Malülen Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Aylıklarının Kesilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Malülen Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Aylıklarının Kesilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Malülen Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Aylıklarının Kesilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Malülen Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Aylıklarının Kesilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Malüllük kavramı 5510 Sayılı kanunun 25. Maddesinde Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının gücünün yüzde 60 nı veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte jkazanma gücününü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, Sigortalı bu hastalık veya engelliği sebeiyle malüllük aylığından yararlanamaz der.
Mallüllük raporu olan kişinin de diğer şartları taşımaları yani en az on yıldan beri sigortalı olmaları ve 1800 gün malüllük,yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri bildirmiş olma şartı bulunmaktadır.
Ancak bu kişi başka birinin bakımına muhtaç ise sigortalılık süresi aranmamaktadır. Bu şartların yanında malüllüğü tespit edilen sigortalının diğer şartlarla birlikte bir de işten ayrıldıktan sonra veya işyerini kapattıktan sonra malülen emekli olmak için yazılı talepte bulunması gerekmektedir, denilmektedir.
Malülen emekli olanların yeniden çalışmaları halinde aylıklarının kesilip kesilmeyeceğine ise 5510 Sayılı kanunun 27. Maddesine göre Malüllük aylığı almakta iken bu kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatına göre çalışmaya başlayanların malüllük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir ve bu kanuna göre çalıştıkları süre zarfında 80. Maddeye göre belirlenen PEK üzerinden 81. Maddeye göre kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi alınır denilmekte, İşten ayrılarak yeniden aylık bağlanması için talepte bulunan ya da emekliğe ayrılan vbeya sevkedilenlere; Kontrole tabi tutulmak ve ilk aylığına esas malüllüğün devam ettiği anlaşılmak kaydıyla 4. Maddenin birinci fıkrasının © bendi kapsamında çalışıyorsa görevinden ayrıldığı tarihi, diğerlerinde ise istek tarihini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden malüllük aylığı bağlanır denilmiştir.
Ancak Malülen emekli olduktan sonra kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanlar ile kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar hakkında farklı işlemler uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2018/38 seri nolu Sgk. Genelgesi malülen emekli olanların aylıklarının hangi hallerde kesileceğine dair açıklamalar yapılmış ve bu genelgeye göre;
Kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlardan malullük aylığı bağlananların sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışması mümkün olmayıp, aylıkları kesilecek ve prime esas kazançları üzerinden kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait prim alınacaktır.
Ancak, malullük aylığı almakta iken köy ve mahalle muhtarı seçilenlerin aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim nedeniyle kesilmeyecektir.
2008/Ekim ay başından önce ilk defa sigortalı olup 506 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi veya Kanunun geçici 10 uncu ya da 26 ncı maddesi gereği malullük aylığı bağlanan 4/1-(a) kapsamındaki sigortalıların 2008/Ekim ay başından itibaren;
– 4/1-(a) kapsamında sigortalı olması halinde aylığı kesilecektir.
– 4/1-(b) kapsamında sigortalı olması halinde, geçici 14 üncü madde gereği aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmekte iken 6663 sayılı Kanun ile Kanunda yapılan değişiklik ile söz konusu sigortalılar için sosyal güvenlik destek primi uygulamasına 29/2/2016 tarihi itibariyle son verildiğinden, bu tarihten sonra aylıklar kesilmeyeceği gibi aylıklardan sosyal güvenlik destek primi de kesilmeyecektir.
Ancak, sigortalıların 1/3/2016 tarihinden itibaren yazılı istekte bulunmaları halinde yazılı istekte bulundukları tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren aylıkları kesilecektir.
– 4/1-(c) kapsamında sigortalı olması halinde, aylık 506 sayılı Kanun hükümlerine göre bağlanmış ise kesilmeyecek, Kanunun 26 ncı maddesi hükümlerine göre bağlanmış ise kesilecektir. Kurumumuzca Kanunun yürürlük tarihinden önce malullük aylığı bağlanan sigortalıların, yurtdışında çalışması halinde malullük aylıkları kesilmeyecektir.
Ancak, 2008/Ekim ayı sonrasında sevk talebinde bulunarak Kanuna göre malullük aylığı bağlanan kişilerden aylık bağlandıktan sonra sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke olup olmadığına bakılmaksızın yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren kesilecektir.
2008/Ekim ay başından önce ilk defa sigortalı olup Kanunun 26 ncı maddesi gereği malullük aylığı bağlanan 4/1-(b) kapsamındaki sigortalıların;
– 4/1-(a) kapsamında sigortalı olması halinde aylığı kesilmeyecek, prime esas kazançlarından geçici 14 üncü madde gereği sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.
– 4/1-(b) ve 4/1-(c) kapsamında sigortalı olması halinde aylığı kesilecektir. Kanunun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olup, Kanunun 26 ncı maddesine göre tarafına malullük aylığı bağlanmış olan; 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) sigortalıları; 4/1-(a), 4/1- (b) ve 4/1-(c) kapsamında çalışırsa bunlar hakkında Kanunda sosyal güvenlik destek primi uygulaması olmadığından aylıkları 27 nci madde gereği kesilecektir.
Malullük aylığı almakta iken kontrol muayenesi nedeniyle gelir/aylıkları kesilen sigortalılardan;
– Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten itibaren 3 ay içinde kontrol muayenesini yaptıran ancak malullük durumları tespit edilemeden vefat eden sigortalıların hak sahiplerine pasif ölüm aylığı bağlanacak ve ölüm tarihine kadar ödenmeyen aylıklar varislere verese şeklinde ödenecektir.
Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten itibaren 3 ay içinde kontrol muayenesini yaptırmayan ve malullük durumları tespit edilemeden vefat eden sigortalıların hak sahiplerine ölüm tarihi itibariyle aktif ölüm aylığı bağlanacak ancak ölüm tarihine kadar olan aylıklar ödenmeyecektir. Malullük aylığı almakta iken çalışmaya başlaması nedeniyle ilgili Kanun hükümlerine göre aylığı kesilmesi gereken sigortalıların aylıkları 506 sayılı Kanuna göre çalışmaya başladıkları tarihte, Kanuna göre ise çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilecektir.
506 sayılı Kanun kapsamında malullük aylığı bağlanmış olan sigortalılardan, Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra çalışmaya başlaması nedeniyle aylıkları kesilenler, işten ayrılarak yeniden malullük aylığı talebinde bulunmaları halinde kontrol muayenesine tabi tutularak kontrol muayenesi sonucu temin edilen sağlık kurulu raporları Kanun gereği ilk maluliyetlerinin tespit edildiği (ilk aylık bağlandığı tarihte geçerli olan) mevzuata göre değerlendirilecektir.
Ancak, ilk maluliyetlerinin tespit edildiği mevzuata göre malul sayılmayanların söz konusu taleplerine istinaden malullük durumları bir kez de talep tarihindeki mevzuata göre değerlendirilecek, malullük hali devam eden sigortalının aylık alma hakkı sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yönünden kazanılmış hak niteliğinde olduğundan, malullük aylığı bağlanması için gerekli olan şartların sonradan değişmiş olması aylığın kesilmesini gerektirmeyecektir. Ayrıca, 1479 veya 2926 sayılı Kanuna göre malullük aylığı almakta olanların kontrol muayenesi nedeniyle malullük durumlarının tespiti de yukarıdaki şekilde yapılacaktır.
4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamında malullük aylığı almakta iken kontrol muayenesine tabi tutulmaları sonucu malul sayılmamaları sebebiyle aylıkları kesilenlerin, daha sonra malul sayılmaları halinde malullük aylığına hak kazanma koşulları yeni taleplerine göre belirlenecek ve aylık hesapları yeni talebe göre yapılacaktır.
Saygılarımla,
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji