EKAP NEDİR? KAYIT SÜRECİ VE PROTOKOL

EKAP NEDİR? KAYIT SÜRECİ VE PROTOKOL
EKAP NEDİR? KAYIT SÜRECİ VE PROTOKOL
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

EKAP NEDİR? KAYIT SÜRECİ VE PROTOKOL

Kamu İhale Kurumu ve daha bir çok kamu kurum ve kuruluşu tarafından elektronik ortamda (Elektronik Kamu Alımları Platformu “EKAP” ve kurumların kendi internet sitelerinde)  yayınlanan ilanlı ve ilansız ihale duyurularına ve şartnamelerine erişmenizi sağlayan ihale takip sistemidir.
EKAP’a Kayıt Olmak Ücretli mi?
Hayır EKAP’a kayıt olmak için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Hangi İdarelerin EKAP’a kayıt olması gerekmektedir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca harcama birimi olarak belirlenen tüm idarelerin EKAP’a kayıt olması gerekmektedir. 5018 sayılı kanuna tabi olmayan idareler de eğer 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapıyorlarsa EKAP’a kayıt olmaları gerekmektedir.
5018 sayılı Kanuna tabi olmayan idarelerin de EKAP’a kayıt yaptırması gerekmekte midir?
5018 sayılı Kanuna tabi olmayan idareler eğer 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapıyorlarsa EKAP’a kayıt olmaları gerekmektedir. 5018 sayılı Kanun kapsamı dışındaki idareler EKAP kayıtları sırasında ilk menüden idare tipi olarak “5018 Kapsamı Dışındaki Diğer İdareler’i seçip kayıtlarını yapabilirler.
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) idare kayıtlarını yaptıktan sonra, EKAP üzerinden tüzel kişi (istekli) kaydı da yapabilir mi?
Evet, yapabilirler. KİT ve BİT’ler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlarda EKAP’a idare olarak giriş yapacaklar ve ihale dokümanlarını EKAP aracılığı ile oluşturacaklardır. Aynı zamanda başka bir idarenin ihalesine istekli olarak teklif verebilecektir. Bu yüzden EKAP gerçek ve tüzel kişi kayıtlarında bu durumdaki BİT, KİT ve diğer kamu organizasyonları için “Kurum Kuruluş” seçeneği yer almaktadır.
İdarelerin EKAP’a kayıt süreci nasıl olacaktır?
EKAP kayıt işlemleri https://ekap.kik.gov.tr/ekap/yetki/isteklikaydi.aspx adresinden yapılacaktır.
Yetki istekli sayfasında ki bilgiler doldurulduktan sonra protokol çıktısı iki nüsha olarak alınacak, bir nüshası eklerle birlikte, ıslak imzalı kaşeli olarak Kamu İhale Kurumuna elden veya posta yoluyla ulaştırılacaktır.
Protokole Eklenmesi Gereken Belgeler
Gerçek Kişiler İçin;
  1. Kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
  2. Noter tasdikli imza beyannamesi
  3. Eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi
Tüzel Kişiler İçin;
  1. İlgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
  2. Tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
  3. Eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi
*   Protokol ve ekleri Kamu İhale Kurumuna ulaştırıldıktan sonra onaylama süreci başlayacaktır. Bilgilendirmeler, protokol hazırlama ekranında girmiş olduğunuz e-posta adresinize yapılacaktır.
*   Protokolünüz onaylandığında protokolde belirtilen e-posta adresine protokolün onaylandığına ilişkin bilgi ve kullanıcı hesaplarını aktif hale getirebilmeleri için aktivasyon linki gönderilecektir. Platform sorumlularının bu aktivasyon adımlarını izleyerek şifrelerini belirleme ve kullanıcı hesaplarını aktif hale getirme işlemlerini yapmaları gerekmektedir.
Saygılarımla;
Mali Müşavir
Eda OKÇU
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji