SANAYİ SİCİL BELGESİ YOL HARİTASI
Değerli Muhasebe Bilenler Topluluğu üyeleri sizlere sanayi sicil belgesini,sanayi sicil belgesini edinme sürecini ve belgeye sahip olan işletmelere olan faydalarını anlatmaya çalışacağız .
İlk olarak sanayi işletmesinin ne olduğundan başlamak isteriz.Sanayi işletmesi, bir maddenin nitelik,özellik,biçim ve bileşimini makine,cihaz,tezgah,alet veya diğer araç ve kuvvetlerin yardımıyla veya yalnızca el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek ya da bu maddenin işlenmesi suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerler olarak tanımlayabiliriz.Sanayi işletmelerine imalathaneler,fabrikalar ve üretim tesisleri örnek gösterilebilir.
Yukarıda tanımlamış olduğumuz sanayi işletmeniz faaliyete geçtiğinden itibaren 2 ay içinde sanayi sicil belgesini edinmek zorundasınız.Ve Sanayi sicil belgenizi 2 yılda bir süresi dolmadan 2 ay önce müracaatta bulunarak yeniletmeniz gerekmektedir.
O halde sanayi sicil belgesi nedir sorusuna cevap vermekle devam edebiliriz.Sanayi Sicil belgesi,sanayi işletmelerine,devamlı ve seri halde tamirat yapan işletmeler ile diğer enerji üreten santraller,gemi inşaatı gibi büyük inşaat firmalarına Sanayi Bakanlığı’na bağlı Sanayi ve Ticaret il müdürlükleri aracılığıyla verilen belge olarak tanımlanabilir. Yaptığımız tanımlamalardan sonra aklınıza alınması zorunlu kılınan bu belgenin işletmeye ne katkısı olabilir gibi sorular gelebilir.Şimdi bu sorulara cevap bulmaya çalışalım.
Sanayi Sicil Belgesi’ne sahip bir işletme iseniz;
-Enerji giderlerinizi sanayi abonesi olarak indirimli tarife üzerinden ödeyebilme imkanınız var demektir.
-Dolaylı iş imkanlarına sahip olabilirsiniz.
-Kamu ihale konusunda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantaj sağlayabilirsiniz.
-Kamu kurum ve kuruluşlarının sağlamış olduğu desteklerden de faydalanabilirsiniz.
-Ve son olarak ihraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV tecil-terkin işlemlerinden faydalanabilme olanağına sahip olursunuz.
Yazımızın son paragrafında KDV tecil-terkin işlemiyle ilgili kısa bilgi notu da paylaşmış olacağız.
Sanayi Sicil Belgesinin nasıl ve nereden alınacağı ve bu süreçte yapılması gereken işlemlerle devam edelim.
Sanayi Sicil Belgesi almak için aşağıdaki belgelerle Sanayi ve ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir.
-Sanayi Sicil Beyannamesi ( Sansic A ve Sansic C formu ) Sansic C formu sadece Gayri Maddi Hak ( Lisans,Patenet,Know-how) kullanan işletmeler tarafından doldurulur.
-Yıllık işletme Cetveli (Sansic B formu )Firmanın bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin gösterilmesi gerekmektedir.
-Kapasite Raporu süresi geçerli ilgili odaca onaylanmalıdır.(kapasite raporu olmayan resmi sektör sanayi işletmelerinin yıllık tüketilen madde miktarları ,makine tesisat listesi ve yıllık üretim kapasite miktarlarını ihtiva eden,kurumlarınca onaylı liste vermeleri gerekmektedir.)
-Ticaret sicil Gazetesi kuruluş ve değişiklik yapılmış ise unvan değişikliğine ait gazete fotokopileri ( Resmi sektör işletmelerinin Ticaret Sicil Gazetesi vermesine gerek yoktur )
-Kira sözleşmesi makine tesisatının kiralık olması halinde en az bir yıllık kira sözleşmesi fotokopisi
Yukarıda yazmış olduğum bilgi ve belgelerinizle ilgili herhangi bir değişiklik olması halinde ve sanayi işletmenizin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi durumunda bir ay içerisinde sanayi bakanlığına bağlı Sanayi ve Ticaret il Müdürlüğü’ne bilgi vermeniz zorunludur.
Sanayi sicil belgesinin alınmasında önemli yeri olan Kapasite Raporuyla ilgili de kısaca bilgi vermek isteriz.
Kapasite Raporu ;imalat,ticaret,inşaat ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren esnaf , kobi ve büyük ölçekli sanayi işletmelerine ait bilgilerle düzenlenir.Makine ,tesisat ,işçi sayısı ,yıllık üretim kapasitesi ,kapasite hesabı ,yıllık tüketim kapasitesi gibi bilgileri gösteren ve TOBB onayından itibaren 3 yıl geçerliliği olan bir belgedir.kapasite raporunu alabilmeniz için imalat,ticaret,inşaat ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren esnaf,kobi ve büyük ölçekli sanayi işletmeleri olarak bağlı bulunduğunuz sanayi ve ticaret odalarına eksiksiz doldurulmuş kapasite raporu başvuru formu işe müracaatta bulunmanız gerekmektedir.Kapasite Raporu içerdiği bilgiler yönünden işletmenizin kimliği niteliğindedir.
Kapasite raporu ile ilgili not: 1-9 arası çalışanı olan sanayiciler ticaret odasına başvurabiliyor 10 ve üzeri için sanayi odasına başvuru yapılmalıdır.
Ve yazımın başında bahsettiğim KDV yönünden sanayi sicil belgesini değerlendirdiğimizde ise;
3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-c maddesinde yer alan hükümde imalatçı sayılanların ihraç kaydı ile mal satışı yapabileceği yer almaktadır.Yani ihraç kayıtlı olarak KDV den muaf fatura düzenleyebilirsiniz.Bu madde kapsamında teslim olunan malınızın teslim tarihinden sonra izleyen ayın başından itibaren 3 ay içerisinde ihraç edilmesi gerekmektedir.
İhracatı gerçekleştirdikten sonra , gümrük beyannamesinin aslı veya YMM gümrük idaresi veya noter onaylı sureti ile ibraz etmeniz halinde imalatçının tecil edilen vergisi terkin edilir veya varsa iade edilecek vergisi iade edilir.
Sizlere Sanayi Sicil belgesi edinme sürecinizde umarız ki yardımcı olabilmişizdir.
Saygılarımızla;
S.M.Mali Müşavir NİHAL BİLADA