HİZMET VERGİSİ BEYANNAMELERİ
BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ BEYANNAMESİ(BSMV)
6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28. Md. de, “ Banka ve sigorta şirketlerinin 10.6.1985 tarih ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün işlemlerden dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakit veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muamele vergisine tabidir “ denilmektedir. Aynı Kanunun 33. Md.nin( h) bendinde verginin nispeti %5 olarak belirlenmiştir.
Gider Vergisi Kanununun 29.md .de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisin ’den istisna tutulan işlemler sıralanmış olup aşağıda belirtilmektedir.Bunlar;
Finansal Kiralama (leasing) İşlemleri,
Merkezleri Türkiye’de Bulunan Bankaların İşlemleri,
Merkezleri Türkiye’de Bulunmayan Bankaların İşlemleri,
Vergiden İstisna Edilmiş Esham ve Tahvil Gelirleri,
Bankaların Müşterileri Nam ve Hesabına Yaptırdıkları Hizmetler,
Sınai İşletmelerden Sağlanan Karlar,
Banka, Banker ve Sigorta Şirketlerinden Sağlanan Karlar,
Denizcilik Bankasına İlişkin İstisna,
Kar Bankalarına İlişkin İstisna,
Esnaf ve Sanatkarlara Verilen Kredilere İlişkin İstisna,
Mevduat Toplamayan Bankalara İlişkin İstisna,
Zorunlu Döviz Devirlerine ilişkin İstisna,
Arbitraj İşlemlerine İlişkin İstisna,
Diğer Kanunlarda Yer Alan İstisnalar,
Teşvik Mevzuatında Yer Alan İstisnalar,
Yatırımlara İlişkin İstisnalar,
2982 Sayılı Kanun’ da Yer Alan İstisnalar,
3291 Sayılı Kanunda Yer Alan İstisna,
3332 Sayılı Kanunda Yer Alan İstisna,
Kurumlar Vergisi Kanunu’na 4108 Sayılı Kanun İle Eklenen İstisna,
Bankalar, banka muameleleri vergisi beyannamesi ve sigorta şirketleri ise sigorta muameleleri vergisi beyannamesini düzenlemektedirler. Yani hizmet vergisi beyannamesi olarak iki farklı form vardır. Bunlar;
- Banka Muameleleri Vergisine ait Beyanname
- Sigorta Muameleleri Vergisine ait Beyanname
Beyanname, Gider Vergileri Beyannamelerinde aşağıdaki bilgiler bulunur (Gider Vergisi Kanunu madde 46).
Beyanname Verilme Zamanı ve Yeri
Her mükellef, bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini bir beyanname ile ertesi ayın 15 inci günü akşamına kadar banka ve sigorta hizmetleri vergisinde muamelelerin yapıldığı yer vergi dairesine bildirmek mecburiyetindedir.
Beyanname elde veya bilgisayar ortamında düzenlenebilir. İlgili vergi dairsine elden verilebilir ya da posta yolu ile; taahhütlü veya iadeli taahhütlü olarak gönderilebilir. İnternet ortamında (elektronik ortamda) İnternet vergi dairesi aracılığı ile E-Beyanname şeklinde düzenlenip gönderilebilir.
Beyannamenin Düzenlenmesi:(Gider Vergisi Beyannamesi Md.31)
Matrah
– Banka ve sigorta muameleleri vergisinin matrahı 28. maddede yazılı paraların tutarıdır.
– Kambiyo alım ve satım muamelelerinde kambiyo satışlarının tutarı vergiye matrah olur.
– Vergi matrahından gider ve vergi adı altında indirim yapılmaz ve bu kanunla alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi matraha dahil edilemez.
Nispet
Vergiye tabi işlemlerde uygulanacak oranlar aşağıda yer almaktadır.Bunlar;
BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ ORANLARI | |
Vergiye Tabi İşlem | Uygulanacak Oran |
Bankalar arası mevduat muameleleri sonucu lehe alınan paralar üzerinden | 1% |
Bankalar ile 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan aracı kurumlar arasındaki borsa para piyasası muameleleri sonucu lehe alınan paralar üzerinden | 1% |
Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerin geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında lehe aldıkları paralar üzerinden | 1% |
Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerin vadesi beklenilmeksizin satışı nedeniyle lehe aldıkları paralar üzerinden | 1% |
Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden | 0% |
Diğer banka ve sigorta muamelelerinde lehe alınan paralar üzerinden | 5% |
1-Banka Muameleleri (Hizmet Vergisi ) Beyannamesi
Bankaların işlemlerine ilişkin düzenlenen vergi beyannamesidir ve iki sayfadan oluşmaktadır.Bunları sırasıyla nasıl yapılacağını anlatacağım;
1-Vergi dairesi (muamelelerin yapılığı yerdeki), il veya ilçe, vergilendirme dönemi, mükellefe ait bilgiler doldurulur
2-Alınan paraların türlerine göre vergi matrahları ve bu matrahlar üzerinden kanundaki oranlara göre hesaplanan vergi tutarları yazılır.
3-Beyannnamenin arka sayfasında(yani ikinci sayfasında) alınan paraların türleri, vergi matrahları ve vergi tutarları satırları devam eder. Bu türlere ilişkin alınan paralar var ise; ilgili satırlar doldurulur.
37. satırda matrahlar ve vergiler toplanarak toplamlar yazılır.
38. satıra kambiyo satış bedelleri toplamı yazılır.
39. Satıra( 37+ 38) satırların toplamları yazılır.
4-Beyannamenin hangi sıfatla verildiği “x” işareti konularak belirtilir. Beyannameyi verenin bilgileri ve beyanname düzenleme tarihi yazılır. Eğer varsa beyannameyi düzenleyen , imzalayan SM veya SMMM’nin bilgileri, imza ve tarih yazılır.
2- Sigorta Muameleleri (Hizmet Vergisi ) Beyannamesi
Sigorta şirketlerinin işlemlerine ilişkin düzenlenen vergi beyannamesidir.Tek sayfadan oluşmaktadır.
1-Vergi dairesi(muamelelerin yapıldığı yerdeki), il veya ilçe, vergilendirme dönemi, mükellefe ait bilgiler doldurulur.
2-Tablo-1’e sigortalı poliçeler üzerinden alınan para tutarları çeşitlerine göre yazılır.Eğer iptal edilen işlem tutarlarıda varsa çeşitlerine göre yazılır.Poliçe üzerinden alınan para tutarlarından iptal edilmiş işlem tutarları çıkarılarak vergi matrahımızı buluruz.Bu matrah üzerinden vergi hesaplanarak vergi sütununun çeşitlerine ait satırlara yazılır.14.satıra da çeşitlerine göre yazılan miktarlar hesaplanıp toplam tutar yazılır.Sigorta şirketleri vergi dönemi içinde iptal ettikleri sigorta muamelelerine ait tutarları o dönemin vergi matrahından indirilebilir.(Gider Vergisi Kanunu md.31)
3-Tablo-2’ye göre muhasebe kayıtları,gider vergisine tabi olan işlemlere ait alınan paraların tutarları ve bu tutarlar üzerinden hesaplanan vergiler yazılır.29.satıra tablo-2’deki tutar ve vergiler toplamı yazılır.30.satıra da tablo-1’deki matrah ve vergi toplamıyla birlikte tablo-2’deki tutar ve vergi toplamları toplanarak (14+29)bu satıra vergi matrahı ve vergi genel toplamı yazılır.33.satıra ise ödenecek vergi(30-(31+32))yazılır.34.satıra ise sonraki döneme devreden iptal edilen sigorta muamelelerine ilişkin indirilecek vergiler(31+32-30)yazılır.
4-Beyannamenin hangi sıfatla verildiği “x” işareti konularak belirtilir. Beyannameyi verenin bilgileri ve beyanname düzenleme tarihi yazılır. Eğer varsa beyannameyi düzenleyen, imzalayan SM veya SMMM’nin bilgileri, imza ve tarih yazılır.
Saygılarımla;
Hilal BİLADA