Şirketler Hukuku’na Giriş
Evet şirketlerde çalışan bir çok meslek mensubu arkadaşım var.Bu yüzden de şirketler hukuku ders kitabımdan derslerime çalışırken çizdiğim notlarım ve hocalarımın ağzından yazdığım,not aldığım notlarımı tekrardan sizler için derledim.Alıntı değil bizzat kendi emeklerimle hallettim…Umarım sizin için yeterli bir giriş yapabilirim.Keyifli bilgilenmeler ve keyifli okumalar dilerim. 🙂
Şirket Tanımı :
Şirketin kelime kökenine bakacak olursak etimolojide Arapça’dan alındığını söyler bize lugatlar.Şrk kökünden gelen bir kelime olarak,şirkat olarak geçmektedir.Ortaklık sözcüğünden alıntıdır.Şeklinde tamamlayabiliriz.
Bir konuyu anlayabilmemiz için o kelimenin önce kökenine bakarsak daha iyi bir şekilde algılayabilir ve unutma gücünü bana göre daha güzel anlayabilirmiş gibi geliyor.
Hukuksal tanımına geçecek olursak,
İki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendiklerini üstlendikleri sözleşmeye denir.
Şirketin Unsurları Nelerdir ?
Kişi Unsuru
Sözleşme Unsuru: En az iki kişi tarafından yapılan bir sözleşmedir.
Sermaye Unsuru
Ortak Amaç Unsuru: En az iki şirketin belli bir amaca ulaşmak için bir araya gelmeleri gerekir.
Anonim şirketler,kanunen her iktisadi amaç için kullanabilirler.
Müşterek Amaç İçin Birlikte Çalışma(Faal Katılma) Unsuru
olmak üzere kendi içerisinde ayrılır.
Bu zamana kadar olan bölümde giriş için biraz kısa tutmak istedim.Az ve öz olmasından yanaydım.Bundan sonraki konularda daha da detaylandıracağım.
Okuduğunuz için teşekkürler 🙂
Saygılarımla,
Selda KURTOĞLU