TAKVİM YILI KAPANDIKTAN SONRA GELEN FATURALARDA KDV KARMAŞASI
2017 yılına ilişkin satın aldığımız hizmet veya mal faturaları 2018 yılı içerisinde elimize geçmiş olabilir. Örneğin, 2017 yılı Aralık ayına ilişkin bir fatura 2018 yılının Mart veya Nisan ayı içerisinde elimize geçmiş olabilir. Bu gibi durumlarda takvim yılı kapanan dönemlerle ilgili olarak geç gelen faturaların akıbeti şöyle olacaktır:
2017 yılı ile ilgili sonradan 2018 yılı içerisinde tarafımıza intikal eden faturalar kurumlar vergisi beyannamesi verileceği tarihe kadar intikali halinde mal bedeli + KDV toplamı üzerinden hesaplarımıza alınarak kar/zarar belirlenecektir.
Dolayısıyla 2017 tarihli faturanın KDV’sini 2018 yılı kayıtlarında indirilecek KDV hesapta izlemeniz mümkün değildir. Başka bir ifade ile, KDV’nin indirilecek KDV olarak düşülmesi mümkün değildir.
2017 yılı ile ilgili olduğu halde, işin tabiatı gereği 2018 tarihli olarak düzenlenen faturanın KDV’si kayda alındığı izleyen 2018 yılında indirilecek KDV olarak dikkate alınabilecektir. Bu konuda elektrik, gaz, su, telefon faturalarına yönelik olarak verilmiş muhtelif tarihli Gelir İdaresi özelgeleri bulunmaktadır. Ancak, son zamanlarda KDV açısından farklı değerlendirmeler yapılmaya başlanılmış olduğunu gözlemliyoruz.
Bu faturaların muhasebe kayıtlarında gider veya maliyet olarak önceki yılla ilişkilendirilmesi gerekecektir. 2018 yılı kurumlar vergisi açısından gider olarak dikkate alabilmenin en kolay yolu 2017 kurumlar vergisi beyanının diğer indirimler satırında gösterilebilir.
Maliye Bakanlığı geçmiş yıllarda vermiş olduğu bir özelgede yıl geçtikten sonra gelen bir demirbaş niteliğindeki faturayı KDV dahil toplam tutar üzerinden amortismana tabi tutulabileceğine ilişkin bir mukteza vermiştir.
“İşletmeden çalınan mallara ait yüklenilen KDV’nin, hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği ve bu mallara ait önceki dönemlerde indirim hesaplarına alınan KDV bulunması durumunda ise söz konusu vergilerin indirim hesaplarından çıkartılarak son dönem beyannamesinde ilave edilecek KDV olarak beyan edilmesi gerektiği hk.” bir özelge verilmiştir. (Maliye Bakanlığı Özelgesi, 09.02.2005 gün ve B.07.0.GEL.0.55/5530-91/6279 sayılı özelge. Bkz. Kızılot Şükrü, Danıştay Kararları ve Özelgeler, Yaklaşım Yayınları, Cilt 8, Ankara, Ocak 2008, s. 796-797)
KDVK’nın 58. maddesi nedeniyle tereddüt yaşayan işletmelerin sordukları sorulara cevaben İstanbul Boğaziçi Vergi Dairesi Başkanlığı KDV-29/240/8141 sayı ve 24.12.2003 tarihli muktezada, geç gelen faturanın artık indirilecek KDV olarak dikkate alınabilmesi mümkün olmayacağı gerekçesiyle gider olarak dikkate alınabileceği görüşünü vermiştir.
Saygılarımla,
S.M.Mali Müşavir
Eda KAYA