında ve sürede olursa olsun kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan (lojman olarak tahsis edilenler hariç) personel misafirhaneleri, konukevleri, dinlenme tesisleri, kampları gibi tesislerde,
4) İlgili mevzuata göre işletilen uygulama otellerinde,
5) Yukarıda sayılanlar dışında kalan, turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesislerde Verilen geceleme hizmetleri ve bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler vergiye tabiidir.
■ Herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan, mola noktaları gibi tesislerde
verilen hizmetler ise Konaklama vergisine tabi değildir.
Devre mülk ve devre tatillerin kullanım haklarının ticari bir organizasyon olmaksızın kiraya verilmesi dolayısıyla sunulan hizmet verginin konusuna girmez.
■ Ancak, işletmelerin envanterinde bulunan veya işletmelerce kiralanan devre mülk ve devre tatillerin, konaklamaya ilişkin hizmetleri sunmak suretiyle belirli bir süreliğine kiralanması veya geceleme hizmetlerine tahsis edilmesi verginin kapsamındadır.
■Hizmetten yararlananın uyruğu, kişiliği veya mukimlik durumuna bakılmaksızın sunulan konaklama hizmetleri vergiye tabidir. (İstisna mevcut)
İstisna : Karşılık esasında Türkiye’deki diplomatik temsilcilikler, konsolosluklar ve bunların diplomatik hakka sahip mensupları, uluslararası anlaşmalar ile vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler,
Geceleme Hizmetiyle Birlikte Sunulan Diğer Hizmetler
Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir.
■Buna göre, geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir. Bu çerçevede, oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil vb. konseptler adı altında pazarlanan ve/veya satılan ve tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra paket kapsamında verilen tüm hizmetler verginin konusuna girmektedir.
■Ayrıca, konaklama tesisinin türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu yöre vb. hususlar dikkate alınarak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme hizmetine dâhil edilmesi mutat olan tüm hizmetler, geceleme hizmetinden ayrıca fiyatlandırılsa ve bedeli müşteriden ayrıca tahsil edilse dahi, Konaklama vergisine tabidir.
■Geceleme hizmetiyle birlikte sunulan diğer hizmetlerin, tesisin kendi imkânlarıyla veya tesis tarafından kısmen ya da tamamen tesis bünyesi dışından temin edilerek sunulmasının vergi uygulamasına etkisi yoktur.
Konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen hizmetler vergiye tabi değildir.
Konaklama tesisi tarafından konaklama hizmeti alanlara verilen bir hizmetin Konaklama Vergisinde tabi olabilmesi için aşağıdaki iki şartın bir arada olması gerekiyor.
  ANA KURAL
■1- Geceleme hizmetiyle birlikte satılması ve
■2- Konaklama tesisi bünyesinde sunulması
Bu iki durumdan birinin gerçekleşmemesi halinde esas itibarıyla hizmet vergiye tabi olmayacaktır.
Geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan hizmetlerin, düzenlenen faturada ayrıca gösterilmesine ya da bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesine bakılmaksızın, vergiye tabi olduğu tabiidir.
Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan
(örneğin; ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş, vb. hizmetleri içeren) konsept satışlarda, her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi suretiyle müşteriye tesis bünyesi dışında sunulan hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden vergi hesaplanmaz.
Bu durumda, vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınır.
Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değildir.
Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden vergi hesaplanmaz. Bu durumda da vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınır.
Geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak satışa konu edilen hizmetler üzerinden 6802 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi uyarınca konaklama vergisi alınmasının, bu hizmetlerin ilgili diğer vergi mevzuatı bakımından da konaklama hizmeti olarak değerlendirilmesini gerektirmediği, söz konusu hizmetlere yönelik ilgili diğer vergi mevzuatı hükümlerinin saklı olduğu tabiidir. Yani J J J (İlgili Hizmetlerden Konaklama Vergisini almış olmam, ilgili işi Konaklama Hizmeti Saydığım anlamına gelmez diyorJ)
Örnek 1: Pansiyon işletmecisi (MBT), oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmetini, düzenlediği konaklama faturasında ayrıca gösterse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu hizmet vergiye tabi olacaktır.
Örnek 2: Özel konaklama tesisi işleticisi (MBT) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde 3 gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için müşteriye ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı vergi hesaplanmaz. Ancak, balon turuna ilişkin olarak ayrıca fatura düzenlenmemesi halinde, konaklama hizmetine ilişkin düzenlenen faturada tüm hizmet bedeli üzerinden vergi hesaplanacaktır.
Örnek 3:
Motel işleticisi (M.B.T.) tarafından, tesiste konaklayanlara tesisin bünyesinde bulunan kuru temizleme ünitesinde verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp müşteriye bedeli mukabili sunulan kuru temizleme hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmadığından vergiye tabi olmayacaktır. Ancak, müşteriye konaklama hizmet bedeline dâhil edilmek suretiyle birlikte sunulan kuru temizleme, yıkama, kurutma, ütüleme gibi hizmetler için konaklama vergisi hesaplanır.
Örnek 4:
Tatil köyü işleticisi (D) tarafından, tesisin bünyesinde bulunan eğlence salonunda verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp müşteriye bedeli mukabili sunulan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmadığından vergiye tabi olmayacaktır.
Diğer taraftan, müşteriye konaklama bedeline dahil edilerek paket dahilinde sunulan bu türden eğlence hizmetleri konaklama vergisine tabidir.
Örnek 5:
Butik otel işleticisi (M.B.T.) tarafından, otelin bünyesinde bulunan lokantada, otelde konaklamayanlara bedeli mukabili yemek hizmeti verilmesi halinde, bu hizmet vergiye tabi olmayacaktır.
Örnek 6:
Termal otel işleticisi (M.B.T.) tarafından, otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde, otelde konaklamayanlara verilen bu hizmet vergiye tabi olmayacaktır.
Soru : Tahsilatını yap(a)madığımız bir hizmet için yine de
Konaklama Vergisi Ödeyecek miyiz?
Cevap : Bedelin bir kısmının veya tamamının hizmetin sunumundan önce veya sonra tahsil edilmesinin veya hiç tahsil edilmemesinin vergiyi doğuran olaya tesiri yoktur. (Tahakkuk Esası)
Soru : Acente Satışı yaptı ve otele faturayı bana düzenle gönder ben müşteriye faturayı düzenliyorum dedi. (Hizmet henüz ifa edilmedi) Müşteri 1 ay sonra geldi otelde kaldı. Konaklama Vergisi Ne Olacak?
Cevap :
6802 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır.
Uygulamaya geçilmediği için ve Tebliğ yayınlanmadığı için (Taslağı gördüm görüşlerinizi alıp 22 sine kadar paylaşacağım) net olmamakla birlikte konunun muhatabı sadece otel olduğu net. Otelden ayrılırken müşteriden Konaklama Vergisi için Ayrı bir Fatura ya da belge düzenleme dönemi başlayabilir.
■Hizmetin sunulmasından önce fatura veya benzeri belgeler düzenlenmesi hallerinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmez.
■Dolayısıyla, 5/10/2007 tarihli ve 26664 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliğinde tanımlanan acentalara yapılan satışlarda, acentaya satış aşamasında vergi doğmaz. Aynı şekilde acentanın satışı aşamasında da konaklama tesisi işleticisi bakımından vergiyi doğuran olay gerçekleşmez.
■Buna göre, gerek acentalar üzerinden gerekse doğrudan konaklama tesisleri tarafından satışa konu edilen hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması ile vergiyi doğuran olay gerçekleşir.
Birden fazla vergilendirme dönemine sirayet eden hizmetlerde, ilgili vergilendirme dönemlerinde verilen hizmetler bakımından, konaklama hizmetinin bitiş (tesisten çıkış) tarihinin hizmet sunumundan önce belli olması durumunda hizmetin son gününün rastladığı (çıkış günü) vergilendirme dönemi, böyle bir belirleme olmaması halinde ise hizmetin sunumunun yapıldığı günlere ilişkin her vergilendirme döneminin son günü itibarıyla vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş sayılır.
(Dönemsellik İlkesi)
■Konaklama Vergisi Matrahına KDV Dahil Edilmez.
■Sunulan konaklama hizmetlerine ilişkin vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha dâhildir.
■Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir.
■Mükellefin, konaklama hizmetine ilişkin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskontoların konaklama vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.
Örnek 1: Tatil köyü işleticisi (A), bünyesinde bulunan tek kişilik odanın 10/7/2020-15/7/2020 tarihlerini kapsayan 5 gecesini (B) kişisine 14/3/2020 tarihinde KDV hariç 200 avroya satmıştır.
Buna göre, (A) firması (B) kişisine hizmeti sunmasıyla birlikte 15/7/2020 tarihinde düzenleyeceği faturada matrah olarak, 200 avronun 15/7/2020 tarihinde geçerli olan döviz alış kuru üzerinden Türk lirası karşılığını gösterecektir.
Örnek 2: Otel işleticisi (C), bünyesinde bulunan bir adet suit odanın 30/7/2020-4/8/2020 tarihlerini kapsayan 5 gecesini (D) acentasına 9/1/2020 tarihinde KDV hariç 300 Amerikan dolarına satmıştır. (D) acentası söz konusu odanın 5 gecesinin tamamını (E) kişisine 15/5/2020 tarihinde KDV hariç 400 Amerikan dolarına satmıştır.
Buna göre, (E) kişisine hizmeti sunmasıyla birlikte 4/8/2020 tarihinde (C) tarafından düzenlenecek faturada matrah olarak, 300 Amerikan dolarının 4/8/2020 tarihinde geçerli olan döviz alış kuru üzerinden Türk lirası karşılığı gösterilecektir.
■Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan konsept satışlarda, konaklama vergisi matrahının, konaklama hizmetine ilişkin emsal bedelden düşük olmamak üzere, konaklama hizmeti ile tesis bünyesi dışındaki diğer hizmetlerin bedellerinin objektif bir yöntemle belirlenmesi suretiyle tespit edilmesi gerekir.
■Aynı şekilde, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması durumunda, konaklama vergisi matrahının, konaklama hizmetine ilişkin emsal bedelden düşük olmamak üzere, organizasyon ve konaklama hizmetlerinin bedellerinin objektif yöntemle belirlenmesi suretiyle tespit edilmesi gerekir.
■Aynı şekilde, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması durumunda, konaklama vergisi matrahının, konaklama hizmetine ilişkin emsal bedelden düşük olmamak üzere, organizasyon ve konaklama hizmetlerinin bedellerinin objektif yöntemle belirlenmesi suretiyle tespit edilmesi gerekir.
■Mükellefin hizmet satış bedelinin emsal bedeline göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir sebeple açıklanamadığı hallerde matrah olarak emsal bedel esas alınır. İşletme sahip ve ortakları ile yakınlarına, personeline veya üçüncü kişilere bedelsiz verilen konaklama hizmetinde de matrah olarak emsal bedel esas alınır.
■6802 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin altıncı fıkrası uyarınca, konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, KDV matrahına dâhil edilmez.
■Konaklama hizmetinin sunumundan önce fatura ve benzeri belge düzenlense dahi, bu belgede konaklama vergisi gösterilmez.
Örnek 1: Apart otel işletmecisi (A) tarafından KDV hariç 1.000 Türk lirası karşılığında sunulan geceleme hizmetine ilişkin olarak 1/5/2020 tarihinde düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.
Konaklama Bedeli (KDV hariç)                                          :   1.000,00 TL
Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (1.000 TL x 0,01=)   :        10,00 TL
KDV Matrahı                                                                  :   1.000,00 TL
Hesaplanan KDV Tutarı (1.000 TL x 0,08=)                     :        80,00 TL
GENEL TOPLAM                                                             :   1.090,00 TL
Örnek 2: Otel işletmecisi (B) tarafından KDV hariç 5.000 Türk lirası karşılığında sunulan tam pansiyon konaklama hizmetine ilişkin olarak 17/2/2021 tarihinde düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.
Konaklama Bedeli (KDV hariç)                                               : 5.000,00 TL
Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (5.000,00 TL x 0,02=)   :    100,00 TL
KDV Matrahı                                                                        : 5.000,00 TL
Hesaplanan KDV Tutarı (5.000 TL x 0,08=)                            :   400,00 TL
GENEL TOPLAM                                                                     : 5.500,00 TL
GELELİM FASULYENİN FAYDALARINA 🙂
Örnek 3: Tatil köyü işletmecisi (C) tarafından, 6/8/2021-10/8/2021 tarihlerini kapsayan 4 gece her şey dahil konaklama, 15/3/2021 tarihinde KDV hariç 2.000 Türk lirası karşılığında (D) acentasına satılmış, (D) tarafından da 3/4/2021 tarihinde müşteri (E)’ye 2.400 Türk lirası karşılığında satılmıştır. Mükellef (C) tarafından müşteri (E)’ye 10/8/2021 tarihinde düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.
Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (2.000 TL x 0,02=)   :   40,00 TL
GENEL TOPLAM                                                                :   40,00 TL
Örnekleri özellikle tebliğ taslağından aldım çünkü bazı alanlar halen net değil. Şöyle bir düşünelim müşteri olarak. x Acenteden otel hizmetini satın aldık, hizmet gerçekleşmediği için Konaklama Vergisi Doğmadı. Acente faturayı düzenledi bilgi verilmediği sürece müşteri sanacak ki tüm ödeyeceğim rakam bu kadar. Ancak otelden ayrılırken yani hizmet ifa edildiğinde Konaklama Vergisi Doğacak ve hadi eyvallah diyerek ayrıldığımız otellerden artık bir saniye hanımefendi, beyefendi bir de konaklama verginiz vardı cümlesinin muhatabı olacağız.
İzleyip göreceğiz. Buraya notu ve tarihi düşeyim : 19.02.2020 🙂
www.twitter.com/muhasebebt
Saygı ve Sevgilerimle
Mali Müşavir Serkan ATASOY
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Paylaş
Önceki İçerikBinek Otomobiller İçin Defter Beyan Sistemi’nde Kısıtlı Gider Kaydı
Sonraki İçerikKONAKLAMA VERGİSİ
Serkan ATASOY Kimdir: 1981 Ardahan Doğumlu olan Kurucu Yöneticimiz Mali Müşavir Sn. Serkan ATASOY (Çok soran oluyor diye yazalım soyadı değişikliğine gitti yani birçoğunuzun yakından tanıdığı Nam-ı diğer Serkan TAVŞAN) Grubumuzun Kurucu Yöneticisidir. 14.09.2007 de hayal ettiği mesleğin önemli bir eksiği olarak gördüğü, yardımlaşma, birlikte mücadele, meslektaşı ayrışmadan uzak tutup, paydayı sadece meslek ve meslektaş alacak bir anlayış ile meslektaşın bir arada kalmaktan mutlu olabileceği, aslında herkesin çalışma ortamlarında dertlendiği konularda yalnız olmadıklarını görebileceği, Anadolu tabiriyle damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diye düşünerek mesleki yardımlaşmayı artırmayı hedeflediği hikaye bugün bu ortalama 150-200.000 civarı meslektaşa (Site, Facebook Grup, Sayfalar, İnstagram, Twitter, Linkedin, Youtube derken ) dokunanan bir oluşum haline gelmiştir. 2008 Yılından beri Mali Müşavirlik yapmakta olan Sn. ATASOY Yüksek Lisans Mezunu olup, Sırası ile Muhasebe Bürosu sonrası farklı sektörlerdeki Kobi ve Büyük Ölçekli firmalarda yöneticilik yapmış ve çok uzun yıllardır Uluslararası firmalar ile çalışmaktadır. Mesleki Mücadelesinde felsefesini sorduğumuzda ise şöyle açıklamaktadır: Bizler Mesleğimizi icra ederken müşterilerimizin işlerini canhıraş şekilde yapıyor belki de kendimizden tavizler veriyor ve genelde maalesef ki günü kurtarmaya çalışıyoruz. Aslında müşterilerimizin işleri dışında biraz da icra ettiğimiz mesleğimizin mücadelesinin içinde olup emek sarf edebilirsek ve bunu hep birlikte yapabilirsek o zaman önümüzde hiçbir güç duramayacaktır. Unutulmamalıdır ki eğer bu meslek olmaz ise biz bu müşterileri bulamaz ve bu paraları kazanamayız evet müşterilerimize gereken hizmeti mesleki etik kurallar ve gerektiği kadar vereceğiz ama sadece bunu yapar çekilir ve mesleki mücadeleden uzak durur isek zaman içerisinde yapacağımız bir meslek de kalmayacaktır. Düşüncesinin devamında her geçen gün büyüyen bir grup ile güçlü meslek ve güçlü meslektaş hayaline her geçen gün daha da yakınlaştığını düşünüyor ve daha güzel günler için tüm meslektaşları büyük küçük demeden mücadeleye davet ediyor. https://www.twitter.com/serkan__atasoy https://www.facebook.com/serkantavsan https://www.instagram.com/serkan__atasoy