KONUMUZ MARKA
Marka Nedir?
İşletmenizin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayıran işaretlerdir.
Marka; kişi adları, isimler, sözcükler, herhangi bir anlamı olmayan yan yana getirilmiş harfler, rakamlar veya harf rakam kombinasyonlarından oluşabilir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili için Türk Patent Enstitüsüne bireysel ya da sizin tarafınızdan atanacak vekiller tarafından başvuru yapılabilir. Yabancı uyruklu vatandaşlar için ise başvurular sadece vekiller aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.
- Marka tescili için öncelikle tescil edilecek isim için ön inceleme yapılması gerekir.
Marka Tescil İçin Gerekli Evraklar
Şirket veya Kurum Gibi Tüzel Kişi İçin
o Faaliyet belgesi
o Vergi levhası
o Varsa vekaletname
o Marka örneği (logo, işaret vs.)
o Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu )
Gerçek Kişi İçin
o T.C Kimlik Numarası
o Varsa Vekaletname
o Marka örneği (logo, işaret vs.)
o Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu )
Marka Çeşitleri;
o Ticaret Markaları: Malların üzerlerinde veya ambalajlarında kullanılan ticari isimler ticaret marka çeşidine örnek oluşturabilir. Ticaret markaları bir firmanın imalatını veya ticaretini yaptığı malların, başka firmaların mallarından ayırt etmeye yardımcı olan işaretlerdir.
o Hizmet Markaları: Hizmet veren firmaların, hizmet üreten işletmelerin markaları bu kapsamda korunmaktadır. Bir firmanın hizmetlerini diğer firmaların hizmetlerinden ayırmaya yardımcı işaretlerdir.
o Garanti Markaları: Garanti marka çeşidi, farklı firmaların ürettikleri malların ve hizmetlerin ortak özelliklerini, üretim yöntemlerini, coğrafi kaynaklarını ve kalitesini garanti altına almaya yarayan ayırt edici işaretlerin tümüdür. Bu türün en temel özelliklerinden bir tanesi belirlenmiş standartları sağlayan bütün işletmeler tarafından kullanılabilir olmasıdır. Bir diğeri ise, sadece sahibince izin verilen işletmeler tarafından kullanılabilmesidir. Örn. TSE ve ISO 9000 vb.
o Ortak Markalar: Hizmet, üretim veya ticaret firmalarından oluşan, bir grubun mal veya hizmetlerini diğer firmaların mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretler bütünüdür. Ortak markalar bir gruba dahil birden fazla firma tarafından teknik yönetmeliğe uygun olarak kullanılabilir ve kullanacak kişiler bu yönetmelikte belirtilir. Bu ticari isimlerin ayırt etme, mal veya hizmetin kaynağını gösterme, garanti etme, reklam, mutlak hak, koruma gibi ekonomik ve hukuki işlevleri bulunmamaktadır.
Marka Tescil Süreçleri ve İşlem Süreleri
o Markaya herhangi bir itiraz olmaması durumunda tescil işlemleri ortalama 15-18 ay içinde tamamlanmaktadır.
o A-) Araştırma ve inceleme süresi:
T.P.E tarafından mutlak nedenler yönünden araştırma ve inceleme süresi ortalama 8-9 ay kadardır. Söz konusu müracaat ile ilgili herhangi bir engel yoksa ve inceleme olumlu sonuçlanırsa marka, resmi marka bülteninde ilan edilir.
o B-) Resmi marka bülteninde ilan süresi:
Marka bülteninde kanuni ilan süresi 3 aydır. Diğer marka sahiplerinin bilgilenmesi benzer marka sahiplerinin itiraz haklarını kullanması ilan süresi içinde yapılır. İtiraz eden olmadığı takdirde tescil aşamasına geçilir.
o C-) Tescil aşaması:
Herhangi bir itiraz olmadığı takdirde ve Türk Patent Enstitüsü ‘nin verdiği kanuni süreler içerisinde eksik evraklar ve harç noksanları tamamlanır. Ortalama 3-4 ay içinde “Marka Tescil Belgesi” alınır.
- o Markanın Korunması ve Korumanın Yenilenmesi
- o Tescil edilen bir markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre onar yıllık dönemler hâlinde yenilenir.
- o Koruması sona eren marka Yönetmelik’te öngörülen yenileme ücretinin ödenmesi koşuluyla yenilenir.
- o Enstitü tescil süresinin dolmakta olduğunu, sürenin bitiminden önce ve koruma süresinin sona erdiği ayın son günü esas alınarak önceki altı ay içinde marka sahibine haber verir. Enstitü’nün bu bilgiyi vermemiş olması Enstitü’yü sorumluluk altına sokmaz.
- o Yenileme talebinin yapılması ve ücretin ödenmesi, koruma süresinin sona erdiği ayın son günü esas alınarak altı ay içerisinde gerçekleştirilir. Bu sürenin geçirilmesi durumunda yenileme talebi ek bir ücretin ödenmesi koşuluyla, koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden itibaren 6 aylık ilave süre içerisinde de yapılabilir. Bu süre içerisinde de yenileme yapılmazsa marka hükümsüz sayılır.
- o Bir markanın yenilenmeme nedeniyle koruma süresinin dolmasından sonra iki yıl içerisinde aynı veya benzer markanın, aynı veya benzer mal ve hizmetler için yapılan tescil başvurusu itiraz üzerine reddedilir.
Markanın Kullanılmaması
Markanın, tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma 5 yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi hâlinde marka iptal edilir.
Ancak 4 durumda markanın kullanıldığı kabul edilir.
- Tescilli markanın ayırt edici karakterini değiştirmeden markanın farklı unsurlarla kullanılması,
- Markanın yalnız ihracat amacıyla mal ya da ambalajında kullanılması,
- Markanın, marka sahibinin izni ile kullanılması,
- Markayı taşıyan malın ithalatı,
Marka hakkında uygulanabilecek hukuki işlemler
Tescilli marka üzerinde yapılacak sağlar arası hukuki işlemler yazılı şekle tabidir.
Tescilli marka, miras yolu ile intikal edebilir, devredilebilir, rehnedilebilir, lisansa konu olabilir, işletmeden bağımsız olarak teminat gösterilebilir, haczedilebilir.
Devir, lisans, intikal, haciz, rehin ve marka sahibi hakkındaki değişiklikler ile ilgili hukuki işlemler marka başvurularına da uygulanır.
Bildirim adresinde bir değişiklik olması durumunda, adres değişikliğinin yazılı olarak
TPE’ye bildirilmesi zorunludur. Bu bildirimin yapılmaması halinde, TPE’de mevcut en son adrese yapılmış bildirimler geçerlidir.
Saygılarımla,
S.M.Mali Müşavir
Eda OKÇU