Binek Araçlar ve KDV Durumları

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

Binek Araçlar ve KDV Durumları

8 seri no.lu Gümrük Genel Tebliğinde 87.03 no.lu tarife pozisyonunda “Binek Otomobilleri ve Esas İtibariyle İnsan Taşımak Üzere İmal Edilmiş Diğer Motorlu Taşıtlar” başlığıyla, şoför dâhil olmak üzere 9 kişiye kadar insan taşımak üzere üretilen araçların alımında KDV yönünden indirime gidilemeyecek. Direkt gider yazılması gerekecektir. (87.03 tarife pozisyonundaki araçlar; sedan, coupe, hatchback, station wagon, limuzin, spor veya yarış arabası tipi otomobiller ile çift sıra koltuklu panelvanlar, jipler ve küçük kasalı arazi taşıtları olarak belirtilmiştir.)

Bunun yanı sıra Gümrük Müsteşarlığının 27.07.2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren 8 seri no.lu Gümrük Genel Tebliğinde (Tarife Sınırlandırma Kararları) 87.03 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) numarasına göre binek araç olarak değerIendirilebilmesi için şu koşulları taşıması gerekmektedir:

• Şoför ve ön yolcu bölümündeki araç içi konfor özellikleri ve iç döşemeleri araç iç kısmının her tarafından aynı olan,
• Arka kısımda emniyet kemeri montajı için sabit tertibat bulunan,
• Şoför ve ön yolcu bölümü ile yük ve insan taşınan arka bölüm arasında bir bariyer veya panel bulunmayanlar.

(Bu uygulamaya tabi olan araçlardan Doblo, Connect, Kango, Combo, Partner, Caddy, Transporter, Starex gibi hafif ticari araçlar)

Yukarıdaki özellikleri taşıyan araç satın alındığında yine KDV yönünden indirim konusu yapılmayacak direkt gider olarak hesaplara alınacaktır. Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için ise şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunması gereklidir. Bu şartlara haiz olup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmakta, KDV işlemleri ona göre uygulanmakta.
SMMM STAJYERI İSMAİL YALDIZ

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji