Çalışan iş yeriyle ilgili olmayan bir suçtan dolayı ceza evine giriyorsa ihbar tazminatı ödenmez, kıdem tazminatı ödenir ve işsizlik ödeneği için diğer şartlar sağlıyorsa işsizlik ödeneğine de hak kazanır.
KIDEM TAZMİNATI DURUMU
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesinde bahsedilen “Zorlayıcı Sebepler” başlığının 3.bendine göre “İşçiyi iş yerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması” halinde işçi işten çıkarılabilir ancak kıdem tazminatı ödenmek zorundadır. Aynı maddenin 4.bendine göre “işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığının 17.maddedeki bildirim süresini aşması halinde işten hemen çıkarılabilir ancak kıdem tazminatı ödenmelidir.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ DURUMU
4857 sayılı İş Kanunu’na göre “işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığının 17.maddedeki bildirim süresini aşması halinde işten çıkarılabilir.
Ancak 4447 sayılı Kanun gereğince de hizmet akdinin feshinden;
-önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmalı,
-önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalı,
Hizmet akdinin sona ermeden önceki son 120 gün içinde;
-Hastalık,
-Ücretsiz İzin,
-Disiplin Cezası,
-Gözaltına Alınma,
-Hükümlülükle Sonuçlanmayan Tutukluluk Hali,
-Kısmi İstihdam,
-Grev ve Lokavt,
-Genel Hayatı Etkileyen Olaylar,
-Ekonomik Kriz,
-Doğal Afet,
-Fesih Tarihinde Çalışılmamış,
-Ev Hizmetlerinde 30 Günden Az Çalışma,
-Kısa Çalışma Ödeneği,
-Yarım Çalışma Ödeneği gibi nedenlerle hizmet akdinizin devam edilmesiyle birlikte priminin yatırılmaması halinde , bu prim yatırılmayan süreler son 120 günün değerlendirilmesinde kesinti olarak sayılmamaktadır.
Ceza evinde geçirdiği süreler son 120 gün şartında yok sayılacaktır.
Tutukluluk gününün sona ermesinden sonra tutuklu bulunduğu süreleri kanıtlayan belgeler ile en geç 30 gün içinde iş-Kur’a müracaat edilmesi gerekmektedir.
Saygılarımla;
Mali Müşavir
Nihal BİLADA