
ŞİRKETLERDE ASGARI SERMAYE UYUM SURESI UZATILDI
Anonim ve limited şirketlerin yeni asgari sermaye tutarlarına uyum süresi 31 Aralık 2027’ye uzatıldı. Asgari sermaye, anonim şirketlerde 250 bin TL, limited şirketlerde 50 bin TL olarak uygulanıyor.
Sermaye Artırımında Yeni Son Tarih
Ticaret Bakanlığının “Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltme Süresinin Uzatılmasına İlişkin Tebliğ”i ile kapsamdaki şirketlerin sermayelerini yeni asgari tutarlara yükseltmeleri için öngörülen süre 31 Aralık 2027’ye kadar uzatıldı.
Düzenleme, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 15’inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen sermayeye uyum yükümlülüğünü kapsıyor.
Asgari Sermaye Tutarları Ne Kadar?
Türk Ticaret Kanunu’nun 332’nci ve 580’inci maddeleri ile 7887 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanan asgari sermaye tutarları şöyle:
Şirket türü Sermaye türü Asgari tutar
Anonim şirket Esas sermaye 250.000 TL
Limited şirket Esas sermaye 50.000 TL
Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirket Başlangıç sermayesi 500.000 TL
ile anonim şirketlerde asgari esas sermaye 50.000 TL’den 250.000 TL’ye, limited şirketlerde 10.000 TL’den 50.000 TL’ye yükseltilmişti. Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketlerde ise asgari başlangıç sermayesi 100.000 TL’den 500.000 TL’ye çıkarılmıştı.
Süre Uzatımı Hangi Şirketleri Kapsıyor?
Tebliğ, sermayeleri Türk Ticaret Kanunu’nun 332’nci ve 580’inci maddeleri kapsamında uygulanan asgari tutarların altında bulunan anonim ve limited şirketleri kapsıyor.
Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketlerin, tebliğde belirtilen tutarların altında kalan başlangıç sermayeleri ve çıkarılmış sermayelerinin yükseltilmesi için öngörülen süre de 31 Aralık 2027’ye uzatılıyor.
Sermaye Tutarları Değil, Uyum Süresi Değişti
Tebliğ ile yeni bir asgari sermaye tutarı belirlenmiyor. Düzenleme, mevcut asgari tutarlara uyum sağlanması için öngörülen süreyi uzatıyor.
Türk Ticaret Kanunu’nun 332’nci maddesi anonim şirketlerin, 580’inci maddesi ise limited şirketlerin asgari sermayesine ilişkin hükümleri içeriyor. Uygulanan tutarlar, bu maddelerle birlikte 7887 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı esas alınarak belirleniyor.
































