E-FATURANIN GÖRÜNTÜLENEMEMESİ SORUNU
e-fatura uygulamaları günlük hayatta kullanılmaya başlandığında yeni ve değişik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin bu yazımızın konusu oluşturan e-fatura görüntüleyememe sorunu önemlidir. E-faturanın muhasebe kayıtlarına alınabilmesi, ödemesinin yapılabilmesi, kabul veya ret yanıtı verilebilmesi için fatura içeriğinin görülmesi gerekmektedir. Portal yöntemi ile e-faturayı kullanan bir mükellef gelen bir fatura olduğunu görebilir ancak faturayı açmaya çalışınca aşağıdaki hata mesajlarını alarak faturayı göremeyebilir.
1. HATA MESAJI: “Fatura Gösterilemiyor.
Gönderenin görüntüleme dosyasını doğru koyduğundan emin olunuz.”
2. HATA MESAJI: “null faturası html olarak gösterilemedi.
E-Fatura görüntüleme aracı e-fatura.gov.tr adresinden indirilerek bu tip faturalar açılabilir. Zaten E-fatura görüntüleme aracı ile görüntülenemeyen ve doğrulanamayan faturalar gönderici tarafından hatalı oluşturulmuştur. Portal (yükleme modülü), Entegrasyon ve Özel entegrasyon yöntemi ile oluşturulan faturalarda hatasız bir gönderim için göndericinin faturaları oluşturduktan sonra zarflayıp, daha sonra zarftan çıkarıp e-Fatura Görüntüleme aracında açtıktan ve doğruladıktan sonra göndermesi gerekmektedir. Ancak uygulamada bu kontrolün yapılmadığı sıklıkla görülmektedir.
Faturaların görüntülenememesi pek çok sebepten olabilir. Olası sebeplerden bazıları;
– Faturada kullanılan XSLT boyutunun (60 KB’den) büyük olması olabilir. Bu büyüklükte bir fatura Portal yönteminde görüntülenemez.
– XSLT dosyası hatalı olabilir. Yine Portal yönteminde XSLT dosyası hatalı bu e-fatura görüntülenemez.
Fatura TİCARİ faturaysa Fatura Bazında Listeleme ekranından faturayı reddedebilir, göndericinin önce kendisinin dosyayı E-fatura görüntüleme aracı ile kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Fatura temel e-fatura ise harici yollarla noter gibi faturayı reddedebilirsiniz. Faturaların sistemde E-Fatura Görüntüleyici programında ibraz edilebilir bir şekilde saklanması esastır. Bu nedenle mükellefe gelen her e-faturanın e-fatura görüntüleme aracı ile kontrol edilmesi yararlı olacaktır. Faturaların ibrazında iki tarafın da sorun yaşamaması için bu işlem gereklidir. Alıcı faturaya harici yollarla itiraz etmeden gönderici tekrar gönderimde bulunursa MÜKERRER gönderim olur. E-Faturanın kağıt çıktısı, e-posta ile gönderilmesi, “Aslı Gibidir” yazılması vs. geçersizdir. Geçerli hali GİB üzerinden başarıyla geçmiş XML formatıdır. XML formatının yan sıra faturanın görüntülenebilmesi için XSLT dosyasının da olması gerekir.
Konuyla ilgili bir ara çözüm olarak E-Fatura Görüntüleyicinin Java 1.7 sürümü ile görüntülenmeye çalışılırken aşağıdaki gibi bir uyarı alınırsa “Varsayılan Xslt ile Göster” seçeneği seçilmelidir.
Varsayılan xslt dosyası o faturanın gelir idaresi başkanlığı sisteminde yer alan görüntüsünün ekrana getirilmesini sağlar. Bu görüntü de çağrılamıyorsa e-faturayı kesinlikle işlememenizi size geliş tarihinden itibaren 8 gün içerisinde red yanıtı vermenizi tavsiye ederiz.
S.M.Mali Müşavir
Selcuk GÜLTEN
Tüm Hakları Sn. S.M.Mali Müşavir Selçuk Gülten ve Muhasebe Bilenler Topluluğu üzerindedir.
Selçuk GÜLTEN ve Muhasebe Bilenler Topluluğu ile görüşmeden alınması halinde yasal işlem uygulanacaktır.