KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLMEDEN ÖNCE GEÇ GELEN GİDER FATURASI İŞLEME NASIL ALINIR ?

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

15 Şubat 2019 tarihinde yayımlanan 23 seri numaralı KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ ’inde, bir önceki takvim yılına ait faturanın geç gelmesinden dolayı bir sonraki takvim yılında KDV’sinin indirim konusu yapılacağına dair düzenlemeye yer verilmiştir.

Ancak (şahsi görüşüm), kurumlar vergisi verilmeden önce gelen gider faturası için yapılması gereken işlemlerde iki seçenek vardır.

Birincisi son yapılan düzenlemedeki gibi geç gelen faturanın bir sonraki yılda KDV’sini indirim konusu ve matrahını KKEG yapmaktır.

İkincisi ise ilgili dönemde Katma Değer Vergisi Beyannamesi ve Form Ba ‘da düzeltme yaparak geçici vergi ile kurumlar vergi arasında ki farkı iade olarak talep etmektir.

“Peki bu iki seçenek arasında tercihimizi nasıl yapacağız ?” diye soruyorsunuz. 🙂 Tabi ki fayda maksimizayonunu göz önünde bulunduracağız. Alacağımız iade , vereceğimiz düzeltme beyannameleri ve bildirimlerin cezalarının maliyetinden daha yüksek ise tercih edilmesi gereken yöntem kendi döneminde düzeltme vermektir.Tam tersi bir durum söz konusu ise yani cezaların maliyeti alacağımız iadeden daha yüksekse bir sonraki takvim yılında sadece KDV’sini indirim konusu ve matrahını KKEG yaparak faydamıza olan yöntemi tercih etmiş oluruz.

Fayda maksimizasyonunu belirlerken dikkat etmemiz gereken kriterleri örnekle açıklayacağım 🙂

10.05.2018 Tarihli ve 11.800-TL(%18 Kdv Dahil) tutarlı ticari mal alış faturası işletmeye 08.03.2019 tarihinde ulaşmıştır. İşletme 2018 yılında 22.000,00-TL kar etmiş ve 4.840,00-TL kurum geçici vergi ödemiştir.

Her iki yöntemde de KDV ‘de indirim konusu olabildiğinden sadece kar/zarar durumunu inceleyeceğiz.

1.Yöntem (Mayıs Dönemi İçin Düzeltme Beyannamesi Ve Bildirimi Yapmak) :

Matrah  : 10.000,00

Kdv %18:   1.800,00

**2018/Mayıs dönemine , KDV’de indirim konusu yapabilmek için yapılacak düzeltme beyannamesinde 48,00-TL damga vergisi ödenecektir.

**2018/Mayıs döneminde, Form Ba bildirimine de düzeltme yapılması gerektiğinden 1.900,00-TL özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalınacaktır.

Madde 376 Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları indiriminden faydalandığımız takdirde usulsüzlük cezasının yarısı* (1900/2=950) ödenebilir.

(7103 Sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 27.03.2018) üçte bir ibaresi yarısı (*) olarak değiştirilmiştir.)

**Düzeltme yaptığımız takdirde katlanacağımız toplam maliyet

48,00+950,00=998,00-TL’dir.

**Düzeltmeler neticesinde kurumlar vergisi beyannamesinde işletme karı 12.000-TL ve ödenmesi gereken vergi 2.640,00-TL olacaktır. Dolayısıyla kurum geçici vergi 2.200,00-TL fazla ödenmiş olacak ve bu tutarda iade hakkımız doğacaktır.

**Katlanacağımız maliyet alacağımız iadeyi karşılıyor mu ?(Şimdi bu sorunun cevabına bakalım 🙂 )

    (İade Tutarı – Cezalar)= 2.200,00-998,00=1.202,00-TL faydamıza olacaktır.

2.Yöntem (Bir Sonraki Takvim Yılında Kayıtlara Almak) :

Matrah  : 10.000,00

Kdv %18:   1.800,00

**2019 yılında kdv sini indirim konusu yaparken matrahını KKEG yaparak beyannamede matraha ekliyoruz.

**Geçmiş dönemden dolayı Form Ba bildirimi için 1.900,00-TL özel usulsüzlük cezası gelecektir.(376 indiriminde faydalanılırsa bu ceza (1.900,00/2=950,00 –TL) yarısı olarak ödenebilir.

Böyle bir durumda 1.yöntemi seçerek iade talep etmek işletmenin faydasına olacaktır.Zira ikinci yöntemde zaten ceza ödemek zorunda kalacaktır.

Fatura tutarları ve fayda maksimizasyonuna göre seçeceğiniz yöntem değişebilir.

Umarım böyle bir süreçte ne yapmanız gerektiğiyle ilgili yol gösterebilmişizdir 🙂

 

Saygılarımla;

Mali Müşavir

Nihal Bilada

 

 

 

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji
Paylaş
Önceki İçerikTEMEL E-FATURA İPTAL PORTALI UYGULAMASI
Sonraki İçerik11.03.2019 Tarihli İş İlanları
Mali Müşavir Nihal Bilada ,aslen Nevşehir’li olup 1993 yılı İstanbul doğumludur.Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 3,64 diploma notu ile “Yüksek Onur Öğrencisi” olarak 2014 yılında lisans seviyesinde mezun olmuştur. 2015 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik staja giriş sınavında göstermiş olduğu başarı ile mesleğe ilk adımını atmıştır. 2017 yılında T.C. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan sınavda başarı göstererek az tehlikeli işyerlerinde “İş sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerini Yürütümüne ilişkin İşveren Veya Işveren Vekili Eğitimi”ni tamamlayarak yetki belgesini almaya hak kazanmıştır. 2018 yılında Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen “Hukuki Ve Mali Yönleriyle Konkordato Eğitimi Programı’nı”tamamlayarak şirketlerin ekonomik olarak inişe geçtiği dönemlerde sürecin yönetilmesiyle ilgili mevzuat ve uygulama bilgilerine sahip olduğuna dair sertifikasını almaya hak kazanmıştır. Hedefi , mali müşavirlik ofisi faaliyetinde bulunmak olduğundan dolayı sadece muhasebe & danışmanlık ofislerinde çalışarak deneyim kazanmış ve üstün gayretiyle stajını tamamlamıştır. 2018 yılında girmiş olduğu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik yeterlilik sınavında göstermiş olduğu başarı ile “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir”unvanı ve “En Genç Mali Müşavir”ödülünü almaya hak kazanmıştır. 2018 yılından itibaren aktif olarak Ataşehir,İstanbul’da Mali Müşavirlik faaliyetini sürdürmektedir.Yine 2018 yılından itibaren Türkiye’nin en büyük muhasebe grubu olan , Muhasebe Bilenler Topluluğu’nun platformlarında moderatör olarak görevlerini sürdürmekte ve www.muhasebebilenler.com sitesinde editörlük ve yazarlık yapmakta olup güncel mevzuat,uygulamalar ve ticari konularla ilgili makaleleri yayınlanmaktadır. 2019 yılında KGK sınavlarında göstermiş olduğu başarı ve akabinde denetçi yardımcısı olarak tamamladığı iki yıllık staj süreci sonunda 2022 yılında Bağımsız Denetçi ünvanını almaya hak kazanmıştır. KDV iadesi konusunda uzmanlaşmak adına çalışmalarını sürdürmekte ve Kdv İadesi eğitimlerinde eğitmen olarak yer almaktadır.Mesleki konular ve uygulamalar ile ilgili online eğitimler düzenlemektedir. Yeni çıkan muhasebe uygulamaları,teknolojik gelişmeler ve mevzuatla ilgili olarak ilgili kamu kurumları yetkilileri ile direkt iletişimde olup sürecin yönetilmesi adına düzenlenen toplantılarda yer almakta ve bu bilgileri meslektaşları,çalışanları ve müşterilerine aktarmaktadır. Hayat felsefesini anlatan söz ”Başarının bedelini bir dönem için ödemeyenler,Başarısızlığın bedelini bir ömür öderler.(Mümin Sekman)”Makalelerine ve eğitim videolarına aşağıdaki bağlantı adreslerinden ulaşabilirsiniz.Muhasebe Bilenler Topluluğu Moderatörü Mali Müşavir Nihal BİLADA | Muhasebe Bilenler Topluluğunihal bilada - YouTube **E-Posta??nihal@biladamusavirlik.com**Facebook Profil?? Bilada Mali Müşavirlik** Facebook Sayfa??Bilada Mali Müşavirlik** İnstagram??@biladamalimusavirlik** Twitter??@bledanihal** Linkedin??Nihal Bilada