7 Gün Geriye Dönük Fatura Düzenlenir mi? Düzenlenir ise Ne Olur?

7 gün geriye donuk fatura
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

E-FATURA 7 GÜN GERİYE DÖNÜK DÜZENLENEBİLİR Mİ?

Bu konuda ilk yazıyı yaklaşık 6 yıl önce yazmış ve 7 gün geriye dönük fatura düzenlenebilir demiştim. Doğrusu VUK’un 231’inci Maddesi kağıt veya elektronik faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiğine ilişkin hüküm içermektedir. Söz konusu madde genel geçer bir kuralı ifade etmektedir. Doğrudan doğruya geriye dönük fatura düzenlenmesine ilişkin bir düzenleme değildir. Ancak vergi kanunları nihayetinde mükellefin lehine yorumlanacağından bu maddeden 7 gün geriye de fatura düzenlenebileceği anlamı çıkartılmaktadır. Ayrıca mükellefin hiç fatura kesmemesi veya sürekli olarak mal ve hizmet daha önce teslim edilmiş olsa bile, sürekli olarak içinde bulunulan günün tarihine fatura kesmesi istenilen bir durum değildir.

Vergilendirmeye yönelik kurallar sırasında olayların günlük akışının, mükellefin ticari hayatının engellenmemesi gerekir. Aksi halde benzetme yerindeyse, altın yumurtlayan kaz kesilmiş olacaktır. Burada mükellefin vergi kaçırma kastının olmaması esastır. E-fatura forum sitesinde 0019723 numaralı soruya cevap olarak “e-Fatura uygulamasında geriye dönük fatura düzenlenmesi teknik olarak mümkündür. Ancak bildiğiniz gibi Vergi Usul Kanununun fatura nizamına ilişkin usul ve esasları gereğince faturalar sıra numarası dahilinde müteselsil olmak zorundadır. Söz konusu usul ve esaslara aykırı biçimde e-Fatura düzenleyen mükellefler hakkında da, işledikleri fiile göre Vergi Usul Kanununda öngörülen cezalar uygulanır. Geçmiş tarihli fatura düzenlenmesi halinde sorumluluk faturayı düzenleyen firmaya aittir” cevabı verilmiştir. Özelge niteliğinde olmasa da 03-02-2015 tarihinde verilen cevap “seri ve sıra numarasının takip edilmesi” şartıyla geriye dönük fatura düzenlenebileceği anlamını taşımaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Sayı : 11395140-105[VUK1-21658]-E.461298 30.05.2019 ve “E-fatura kullanıcısının diğer e-fatura kullanıcısına e-arşiv faturası düzenlemesi” konulu özelgesinde şu açıklamaları yapmıştır: “Buna göre, Temmuz/2018 vergilendirme döneminde e-fatura yerine e-arşiv faturası düzenlenmesi fatura içeriği mal teslimi veya hizmet ifasının yapılmadığı anlamına gelmemekte, KDV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Bu sebeple e-faturanın geriye dönük tarihli düzenlenmesine teknik açıdan imkan tanınması ve vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmaması kaydıyla, (Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tatbik edilmesi gereken usulsüzlük cezaları saklı kalmak kaydıyla) mal veya hizmet alan mükellefler tarafından indirim ve iadeye konu edilmesi mümkün bulunmaktadır”  ve yine aynı özelge de “Buna göre; geriye dönük tarihli bir elektronik fatura düzenleme imkanı teknik açıdan mümkün olmakla birlikte, zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin düzenlemesi gereken asıl belge olan e-faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemesi nedeniyle, düzenlenmeyen e-fatura için bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara anılan Kanunun 353 üncü maddesinin birinci bendine göre özel usulsüzlük cezasının kesileceği tabiidir” denilmektedir.

Seri ve sıra numarası takip etmeyen e-faturalara, e-arşiv faturalara özel usulsüzlük cezası kesileceği tabidir. 7 günden sonra düzenlenen, irsaliye tarihi ile fatura tarihi arasında 7 günden fazla olan e-faturalara, e-arşiv faturalara da özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Ayrıca 7 günden daha fazla geriye dönük olarak düzenlenen e-faturalara, e-arşiv faturalara da özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Kısaca;

  1. Seri sıra no ve tarih sırası takip etmeyen e-faturalar için cezaya muhatap olabilirsiniz.
  2. İrsaliye tarihi ile fatura tarihi arasında 7 günden fazla süre varsa, tarafınıza ceza kesilebilir.
  3. 7 günden geriye dönük fatura düzenliyorsanız özel usulsüzlük cezasına muhatap olabilirsiniz.

Fatura muhasebe ve vergi açısından çok önemli bir belgedir. Bu sebeple fatura düzenlenirken cezaya muhatap olmamak için azami özeni göstermek gerekmektedir. Fatura düzenleme konusunda görevli personelinize bu konuda eğitim aldırmanız, mükellefinize fatura düzenleme kuralları hakkında bilgi vermeniz faydalı olabilir.

S.M.Mali Müşavir Selçuk GÜLTEN

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji