YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR ?
Doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın sigortalı ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek sigortalıları istekleri halinde;
→Birinci doğumda 60 gün,
→İkinci doğumda 120 gün,
→Sonraki doğumlarda ise 180 gün,
Süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.Çoğul doğum halinde bu süreler 30’ar gün eklenir.Çocuğun engelli doğması halinde ise bu süreler 360 gün olarak uygulanır.
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince işçiye İşsizlik Sigortası Fonundan yarım çalışma ödeneği verilir.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN NASIL YARARLANILIR?
→Çocuğun hayatta olması,
→Yarım çalışmaya başlanmış olması,
→Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılmış olması
→Sigortalının doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,
→Doğum ve evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İşkur’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekir.
Ödeme
→Yarım çalışma ödeneği,çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde İşsizlik Sigortası Fonundan aylık olarak ödenir.Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı ,günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır.
S.M.M.M STAJYERİ FATMA ACAR KASIM