
İşverenin “BEĞENMEYEN ÇALIŞMAZ” İşine gelmeyen “ÇEKER GİDER” şeklindeki Sözleri haklı nedenle fesih sebebidir!!!
Çalışma hayatı ile ilgili İş kanununda ve ilgili mevzuatta düzenlemeler yapılmış olsa dahi,işçi ve işverenler arasında ilgili mevzuatı tam olarak uygulayamaması neden ile bazı sorunlar yaşanmaktadır.İşçi iş edimini yerine getirirken özenli davranmada ve işini özenli yapma borcunu yerine getirirken işini savsaması nedeniyle iş görme borcunu özenli ifa etmemesi gibi durumlar tespit edilirken, işverenler de zaman zaman ilgili mevzuatı tam olarak uygulamamakla birlikte işçi üzerinde psikolojik baskı kurarak küçük düşürücü davranışlarda bulunabilmektedirler. 4857 Sayılı İş kanunu’nun 24.maddesinin (II) numaralı bendinde işçinin iş sözleşmesini haklı fesih inkanının olduğu açıklanmıştır.
Yargıtay’ın bu konudaki kararı söyledir;
Somut olayda davalı işveren yetkilisinin “beğenmeyen çalışmaz” , “işine gelmeyen çeker gider”şeklinde sözleri sarf etmesi üzerine, davacının diğer bir kısım işçilerle işyerini terk ederek eylemli olarak iş sözleşmesini feshettiği anlaşılmaktadır. İşveren yetkilisinin sarf ettiği sözler, onur kırıcı ve küçük düşürücü mahiyette olup, davacının iş sözleşmesini, 4857 sayılı Kanun’un 24.maddesinin (II) numaralı bendi uyarınca haklı nedenle feshettiğinin kabulü gereklidir. Bu durumda, feshi haklı dahi olsa, ihbar tazminatına hak kazanamayacağından, bu talebin reddi gerekirken yazılı gerekçeyle kabulü hatalı olmuştur.
İhbar tazminatı belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. İş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.
YARGITAY 9..Hukuk Dairesi Esas No:2012/33255 Karar No:2014/26561
Yukarıdaki bilgiler ışığında özetle diyebiliriz ki; İşveren veya işveren yetkilisinin işçiye veya aile üyelerine karşı saygısız davranışları da işçiye tazminatını alarak işten ayrılma hakkı verir. Ancak buradaki sorun, bu davranışları kanıtlamak veya tanık bulabilmektir. İş kanunumuzda da “4857/24/II/b İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa. “İşçinin, yapılan hakaret nedeniyle iş sözleşmesini “haklı feshi” ve işverenin işçiyi “kovması” işçiye kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkını vermektedir.
Yargıtay’ın kararında işveren veya işveren yetkilisinin “beğenmeyen çalışmaz.”, “işine gelmeyen çeker gider” şeklinde sözlerinden işçinin diğer bir kısım işçilerle işyerini terk ederek eylemli olarak iş sözleşmesini feshetmesi olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır.
MBT Linkedin Moderatörü
Nazife Bolat