DIŞ TİCARET MUHASEBESİ İŞLEMLERİNDE KULLANİLAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE TANİMLARİ

disticaret muh
disticaret muh
Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji

DIŞ TİCARET MUHASEBESİ İŞLEMLERİNDE KULLANILAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE TANIMLARI

Evet geleceğin muhasebeci aday adaylarından birisi olarak ve iş yaşamında oldukça az bir deneyime sahip olduğum fakat referans yerim oldukça kuvvetli birisi olarak bir çok şeyi staja başlamadan deneyimlemiş bulunuyorum. 🙂 Zamanı artık gelmiştir diyerek üniversitedeki ders çalışırken aldığım önemli bilgilerimi de sizlerle paylaşmaktan oldukça zevk ve memnuniyet duyacağım. Notların patenti tamamen bana aittir. Bilgilerinize arz ederim sevgili üstadlar. Sizler kadar olamasam da elimde fena sayılmayacak notlar hakimdir.:)

Eee o halde başlayalım 🙂 Gelsin bilgiler,kullanılsın hap bilgiler.

Dış Ticaret kuralları kendisi olduğu kadar muhasebesi de oldukça dikkat isteyen bir alandır. Çünkü yurt dışı bağlantılı olduğu için hesaplama yöntemlerini dikkatlice kodlamamız gerekir. Yoksa ceza almak kaçınılmazdır. 🙂

Hesap kavramı;Hesap büyük defterin (Defteri kebir) sayfaları üzerinde iki kısımdan oluşmaktadır. Her hesabın bir ismi bulunur ve çizelgenin üst tarafına yazılır. Sol kısmına borç, sağ kısmına ise alacak tarafı denmektedir. Her iki tarafta da tarih, açıklama ve tutar sütunları bulunur. Eskiden arapça lisanları da koyuyorum ki bir dil bir lisan demektir 🙂

Hesap Açma: Bir hesabın borç ya da alacak tarafına ilk kez kayıt yapılarak hesabın kullanılmaya başlanmasına hesap açma denir. Hesabın Borçlandırılması: Bir işlemin hesabın borç tarafına yazılmasına hesabın borçlandırılması denir.

Hesabın Alacaklandırılması: Bir işlemin hesabın alacak tarafına yazılmasına hesabın alacaklandırılması denir.Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.

Hesabın Kapalı Olması: Hesabın borç ve alacak tutarlarının birbirine eşit olması ve kalan vermemesi durumudur.Yani buradan anladığımız hesabın hiç bir şekilde olmamasıdır. Eğer olursa o zaman bir sıkıntı veya terslik var demektir.

Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafından yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Bu hesaplar bilançonun aktif tarafında yer alır ve “varlık hesapları” olarak bilinir.

Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafından yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesaplar bilançonun pasif tarafında yer alır ve “kaynak hesapları” olarak bilinir.

Şimdiye kadar elimde olan notlardan da anlaşılacağı üzere hesap tanımı hesap kavramından bahsettik. Nasıl ki bir yemeği öncelikle bilmeden tarifini okumadan malzemelerini kullanamazsak,aynı şekilde muhasebede de öncelikle tanımları öğrenip okumak ve mantığını anlamak zorundayız. Zaten hap bilgilerle amaç mantığı kavratmaktır.

Mantık=Muhasebe demektir.

Evet ders çalışırken mutlaka tanımlara da çalışmışlığım oldu.Bu notları karıştırırken buldum.Hemen arkadaşlarıma da üstadlarıma da hatırlatmak istedim. 🙂 Umarım faydalı olurum.Devamı gelecek 🙂

Saygılarımla,
Selda KURTOĞLU

Bİ REKLAM ARASI :) MBT Teknoloji