Soru ve Cevaplarla Elektronik Serbest Meslek Makbuzu ESMM ve Başvuru Süreci

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

Soru ve Cevaplarla Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Süreci

Değerli Meslektaşlarım E Dönüşüm ile ilgili gün geçmiyor ki yeni bir konu hayata geçmesin. Bundan öncekiler için farklı yazılar yazmıştım şimdi ise uzama gelmezse (Engin bey ile yapılan görüşmede şuan uzama ile ilgili bir çalışma olmadığı çıkardığımı da aktarmış olayım) 1 Haziran 2020 de E S.M.M. uygulamasına başlıyoruz. Tabi bu planlama yapılırken Covid 19 Pandemisi yoktu, Mesela 65 Yaş üzeri Üstatlarımızın Tüm Beyan ve bildirimlerden muaf olduğuna dair bir şey yoktu, meslektaş Pandemi sürecinden önceki durumunda değil bunların değerlendirilmesi için sadece 13 günümüz kaldı. Bakalım neler olacak diyor konumuza dönüyorum.

Daha önce 5.000-30.000 için yazdığım soru cevap şeklindeki makaleyi çok sevdiğiniz için kısa bir girizgah sonunda hemen soru cevaplara geçeceğim. En Sevdiğiniz yöntem olduğunu biliyorum 😊 Hadi Başlayalım.

Öncelikle 19/10/2019 tarihinde Meşhur 509 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınlandığını hepimiz biliyoruz. Bu dönemin göz bebeği tebliği 😊 ve her şey bu tebliğin başının altından çıkıyor 😊 Aklınızda öyle kalsın. Tabi Elektronik Serbest Meslek Makbuzu da . Aslında 2 yıldır hayatımızda gönüllü kullanmak isteyenler E SMM yi kullanmaya devam ediyorlar. İlk başvuranlardan biri de sevgili kardeşim Alper ERDEM. Sordum Memnun. Öneriyor Yani 😊

Hadi hızlıca Soru ve Cevaplar şeklinde başlayalım.

Soru: Nedir bu Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (E SMM)

Cevap : Vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarınca (Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, doktor, mühendis, sanatçı, menajer, vb.) düzenlenen serbest meslek makbuzları,01/06/2020 tarihinden itibaren elektronik serbest meslek makbuzu(E-SMM) olarak düzenlenecektir. Demesiyle bu serüven başladı 😊 (Burada Gib Mali Müşaviri ve Y.M.M.’yi en sona koymuştu ben en başa aldım 😊 Ayıptır. Aynı masadayız ne bizi sona alıyorsunuz anlamak mümkün değil .)

Soru : Peki Uzama gelmez ise E SMM Ne Zaman Başlayacak
-Cevap : Uzama gelmez ise (Yukarıda açıklama yapmıştım) 1 Şubat 2020 tarihinden önce mükellefiyeti olanlar 1 Haziran 2020 itibariyle Uygulama başlayacak.

Soru : 1 Şubattan sonra Serbest Meslek faaliyetine başlayacaklar (Yeni işe başlayanlar) Ne Zaman E SMM Uygulamasına geçmek zorunda
Cevap : 01/02/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanların ise işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar E SMM uygulaması için başvurusunu yapmak zorunda.
Yani bir örnek ile açıklamak gerekirse 14 Şubat Sevgililer gününde ben bir ofis açayım diyen Mali Müşavirimiz Takip eden 3. Ayın sonu olan 31 Mayıs tarihine kadar başvuruyu yapıp 1 Haziran itibariyle makbuzunu E SMM olarak düzenlemek zorunda.

Soru : Canım ofisi açtım 1 müşterim var o da asgariden tutuyorum bir şey kazandığım yok Ciro Sınırı Yok mu?
Cevap : Her hangi bir bir ciro sınırı bulunmamakta. Yukarıdaki tarihlere göre başlamak gerekiyor.

Soru : E Defter E Fatura gibi Mali Mühür zorunluluğu var mı?
Cevap : E SMM kullanmak için iki seçeneğiniz var.
1- Mali Mühür (E SMM için Önermiyorum)
2- E İmza (Bu süreç ve bizler için biçilmiş kaftan 😊 ) Hatta biraz araştırma yaptık normalde diğerlerinin 1 yıl için istediği ücreti Türmob üyelerine 3 Yıllığına veriyor. Sanırım 180,00.-TL civarı (Mayıs 2020 itibariyle)

Soru : E İmzaya Başvurursam ne kadar sürede geliyor
Cevap : Başvuran arkadaşım söyledi . 1-2 gün içinde gelmiş 😊 Hadi yoğunluk var diyelim 1 hafta içinde sizde. Zaman daralıyor alın kenarda dursun. Zaten Bilirkişilikten tutun Arabuluculuğa (Bu arada hemen yazayım. Arabuluculuk Mali Müşavirlerin de Hakkıdır. Aslında de si bile fazla da neyse) birçok alanda da lazım oluyor kalsın kenarda)

Soru : Adi ortaklık olanlar ne yapacak?
Cevap : Adi ortaklıklar E İmza kullanamıyor. Mali Mühür olmak zorunda. Bir kötü haber daha. Adi ortaklıklarda Mersis kaydı olmadığı için iş biraz daha uzuyor. Kamu SM üzerinden değil Gib üzerinden bazı formlar doldurarak başvurmanız gerekiyor. Onaylandığında Kurye ile Mali Mühürünüz gelecek.
Soru : Benim Mobil İmzam var onu kullanamaz mıyım?

Cevap : Hayır.
(Aslında mantıklı soru neden olmasın diyebilirsiniz de o zaman şu akla geliyor : 5.000-30.000 Portal e arşiv için e imzaya da gerek yok burada niye gerek duyuldu?)

Soru : E SMM nin bildiğimiz Serbest Meslek Makbuzundan bir farkı var mıdır?
Cevap : Her hangi bir farkı yoktur. Zaten olamaz da 😊

Soru : E İmzamı aldım sonraki süreç zor mu?
Cevap : Sizler için çerez 😊 Driverları kurup, e belge e fatura bölümünden e arşiv portal bölümünden javanız kurulmuş halde ilerlerseniz adımlar size gerçekten çerez gelecektir 😊 Siz neleri başarmadınız bu ne allah aşkına 😊
Meşhur Dosyanın yerini mi soruyorsunuz ?
Cevap : C:\windows\system32\akis.dll 😊

Soru : Başvurumun tamamlandığını nasıl anlayacağım?
Cevap : İşlemler tamamlandığında Başvurunuz onaylanmıştır diye bir uyarı, mail ve cep telefonuna mesaj geliyor. Bunu görene kadar lütfen pes etmeyin.

Soru : Başvurdum bu mesaj da geldi hemen kayıtlı olduğumu Gib Sitesinden görebilecek miyim?
Cevap : Ertesi gün TC Kimlik ya da İsim Soy isimden bi kontrol edin. Ertesi gün yoksanız sorun var demektir 😊

Soru : E SMM yi Entegratör olmadan ücretsiz düzenleyebilir miyim?
Cevap : Gelir İdaresi sitesi üzerinden ücretsiz düzenleyebilirsiniz.

Soru : Ücretsiz düzenlediğimiz E SMM Makbuzu ile Entegratör üzerinden düzenlenen E SMM Makbuzları arasında ne gibi farklar olacak.
Cevap : Bazı farkları aşağıda sıralayayım karar sizin olsun;

ENTEGRATÖRÜN AVANTAJLARI;

• Entegratörde Bir Logonuz var ise bunu ya da Mm Logomuzu koyabilirsiniz.

• Birçok entegratör önceki ay düzenlenen makbuzu kopyalayıp kontrol ettirerek aynısını uğraş vermeden düzenlemenizi sağlayabiliyor. Bu sizi iş yükünden kurtaracaktır. Malum sözleşme tek her ay kesilen rakam aynı (Aslında tahsilat esas, tahsilatı yaptığımda makbuzu düzenlemem lazım ama şimdi buraya girersem konu uzayacak ☹ )

• Şekil verme açısından bakıldığında İmzanızın E SMM ye yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

• Banka bilgilerinizi yazabilir, İban bilgilerinizi Koyu yapabilir , altına çizgi koyabilir puntosunu büyütebilir, hatta amme hizmeti yapılmadığı konusunda bir not yazabilirsiniz. Belki dikkatini çeker de bi düzene girer 😊

• Daha şık görünür (Gib portaldan şuan çok sevimli bir görüntü çıkmıyor maalesef 😊 ) Gib bizlere asgari müşterekleri sunuyor.

• E İmzayı 1 kere tanımlamanız yeterli. Gib portalda olduğu gibi Her defasında takıp tanımasını beklemeye vs gerek yok. Sürecin en sancılı işi. Zaten 5.000-30.000 de olduğu gibi gib portal üzerinden düzenlenmemesine anlam veremedim. O sistem oturdu gidiyor. Mali Mühürdür, E İmzadır gerek de yok. Bunun nedeni merak ediyorum.

• Entegratörleri kullanıyorsanız cep telefonundan tabletten dahi işlem yapabilirsiniz. Gib Portal için E İmza takılı olmadan hiçbir şey yapamaz ve cep telefonu tablet gibi araçlardan düzenleyemezsiniz.

• Makbuz Seri nosu Gib de her zaman GIB diye başlar Entegratör alırsanız istediğiniz 3 harfi seçebilirsiniz. MBT2020….. GİBİ 😊

• İki farklı seri açabilirsiniz. (Muhasebe hizmetleri için MUH, Denetim için DEN, IFRS için IFS, Danışmanlık için DAN gibi.

GİB PORTALIN AVANTAJLARI;

• Ücretsiz (E SMM Mali Müşavirlere bir çok firmada da ücretsiz sunuluyor. Niye acaba 😊 ) Burada dikkat etmeniz gereken bir taahhüt olup olmadığı. 2020 ücretsiz sonra alan adı hosting gibi iki katına çıkacaksa uzak durun 😊 ve size en uygun gelen ya da programınız ile entegre olabilen ile devam edin. Sonuçta hepsi kabaca aynı şeyi yapıyor.

Soru : Gib Portal üzerinden E SMM düzenlersem Portal E Arşiv gibi (5.000-30.000) geriye dönük 6 aya ait makbuzları mı görebilirim.
Cevap : Baktık İlk geçenlerden biri Sevgili kardeşim Alper ERDEM ilk kestiği makbuzlara kadar görebiliyor. Tabi bu şu an böyle. Herkes sistemi kullanmaya başladığında bu böyle olur mu göreceğiz.

Soru : Entegratör seçersem Saklama Zorunluluğu Entegratöre mi ait.
Cevap 2 Aşamalı 1- Evet Entegratöre ait fakat sözleşme ile saklama şartını entegratöre devrettiniz ama bir sorun yaşanırsa ne olur derseniz. Sorumluluk sizden kalkmıyor. Yani kendiniz de saklarsanız ileride sorun yaşamamak adına yerinde olur. Entegratörler bu konuda çok hassas bir şey olur mu zannetmiyorum. Hayat risk alma sanatı alırsanız riski arkanıza yaslanıp bırakın entegratörler işini yapsın siz de saklama işini kafaya takmayın. Ama ben hassas insanım kardeşim. İleride Binde 1 de olsa bir riski kabul etmem diyenlerdensiniz kendiniz de bu verileri alıp saklayabilirsiniz. Ama Türkiye sınırları içerisinde.

Soru : E SMM yi nasıl saklayabilirim.
Cevap : Alıcı iseniz size nasıl geldi ise öyle 😊 Düzenleyen iseniz kesinlikle Dijital ortamda saklamanız gerekiyor.

Soru : Tahsilatını yapmadığım makbuzu düzenlemeli miyim?
– Cevap : Ben taaaaaa Ticaret lisesinde iken üstatlar bunu anlatıyordu 10 yılı geçti Mali Müşavirliğim halen G.v. kanunu ve kdv kanunu arası çelişki aynen devam ediyor. Gelir vergisi Tahsilat, K.d.v. hizmetin ifasına bakıyor. Bu E SMM için de değişmez bir durum.

Soru : E SMM Makbuzunda kontrol mekanizması var mı? İlk aşamada yanlış kesersem hemen iptal edebilir miyim?
Cevap : Burada iki aşamalı bir kontrol gibi düşünebilirsiniz Portal E SMM kaydedince önce taslaklara atıyor daha sonra tekrar kontrol edip onaylıyorsunuz. İki kere hata yapmazsınız diye düşünüyorum 😊

Soru : Bu Angaryalar beni bitirdi. Daldım yanlış kestim ne olacak?
Cevap : Portal E SMM İptale izin vermiyor. (Portal E Arşiv gibi) Burada bir teamül oluştu. Yenisini düzenleyin. Karşı taraf işleme almasın, Siz de almayın 😊 Sonra yenisini düzenleyin oraya da önceki ile ilgili kısa bir not yazın 😊 Bu da nedenini merak ettiğim uygulamalardan biri 😊

Soru : E SMM yi Geriye doğru kesebilir miyiz?
Cevap : Şuan geçen yıla bile kesmenize izin veriyor ama olacakları size anlatmaktan bu kitle için anlamsız olacaktır 😊

Soru : Her ayın sonunda bir kerede tüm makbuzları düzenleyebilir miyim?
Cevap : Normalde tahsilat esasına dayandığı biliyorsunuz. Düzgün bir ortamda tahsilatın yapıldığı güne kesilmesi gerekiyor ama sanırsın her ay tahsilat akıyor 😊 Bu nedenle şu soru geliyor akla Toplayıp ayın sonunda kesilirse ne olur. Doğru olmasa da sorun olacağını zannetmiyorum 😊Tahsilatını yaptıklarınızı mümkün olduğunda aynı gün olmasına dikkat edin
Sonuçta ay atlamıyorsunuz. Gib de tutup buralara dalıp Meslek Mensubunu zor durumda bırakacak hali yok. (Neydi hayat risk alma sanatıydı 😊 ) Alınabilir risklerden biri olarak görüyor. Kararı size bırakıyorum. Normalde kural tahsilat hangi gün makbuz o gün olmalı.

Soru : Haziran ayının sonuna kadar kağıt makbuz düzenleyebilir miyim?
Cevap : İlk ay istisnası bulunuyor düzenleyebilirsiniz.

Soru : E SMM ye geçtim eski Serbest Meslek Makbuzlarını iptal ettireyim mi?
Cevap : Çok ise 1 2 koçan kalacak şekilde edebilirsiniz. Risk oluşturmasın ama tamamını değil. Çünkü Vuk 509 a göre Gib önümüzdeki süreçlerde. Eğer alt yapıda, genel internet sorunu yaşandığında, mücbir sebep vb istisnai konularda sizlere duyurduğumda bu sistemlerden değil el ile SMM düzenlemeniz GEREKİYOR diyor. Yani bu durumlar için tamamını iptal ettirmemenizi öneriyorum.

Soru: E SMM yi düzenledim. Müşteri Kağıt çıktısını istedi vermek zorunda mıyım?
Cevap : Bu sistemlerin amacı dijitalleşme ise bunları artık yavaştan kaldıracağız ama müşteri Kağıt çıktısını isterse imzalayıp göndermemiz gerekiyor.

Soru : E SMM ye geçtim. Sevmedim arkadaş ruhumu daraltıyor o eski kağıt kalem yöntemine dönmek istiyorum. Nostalji yaşayamaz mıyım 😊
Cevap : Hayır E Uygulamalara bir daha geçen eski kağıt ortamına artık geçemez. Geçtiğiniz gün o eski günler Bitti 😊 Genel bir internet kesintisi gibi mücbir durumlarda Kağıt ortamında düzenleyebilirsiniz diyor ama bunu bana daha sonra tevsik edici bir belge ile ispatlamanız gerekiyor der. Çok başvurmamanızı öneriyorum. Başvuracaksanız da nedenleri ile ilgili belgeleriniz hazır olsun. Sonra Fatura bedelinin %10una kadar özel usulsüzlük vs düzenlenebilir.

– Soru : E SMM yi düzenledim. E Fatura müşterilerime otomatik düşüyor mu? Bir daha göndermek ile uğraşmayayım.
– Cevap : Hayır. ☹ Yani maalesef hayır. Zamanla bunlar oturur inşallah. Gib de her uygulamada farklı birimler oluşturuyor ve birbiri ile iletişimleri yok gibi davranmaktan zamanla vazgeçecektir diye düşünüyorum. Geçiş dönemleri sancılıdır anlıyoruz ama bunlar oturunca artık bu entegrasyonlar ile uğraşmalarını rica ediyorum.

– Soru : Hekimlerin posları ne olacak.
– Cevap : VUK 509 ile Hekimlerin de e smm kesme zorunluluğu var. Akıllı poslar ile poslardan ödeme tahsilat alınabilir ama arkadan hemen e smm makbuzu kesmek zorundalar. Bununla ilgili yeni nesil Poslar çıktı. Önden bilgi fişi verip arkadan E SMM düzenliyor. Ona geçmek zorundalar. 750 TL Civarıymış Sevgili Selçuk GÜLTEN söyledi 😊

Soru : Arabamı sattım Gib Portal E Arşiv üzerinden fatura mı düzenleyeceğim.
Cevap : Aslında hepiniz biliyorsunuz ama burada kalsın. Biz Mali Mali Müşavirler FATURA DÜZENLEYEMEYİZ.

Bizim Faturamız Serbest Meslek Makbuzudur. Yani Miktar ne olursa olsun sadece E SMM kesilmeli.
Not: Portal e arşive girseniz engel de olmaz ama bunu kendinize yapmayın 😊

Soru : Entegratörler E SMM leri kaç yıl saklıyorlar.
Cevap : 10 Yıl ama sözleşmeye iyi bakmanızı öneriyorum. Yukarıda da belirttim önemli olduğu için tekrarlayayım. Gib şuan saklıyor ama Saklama gibi bir taahhüdü yok. Özel entegratör 10 yıl saklarız diye taahhüt veriyor.

Ancak Yasal olarak bir sorun olursa muhatap Mükellef. Yani Muhafaza sorumluluğu her zaman bizde. Entegratör ile çalışıyorum onlar saklamak zorundaydı diyemiyoruz.

Soru : Adi ortaklıklarda durum nedir?
Cevap : Adi ortaklıklarda mali mühürü kamu sm den alamıyoruz Gib Başkanlığı sitesinde (E Belge) Formları var formları evraklar ile iletiyoruz kontrol ediliyor kurye ile geliyor. Acele etmekte fayda var.

Meslektaşa Öneriler:

– Başvuru yaparken TC Kimlik Numaranızı girdiğinizde kendinizi bulamazsanız heyecan yapmayın. Vergi Kimlik numaranızı girin kendinizi bulacaksınız 😊 Garip ama yazılımın ve hayatın gerçekleri 😊
– Google Chrome Varsayılan tarayıcı yapmanızı öneriyoruz.
– Başvuru yaparken 1 Haziran 2020 de başlamak istiyorum seçeneği yok. Yani başvurunuz onaylandığı anda sistemi kullanabilirsiniz. İlk ay bir muafiyet var o ayın sonuna kadar elden makbuz düzenleyebilirsiniz (Diye biliyorum burayı araştırıp güncelleyeceğim. Siz de bi bakın 😊 )
– Entegratörler Mali Müşavirlere ücretsiz E SMM sağlayabiliyorlar. Burada dikkat etmeniz gereken Taahhüt olup olmadığıdır. Taahhüt almayan sorun yaşamayacağınız firmaları seçebilirsiniz.
– Muhasebe programınıza uyumlu olan bir Entegratör ile çalışmanızı öneriyorum. Luca kullananlar için 60 TL karşılığında bu hizmet sizlere sağlanmış.

GİB’E ÖNERİLER ,

– Defter Beyan sistemine E SMM Bölümü eklenmiş olsa ya da Portal E Arşiv faturaya bu iş için bu kadar uğraşılmazdı.
Bu ayrıca 3 şeye daha fayda sağlardı.
1- Makbuz için ayrı bir alana ve ayrı bir cihaza ihtiyaç kalmazdı.
2- Gelirlerimize otomatik yansırdı
3- Müşterilerimizin giderlerine otomatik yansırdı.

Bunu doğrulamak istiyorum ama sanırım bu e dönüşüm ile ilgili görevler Gib de farklı daire başkanlığı ve birimlere verildiği için herkes ayrı bir alan açıp, ayrı bir mantık ve süreç ile ilerliyor ama burada bir entegrasyonun değerli olacağını düşünüyorum.

Maliye’nin zaten bir sistemi var ise buna entegre edilmesi daha doğru. Abdullah KARABOYACI bey (Toplantıdan bizzat şahidim Efsane bürokratlardan kendisine sevgi ve saygılarımı iletiyorum 🙂 ) bizi Defter Beyan için toplantıya çağırdığında 45 dakika boyunca taleplerimizi iletmiştim. Masada Odamızdan da Türmob’dan da arkadaşlarımız vardı, bu işe kafa yoran arkadaşlarımız da çok da güzel bir sinerji sağlanmıştı. Bu devam etseydi sanırım bugün bunları konuşmuyor olurduk.

Defter Beyan ya da Gib Portal gerçekten bu işi kaldırırdı. Buna gerek yoktu diye düşünüyorum. Gib’de Telefonum var kaçırdığım bir şey varsa lütfen arasınlar buraya o değerli notu hemen düşerim.

Değerli Meslektaşlarım Ben üzerimde düşeni yapıp sizlere Elektronik Serbest Meslek Makbuzu ile ilgili konularda bilgilendirmeye çalıştım.
Sevgili Selçuk GÜLTEN ile sorduğunuz sorulara canlı yayında cevap vermeye çalıştık, Kezban Hanım sizlere entegratörler aracılığıyla bu işin nasıl olduğunu anlattı. Aşağıdaki linkte yayının videosunu bulabilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle

Sevgiler
Mali Müşavir
Serkan ATASOY
https://twitter.com/Serkan__Atasoy
https://www.facebook.com/MaliMusavirSerkan

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Paylaş
Önceki İçerik18.05.2020 Tarihli İş İlanları
Sonraki İçerik2019 YİLİ VERGİ LEVHALARI ONAYLAMA TARİHİ
Serkan ATASOY Kimdir: 1981 Ardahan Doğumlu olan Kurucu Yöneticimiz Mali Müşavir Sn. Serkan ATASOY (Çok soran oluyor diye yazalım soyadı değişikliğine gitti yani birçoğunuzun yakından tanıdığı Nam-ı diğer Serkan TAVŞAN) Grubumuzun Kurucu Yöneticisidir. 14.09.2007 de hayal ettiği mesleğin önemli bir eksiği olarak gördüğü, yardımlaşma, birlikte mücadele, meslektaşı ayrışmadan uzak tutup, paydayı sadece meslek ve meslektaş alacak bir anlayış ile meslektaşın bir arada kalmaktan mutlu olabileceği, aslında herkesin çalışma ortamlarında dertlendiği konularda yalnız olmadıklarını görebileceği, Anadolu tabiriyle damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diye düşünerek mesleki yardımlaşmayı artırmayı hedeflediği hikaye bugün bu ortalama 150-200.000 civarı meslektaşa (Site, Facebook Grup, Sayfalar, İnstagram, Twitter, Linkedin, Youtube derken ) dokunanan bir oluşum haline gelmiştir. 2008 Yılından beri Mali Müşavirlik yapmakta olan Sn. ATASOY Yüksek Lisans Mezunu olup, Sırası ile Muhasebe Bürosu sonrası farklı sektörlerdeki Kobi ve Büyük Ölçekli firmalarda yöneticilik yapmış ve çok uzun yıllardır Uluslararası firmalar ile çalışmaktadır. Mesleki Mücadelesinde felsefesini sorduğumuzda ise şöyle açıklamaktadır: Bizler Mesleğimizi icra ederken müşterilerimizin işlerini canhıraş şekilde yapıyor belki de kendimizden tavizler veriyor ve genelde maalesef ki günü kurtarmaya çalışıyoruz. Aslında müşterilerimizin işleri dışında biraz da icra ettiğimiz mesleğimizin mücadelesinin içinde olup emek sarf edebilirsek ve bunu hep birlikte yapabilirsek o zaman önümüzde hiçbir güç duramayacaktır. Unutulmamalıdır ki eğer bu meslek olmaz ise biz bu müşterileri bulamaz ve bu paraları kazanamayız evet müşterilerimize gereken hizmeti mesleki etik kurallar ve gerektiği kadar vereceğiz ama sadece bunu yapar çekilir ve mesleki mücadeleden uzak durur isek zaman içerisinde yapacağımız bir meslek de kalmayacaktır. Düşüncesinin devamında her geçen gün büyüyen bir grup ile güçlü meslek ve güçlü meslektaş hayaline her geçen gün daha da yakınlaştığını düşünüyor ve daha güzel günler için tüm meslektaşları büyük küçük demeden mücadeleye davet ediyor. https://www.twitter.com/serkan__atasoy https://www.facebook.com/serkantavsan https://www.instagram.com/serkan__atasoy