Pandemi Dolayısıyla KDV Oranlarında Yapılan İndirimler

Pandemi Dolayısıyla KDV Oranlarında Yapılan İndirimler
Pandemi Dolayısıyla KDV Oranlarında Yapılan İndirimler
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Pandemi Dolayısıyla KDV Oranlarında Yapılan İndirimler
31.07.2020 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KDV oranlarında indirime gidilmiştir.
Buna göre, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) etkilenen ekonomik faaliyetlere destek sağlanması amacıyla çok sayıda hizmet kolunda Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere indirime gidilmiştir.
Buna göre;
1- Bazı sektörlerde %18 olan KDV Oranı %8 e düştü.
2- Bazı sektörlerde %8 olan KDV Oranı %1 e düştü
Konuya ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir.
I- KDV ORANI % 8 E DÜŞEN SEKTÖRLER:
Söz konusu karar ile belirlenen sektör ve iş kollarında tanımlı mal ve hizmetlerin sunulmasında uygulanan KDV oranları, yılsonuna kadar geçerli olmak üzere yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.
KDV oranı % 8 e Düşen Sektörler aşağıdaki gibidir.
  • İş yeri kiralama hizmeti,
  • Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri,
  • Düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri,
  • Berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler,
  • Terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı,
  • Ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri,
  • Kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri,
  • Halı ve kilim yıkama hizmetleri,
  • Bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi vb.) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Müzik aletlerinin bakım ve onarımı,
  • Çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri,
  • Motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri (malzemeler hariç),
  • Genel orana tabi yeme-içme hizmetleri (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),
  • Yolcu taşımacılığı hizmetleri,
  • Genel orana tabi süs bitkileri ile çiçek teslimleri.
II- KDV ORANI % 8 DEN % 1 E İNEN SEKTÖRLER
Pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerden olan turizm sektörü ile doğrudan ve dolaylı olarak ilgili olan TURİZM TESİSLERİ ve LOKANTALAR(yiyecek sektöründe)  KDV oranı %8 den % 1 e düşmüştür.
1– TURİZM SEKTÖRÜ
  • Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti
  • Sinema,
  • Tiyatro,
  • Opera,
  • Operet,
  • Bale
  • Müze Giriş Ücreti
Gibi kültürel faaliyetlerin halihazırda %8 olan KDV oranları da yıl sonuna kadar geçici olarak yüzde 1’e indirildi.
2- LOKANTALAR VE YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜ:
31.07.2020 tarihli kararname ile KDV kanuna ekli II. sayılı listenin B- DİĞER MAL VE HİZMETLER bölümünün 24.sırası kapsamı dışında kalan yiyecek sektöründe de KDV oranı %8 den %1 düşmüş bulunmaktadır.
II sayılı listenin atıf yapılan  B BÖLÜMÜ 24. Sıra metni aynen aşağıdaki gibidir.
“24- Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç)  verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),
Madde metninden anlaşılacağı üzere YİYECEK SEKTÖRÜNDE aşağıdaki yerlerde KDV oranı %8 den %1 e düşmüştür.
-Lokantalar
-Pastaneler
-Kahvehaneler
-Kafeteryalar
– Ayakta yemek yenilen yerler,
– Yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler.
Bununla birlikte aşağıda açıklanacağı üzere bu yerlerde satılan alkollü içeceklere isabet eden kısım ile 1. sınıf lokantalar ve 3. yıldızın üzerindeki turizm tesislerindeki lokantalar kapsam dışında kalmıştır. Keza metinde sayılan diğer işletmelerde kapsam dışında kalmıştır.
III- UYGULAMAYA YÖNELİK DİKKAT EDİLECEK DURUMLAR:
  • %18 den % 8 e düşürülen ve I. bölümde tadadi olarak sayılan hizmetlerle beraber sunulan malzemeler ise bu indirim kapsamına girmemektedir.
  • Keza Lokantalar ile yapılan düzenlemede KDV kanuna ekli II. Sayılı Listenin 24. Maddesine atıf yapılmış olup yukarıda verilen 24. madde metnine göre göre;
  • 1. Sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesi olan lokantalarda KDV indirimi uygulanmayacaktır.
  • Keza 3 yıldız ve üzeri oteller tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesinde bulunan lokantalar KDV indiriminden yararlanamayacak olup burada verilen hizmetler öteden beri olduğu gibi %8 oranında KDV ye tabidir.
  • Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerdeki yeme içme hizmetleri %1 e düşen KDV indirimi dışında tutulmuştur.
  • Son olarak lokantalarda satılan alkollü içeceklerde indirim kapsamı dışında tutulmuştur.
IV- 1. SINIF LOKANTA NE DEMEKTİR?
Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine Ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Hükümlerinde Lokanta Tanımı Ve Sınıflandırmaları Yapılmıştır. Buna göre;
Lokantalar; tabldot, alakart veya özel yemek ve bu yemeklere uygun servisler ile yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayan tesislerdir.
Lokantalar ikinci ve birinci sınıf olarak sınıflandırılırlar.
Lokantaların sınıflandırılmalarında Yönetmelik’te belirlenen nitelikler kadar işletmenin dekorasyonu, hizmet standardı, yemeklerin nefaset, kalite ve sunuş özellikleri de dikkate alınır
Lokantalarda canlı yemek müziği, çevreyi ve müşteriyi rahatsız etmeksizin yapılabilir. Türk mutfağına yönelik hizmet verilmesi halinde Türk kahvesi ve çayı geleneksel usullere uygun hazırlanarak sunulur.
İkinci sınıf lokantaların yemek salonu kapasitesi en az elli kişiliktir.
Birinci sınıf lokantaların toplam kapasitesi en az yüzelli kişilik olup en az elli kişilik bir ana salon düzenlenmesi kaydı ile kapasitenin kalan kısmı ayrı salonlarda düzenlenebilir. Salon kapasiteleri, müşteri yerleşiminin rahat bir şekilde sağlanması koşuluyla, müşteriye hizmet verilen alanların kişi başına 1.2 metrekareye bölünmesiyle hesaplanır.
Salonlar mutfak ile doğrudan bağlantılı veya servis mutfağı bulunacak şekilde düzenlenir. Ancak aynı kattaki salonlar için fonksiyonel düzenleme sağlanması kaydıyla tek bir servis mutfağı veya mutfak bağlantısı yeterli görülebilir.
Mutfak için ayrılan alan, kapasiteye yeterli hizmet verilebilmesine imkan sağlayacak şekilde düzenlenmesi kaydıyla; ikinci sınıf lokantalarda müşteriye yemek hizmeti verilen salonun yüzde yirmibeşinden daha küçük, birinci sınıf lokantalarda ise, yüzde yirmibeş alan şartı aranmaksızın, elli metrekareden küçük olamaz.  Hazırlama, pişirme, servis ofisi, servis bankosu bulaşık bölümleri ve mutfak fonksiyonlarını yerine getiren diğer alanlar bu alana dahildir.
Birinci sınıf lokantalar; ikinci sınıf lokantalar için aranılan şartlarla birlikte aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan tesislerdir:
  1. Sınıf Lokantanın Özellikleri
Birinci sınıf lokantalar aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan tesislerdir:
a) Giriş holü,
b) Servis mahalleri ile bağlantılı ayrı servis girişi,
c) Bankolu vestiyer,
d) Müzik yayını,
e) Havalandırma ve klima sistemi,
f) Sıcak ve soğuk yemekler ile tatlı çeşitlerinden en az beşer adedinin yer aldığı mönü.
g) Mutfakta;
– Fırın,
– Yemekleri ve tabakları sıcak saklama teçhizatı,
– Tatlı ve pasta hazırlık yerleri,
Bulunan lokantalardır.

Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Mali Müşavir Abdullah ÇAVUŞ

 

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Paylaş
Önceki İçerikEYLUL SON GÜN HATİRLATMALARİ
Sonraki İçerikMuhasebe ve Avukatlık Ofislerinde İş Yeri Doktoru
ÖZ GEÇMİŞ- ÖZ GELECEKABDULLAH ÇAVUŞ abdullahcavus4040@gmail.com 0536 783 11 11 ÖZ GEÇMİŞ- ÖZ GELECEK ÖZGEÇMİŞİME DAİR BİLGİLERİM: I–EĞİTİMİM: 1-1966 Kaman-Kırşehir Doğumluyum. Uludağ Üniversitesi İİBF Kamuyönetimi Bölümünden 1987 yılında mezun oldum. 2- 1999-2000 yıllarında Milli Güvenlik Akademisi’nden başarıyla mezun oldum. 3- Daha sonra Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Uluslararası Finansal Raporlama ve Denetim isimli yüksek lisan eğitimimi 2013-2014 yıllarında 4 üzerinden 3.93 not ortalamasıyla 1.cilikle tamamladım. II- MEMURİYET HAYATIM: 1- Memuriyet hayatıma 4 Ocak 1990 yılında “Vergi Müfettişi” olarak başladım. 2– Daha sonra 1996 yılında kurulan MASAK’ın denetim elemanları arasından açtığı sınavı kazanarak “Mali Suçları Araştırma Uzmanı” olarak göreve başladım. Bu görevim 28 Şubatçılar tarafından görevden alınana kadar sürdü. 3-1999 yılında Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu’nun Danışmanlığı görevine başladım. 4- 2000 -2002 yılları arasında da Denizcilikten Müsteşarlığı Müşaviri olarak Bakan Danışmanlığına devam ettim. 5- 2008 yılında TRT’nin yeniden yapılanma sürecinde bu yapılandırmada görev almak üzere naklen TRT’ye atandım. Burada Hasılat Dairesi Başkanlığı ile Muhasebe Dairesi Başkanlıkların birleştirilmesi sürecinde sırasıyla Uzman, Araştırmacı, Hasılat Müdürü, Başkan Yardımcısı görevlerinde bulundum. 6-Kurulmasını Sağladığım Teftiş ve Denetim Birimleri: Danışmanlık yaptığım Devlet Bakanlığına bağlı kuruluşlarda daha önce mevcut olmayan teftiş ve denetim birimleri oluşturulması faaliyetini bizzat gerçekleştirdim. Bu çerçevede; a-Denizcilik Müsteşarlığı Teftiş Kurulunun kurulması b-TSE’de Teftiş Kurulunun Kurulması c3- TRT ‘de ise Mali Denetçilik Biriminin kurulması faaliyetlerini bizzat yürüttüm. TRT’ye Mali Denetçilik birimine Maliye Bakanlığı Vergi Denetmenleri 8Vergi Müfettişleri) arasından 19 kişinin naklen geçmesi ve eğitimlerini bizzat yürüttüm. Çalışmalarım sonucu TRT gelirlerinde çok önemli miktarda artışlar oluştu. III-ÖDÜLLERİM: 1-TRT’ deki başarılı çalışmalarım sonucu; – İki ayrı defa TAKDİRNAME – İki ayrı defa MAAŞ ÖDÜLÜ ile taltif edildim. 2-Öte yandan Devlet Bakanlığındaki çalışmalarımdan dolayı da Sayın Bakanımız tarafından TAKDİRNAME ile ödüllendirildim. 3-Memuriyet Sicil Ortalamasının 90 ve üzeri olmasından dolayı 1 KADEME İLERLEMESİ ile ödüllendirildim. IV- KARİYERİME İLİŞKİN SINAV VE EĞİTİMLERLE ALINAN SERTİFİKA VE BELGELERİM 1- SMMM RUHSATI: Vergi Müfettişliği görevimle eş zamanlı olarak 3568 sayılı kanun hükümleri gereği özel yarışma sınavı ve 3 yıl yardımcılık süreci sonucu yeterlilik sınavı ile elde edilebilen “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik” Ruhsatını (SMMM) aldım. 2- BAĞIMSIZ DENETÇİ: 660 sayılı kanun gereği kurulan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun yetki verdiği üniversitelerden aldığım eğitimler sonucu girdiğim sınavda başarılı olarak “BAĞIMSIZ DENETÇİ” belgesini aldım. 3- UZLAŞTIRMACI: Adalet Bakanlığı Alternatif çözümler Dairesi Başkanlığının yetki verdiği üniversitelerden aldığım eğitimler sonucu Bakanlık tarafından açılan sınavda da başarılı olarak Ceza Kanunlarında Takibi Şikayete Bağlı Suç Türleri ile ilgili davalarda görev yapmak üzere “UZLAŞTIRMACILIK” BELGESİ aldım. 4-BİLİRKİŞİ BELGESİ: Adalet Bakanlığı Bilirkişilik dairesi Başkanlığının yetki verdiği üniversitelerden aldığım eğitimler sonucu “BİLİRKİŞİ BELGESİNİ” aldım. V- WEB SİTELERİM: Yüksek lisans Bitirme Tezim “ŞİRKET YOLSUZLUKLARI DENETİMİ VE ADLİ MUHASEBE” isimli olup denetim ile başladığım memuriyet hayatımı DENETİM ALANINDAKİ bu yüksek lisans tezi ile taçlandırdım. Eğitim ve memuriyet Deneyimlerinden elde ettiğim bilgiyi kamuoyu ve araştırmacılarla paylaşmak amacıyla; 1-www.denetimakademisi.com ismiyle oluşturduğum sitede DENETİMİN MİLİ KÜTÜPHANESİ olma iddiası ve sloganıyla 2500 civarında akademik tez ve makaleyi toplayarak ilgililerin faydasına sundum. 2- www.denetimtv.com isimli web sitesini kurdum. 3- Memuriyet hayatım boyunca yaptığım görevlerden elde ettiğim bilgi ve birikimleri kendi adıma açtığım www.abdullahcavus.com.tr isimli BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIM PORTALI üzerinden ilgililerin istifadesine sundum. Şahsi web sitemde; a- Bağımsız denetim b- İç Denetim c– Şirket Yolsuzlukları ve Denetimi d– Hile ve Suistimal Denetimi e- Yolsuzlukla Mücadele f- Kara Para Mevzuatı g- Vergi-Muhasebe h- Su-Çevre I- Etik i- TRT Gelirleri Kanunu j- Bilge Türkler k- Kayıtdışı Ekonomi Konularında sayısı 100 leri geçen kişisel makalelerimin yanı sıra bu konudaki arşivimde bulunan araştırma raporlarını ve akademik tezleri yayınlamaktayım. VI-SİVİL TOPLUMDAKİ GÖREVLERİM: Mesleki çalışmalarım ve deneyimlerimden hareketle sivil topluma katkı vermek amacıyla; 1-Bağımsız Denetçiler Derneğinin (BADED) Kuruluşunda görev yaptım ve an itibariyle Genel Başkanlığını yürütmekteyim. www.baded.org.tr 2-Toplumsal Uzlaşma ve Uzlaştırmacılar Derneğinin (UZLAŞI-DER) ise Kurucu Genel Başkanıyım. www.uzlasider.org II-ÖZ GELECEĞİM (GELECEKTEN BEKLENTİLERİM): Bu kısa ÖZGEMİŞ’ten sonra ÖZGELECEK planlamam konusunda ise; Mesleki Tecrübe ve birikimlerimden hareketle aşağıdaki kitapları yazmayı planladım. Soru içerikleri tespit edilmiş olup; TRT Gelirleri Kanunu ve Bağımsız Denetim alanındaki çalışmam 2019 yılında kitap haline gelecektir. 100 soruda TRT Gelirleri Kanunu 100 soruda Bağımsız Denetim 100 soruda Şirket Yolsuzlukları ve Denetimi 100 soruda Adli Muhasebe 100 soruda Kara Para Yukarıda zikredilen alanlardaki çalışmalarım ve birikimlerinden birçoğuna kişisel web sitemde yer vermekteyim. www.abdullahcavus.com.tr Çalışmalarımı daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla DENETİM TV isimli bir web televizyonu kurmayı planlamış durumdayım. www.denetimTV.com isimli web adresi an itibariyle yayında olup, alanında uzman bir televizyon olması için finans ve planlama çalışmalarımız devan etmektedir. Bağımsız Denetçiler Derneği ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) arasında Akademik Eğitim işbirliği protokolümüz bulunmaktadır. Bu çerçevesinde açtığımız DENETİM ve RİSK YÖNETİMİ isimli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına devam ederek çalışmalarıma akademik düzeyde yön vermek istemekteyim. Öz geleceğim ile ilgili son olarak beklenti ve planlamam ise Kamu Yönetimi alanında tecrübe ve birikimlerimi devletimin hizmetine kullanabilmek amacıyla karar alıp uygulamaya yön verebileceğim üst düzey bir görev beklentisidir.