İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIM TİCARETİ YAPANLAR İÇİN “KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 19)”DE YER VERİLEN İSTİSNANIN ZARARLI SATIŞLARDA NASIL UYGULANACAĞINA DAİR BELİRSİZLİKLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME !!!
Bugün Maliye Bakanlığını arayarak bizzat bilgi almak istedim ve kendilerine ulaştım 🙂
İkinci el araç alım satım ticareti yapanların zararlı satışlarında KDV istisnasının nasıl uygulanacağı ile ilgili karmaşanın netleşmesi adına yetkili ile olan konuşmamızı sizlere aktarıyorum 🙂
SORU:İkinci el araç satım ticareti yapanlar için çıkarmış olduğunuz kdv istisnası tebliğinde istisna kısmı için alış ve satış arasındaki fark olarak yazmışsınız…Bu fark olumsuz olursa yani zararlı satış olursa istisnayı nasıl uygulamamız gerekiyor ?
CEVAP :(Aslında ben cevap bekliyordum ama yetkili bana soruyla karşılık verdi 🙂 ) Söylediğiniz sektör büyük meblağların döndüğü sektör sizce bu sektörde zararlı satış olur mu ?
SORU:(Ben de kendisine soruyla yanıt verdim 🙂 ) Araç kazalı ise ve değer düşüklüğü varsa ya da acil satılması gerekiyorsa alış fiyatından düşük rakama satılamaz mı ?
CEVAP : Biz bu açıdan değerlendirmemiştik yani zararlı satış olabileceğini düşünmedik 🙂
Bizi yarım saat sonra tekrar arar mısınız biz kendi içimizde bunun üzerine düşünüp tartışalım sizinle yeniden konuşalım.
Ben tabi memnuniyetle kabul ettim ve kronometreyi açtım 🙂
Yarım saat dolunca hemen tekrar aradım 🙂
SORU : Zararlı satışlarla ilgili nasıl bir karara vardınız ?
CEVAP: Lütfen özelge talep edin 🙂 (Ben de cevap alıyorum diye heveslenmiştim 🙂 )
SORU :Ben kendi adıma özelge talep ettim diyelim.Özelge sadece talep eden için bağlayıcıdır.Onun dışındakiler nasıl işlem yapacaklar?
CEVAP : Açıkçası biz zarar olacağını düşünmüyoruz ve bundan dolayı tebliğde zararlı satışa yer vermedik hatta zararlı satışlarda bile bazen inceleme yapılır ve sebebi araştırılır.
SORU: Ben size şuan ki piyasa uygulamasından bahsedeyim o zaman zararlı satışların tamamı özel matrah yapılıyor ve kdv uygulanmıyor.Çünkü tebliğ çoğu kişi tarafından böyle yorumlandı.Ve siz bunun için açıklama yapmayacak mısınız ?
CEVAP: Yorumlayarak nasıl işlem yapılır ?Tebliğde zararlı satıştan bahsetmiyor ki…Geriye dönük tarhiyat yapılmayacağını mı düşünüyorsunuz..(Tekrar bana soruyla cevap verdi 🙂 )Hele ki özelge talep etmeden böyle bir işlemi kendi başınıza neden yapıyorsunuz ?
SORU: Özelgeler hemen çıkmıyor ve herkesi kapsamıyor.Sizden bununla ilgili bilgi istiyorum.
CEVAP : Biz bu konuyu görüşelim sizin de dediğiniz gibi burada uyuşmazlık var. Gerekirse yeni bir açıklama yaparız.Siz bizi arayarak bu konu hakkında bilgi alın ve bende üstlerime ileteceğim bu şekilde yorumlamayla işlem yapılamaz …
Sevgili Meslektaşlarım Umarım Sizin İçin Faydalı Olur 🙂
Kısacası ilerleyen günlerde bu konu ile ilgili olarak cevap alacağımızı düşünüyorum ama daha öncede defalarca söylediğim gibi yine de özelge talep etmenizi tavsiye ederim .
Saygılarımla;
Mali Müşavir
Nihal BİLADA