İŞÇİ ÜCRETLERİNİN BANKA YOLUYLA ÖDENMESİ ZORUNLULUĞU

İSCİ UCRETLERİNİN BANKADAN ODENMESİ
İSCİ UCRETLERİNİN BANKADAN ODENMESİ
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

İŞÇİ ÜCRETLERİNİN BANKA YOLUYLA ÖDENMESİ ZORUNLULUĞU

5754 sayılı Kanunla yapılan düzenleme uyarınca 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere çalışanlara ödenecek ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakın banka yoluyla ödenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Bu zorunluluk sadece İş Kanununa tabi çalışanlar için değil, Deniz İş Kanununa ve Basın İş Kanununa tabi çalışanlar için de geçerlidir. Uygulama ilk başladığından sadece 10 ve üzeri çalışanı olan işyerleri bu zorunluluk kapsamındayken Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile 1 Haziran 2016 tarihinden geçerli olmak üzere 10 çalışan sayısı 5’e düşürülmüştür.
Şu an yürürlükte olan uygulamaya göre 5 veya daha fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışanlara ödenecek ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakın çalışanlar adına bankada açılacak hesaplara yatırılması zorunludur. Hiçbir banka şubesi olmayan yerlerde ise bu ödemelerin PTT yoluyla yapılması gerekmektedir.
Dolayısıyla şu an yürürlükte olan mevzuata göre 5 veya daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde, çalışanlara ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki alacaklarının elden ödenmesi yasak. Banka yoluyla ödenmesi zorunlu. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde ise idari para cezası uygulanmaktadır.
Örneğin, 5 işçinin çalıştığı bir işyerinde 10 ay boyunca ücretler elden ödenmişse 50 kat idari para cezası uygulanmaktadır.

SMMM
Sibel TANER

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji