İnstagram,facebook,twitter vb.sosyal medya uygulamalarının hayatımıza girmesiyle ticaret alanında e-ticaret olarak yeni bir trend oluşmuştur.
E-ticaretin, fiilen işyerinde faaliyette bulunmak zorunda olmamaktan dolayı işyeri kirası da ödenmeyeceği için ve olabilecek diğer sabit giderlerin hepsini ortadan kaldırması dolayısıyla bir çok avantajı bulunmaktadır.
15 Mart 2019 tarihinde 7162 sayılı Kanunun ile yürürlüğe giren tebliğde yer alan internet ortamında yapılan satışlar esnaf muaflığına alınmıştır ibaresi kafaları karıştırmaktadır.
Öncelikle burada dikkat etmemiz gereken konu internet ortamında satışı gerçekleştirilen her şey esnaf muaflığında değildir. Esnaf muaflığı kapsamında sayılan mevcut faaliyetlerden elde edilen ürünlerin satışı bu kapsamdadır.
-Esnaf muaflığı kapsamındaki faaliyetler : Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.”
Esnaf muaflığı kapsamındaki faaliyetler dışında yani herhangi bir hazır ürünü alıp satılacaksa vergi mükellefiyeti açılması gerekmektedir.Maliye Bakanlığı, internet ortamlarında yapılan ticaretleri takibe almış ve geriye dönük yüklü miktarlarda ceza tarhiyatları yapmaktadırlar.
İnternet ortamında yapılacak ürün satışlarında , gerçek usul vergi mükellefiyeti açılması gerekmektedir.Yani yapacağınız işin cirosuna göre değişebilmekle beraber 2.sınıf işletme defterinden başlamak düşük maliyet açısından daha avantajlıdır.
Saygılarımla;
Mali Müşavir
Nihal Bilada
nihal@biladamusavirlik.com
Konu İle İlgili Diğer Yazılarımızın Bağlantı Adresleri Aşağıdadır 🙂
İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Esnaf Muaflığı
VERGİDEN MUAF ESNAF KİMLERDİR VE BUNLARİN SİGORTALİLİKLARİ NASİLDİR ?