DEFTER TASDİKLERİNİN YAPILMAMASI VEYA SÜRESİNDEN SONRA YAPILMASININ SONUÇLARI

DEFTER TASDIKLERININ YAPILMAMASI
DEFTER TASDIKLERININ YAPILMAMASI
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

 

DEFTER TASDİKLERİNİN YAPILMAMASI VEYA SÜRESİNDEN SONRA YAPILMASININ SONUÇLARI
VUK’ da Yasal defterlerin, süresinde tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası uygulanmasını gerektirir.
Yasal defterlerin, belirtilen sürenin sonundan başlayarak, bir ay içinde yapılacak tasdikler de geçerli sayılır ancak, ikinci derecede usulsüzlük cezası gerektirmektedir.
Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin, Kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirilenler, hiç tasdik ettirilmemiş sayılır. Tasdiki zorunlu olan yasal defterlerin, hiç tasdik ettirilmemiş olunması, birinci derecede usulsüzlük cezasını ve aynı zamanda dönem matrahının re’sen takdiri yoluna gidilmesini gerektirir.Öte yandan, bu fiil aynı zamanda VUK’nun 30/3. maddesine göre re’sen takdiri de gerektirdiğinden VUK’nun 352. Maddesi gereğince usulsüzlük cezasının iki kat kesilmesi icap edecektir.
Tasdike tabi defterlerini tasdik ettirmeyen (kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirenler dahil) mükelleflerin karşılaşacakları bir diğer yaptırım VUK’nun 30/3. madddesi gereğince re’sen vergi tarhiyatıdır.
Yasal defterlerini tasdik ettirmeyen mükellefler için Kdv İndirimlerinin Reddedilmesi yaptırımı ise
Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için verginin alış faturaları veya benzeri vesikalarda ve gümrük makbuzları üzerinde ayrıca gösterilmiş olması ve bu vesikaların yasal defterlere kaydedilmiş olması şartına bağlıdır. Mükelleflerin KDV İndirim hakkını kullanabilmesi için fatura veya benzeri vesikalarla ispat etmeleri ve bu belgeleri yasal defterlere kaydetmiş olmaları gerekmektedir. Yasal defterlerini tasdik ettirmeyen mükellefler için mevzuattaki düzenlemelere göre KDV indirimlerinin kabul edilmesi mümkün görünmemektedir.
Ancak Maliye Bakanlığı’nca verilen bir özelgede; tasdiksiz de olsa kanuni defterlere ilgili takvim yılı içinde kaydedilen faturaların KDV Kanunu açısından yapılacak incelemede veya dönem matrahının takdiri sırasında gerçek olduklarına kanaat getirilmesi ve verginin satıcı tarafından beyan edildiğinin tespit edilmiş olması kaydıyla bu belgelerde gösterilen katma değer vergisinin indirimi ve iadesinin mümkün olduğu belirtilmiştir
Bir yazı görseli olabilir
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji