
Çalıştığınız ortamdan ya da işinizden memnun değil misiniz?
Peki Siz mi işinizi Sevmiyorsunuz, Yoksa İşiniz mi Sizi Sevmiyor?
Başlık etkileyici oldu mu bilmiyorum ama ? “İşimden mutsuzum” , “Bu işi yapmak istemiyorum” cümlelerine karşılık aşağıda yazacaklarıma uygun bir başlık olduğunu düşünüyorum.
Aşağıdaki yazıyı okuduğunuzda işinizden mutsuzluğunuzun belki de sizin o iş için uygun biri olmadığınızdan, aslında daha iyi şartlarda mutlu çalışabilme ihtimaliniz var iken yapmadığınız ya da yapmak istemediğiniz şeylerden dolayı mutsuz bir iş hayatı sürdürdüğünüze kadar bazı tespitlere yer vermeye çalıştım.
Profesyonel yaşam üzerine yazdığım son yazıdan sonra yazdıklarımı uygulayanların olumlu dönüşlerini almanın mutluluğu ile vaktim olduğunca yeni yazılar ile karşınızda olmaya devam etmeye çalışacağım ?
Profesyonel yaşantınızdaki yolculuğa ufak bir yön verebilirsem ne mutlu bana.
Öncelikle sevmemenin de bir tercih olduğunu belirterek başlamakta fayda görüyorum ? Çünkü sevmeye sevmeye bir işe devam etmenin ya da şartları sevilecek hale getirmek için savaş vermemenin büyük bir oranda bir tercihin sonucu olduğunu düşünüyorum. Çünkü “Sevmiyorum ama yapmak zorundayım” Kesinlikle Kabul edebileceğim bir cümle değil . Sevmiyorsak, Rahatsız isek, Bulunduğumuz ortam bizi rahatsız ediyor ise bunu değiştirmek için bir şeyler yapmak zorundayız.
Öncelikle Dipsiz kuyu bir konu olsa da Profesyonel Yaşam içerisinde olan Bir Birey neden yaptığı işi sevmezin üzerine birkaç neden sıralayarak konuyu açmaya devam edelim.
Mesela;
– Yaptığı iş tatmin etmiyor olabilir (Mesleki Tatminsizlik)
– Bulunduğu ortam ya da kişilerden rahatsızlık duyuyor olabilir (Burada aşağıda linki bulunan önceki makalemi incelemenizi öneriyorum.
Çalışma Ortamının Sizi Rehin Aldığı Hissiyle mi Yaşamak istersiniz Huzur Verdiği Hissiyle mi
– Aldığı Maaş Yetersiz Gelebilir ( Bunu aşmanın birçok yolu var ama yarı bir yazının konusu olabilir ? )
– İstemediği bir mesleğe giriş yapmak zorunda kalmış olunabilinir. (Eğitim sistemimizin önemli bir zaafiyeti)
– İşyerinde bulunduğu pozisyondan daha üst pozisyonları hak ettiğini düşündüğü için motivasyonu kaybolmuş olabilir de olabilir ?
Bu Liste uzar gider.
Yukarıya işyerinde mutsuz olmak için sadece birkaç örnek yazmaya çalıştım tabi insan psikolojisini düşündüğümüzde bunun ucu bucağı da yok.
Hadi birkaç tane daha basit görünen ama mutsuzluğa sebebiyet verebilen spesifik atış yapalım:
– İşyerindeki yemeklerden mutsuzsunuzdur ve bazı insanlar yaşamak için yerken sen yemek için yaşıyor olabilirsin ?
– Aynı ortamda çalıştığın arkadaşın sigara içiyordur sen sigaraya tahammul edemiyorsundur.
– Klostrofobiniz vardır ve Bulunduğunuz yaş ve tecrübeye göre olabileceğiniz en iyi yerdesinizdir ama Çalışma Ortamınız Kapalı ve Sizi Gerçekten Psikolojik olarak zor durumlarda bırakacak şekilde dizayn edilmiş olabilir.
Özetle mutsuz olmak için büyüklü küçüklü bir çok neden bulunabilir ama önemli olan bu mutsuzluk ile devam edip etmeyeceğinizdir.
“Ben çok mutsuzum ama çalışmaya devam ediyorum” ya da “Şartlar böyle getirdi ben bu şartlara uyum sağlamaya çalışıyorum” , “bu meslek çekilir meslek değil ama katlanmak zorundayım”
Bu cümleleri kuruyorsanız iki şansınız var
1 – Bu cümleleri kurarak bunların değişmesi için hiç bir şey yapmayıp ömrünüzün sağlıklı geçirdiğiniz en özel zamanlarını mutsuzluk içerisinde geçmesini izlemek,
2 – Mücadele edip bu şartları iyileştirerek motivasyonunuzu arttırmak ve daha mutlu bir iş ortamına kavuşmak için yöntemler aramak.
Piyasada gözlemlediğim ve üzüldüğüm “mutsuzum”, “işimi sevmiyorum”, “bu meslek yapılmaz” diyenlerin bir çoğu ne yazık ki mesleğin ya da iş ortamının olumsuz taraflarını düzeltmek için yoğun emek sarf etmek yerine bunları kabullenip bizlere bahşedilen en önemli şey olan ömrümüzün büyük bir kısmını geçirdiğimiz iş hayatlarında mutsuz bir şekilde devam ediyorlar ve bu mutsuzluklar önce aile ve yakın çevrelerine ve bir yumak şeklinde topluma sirayet ediyor.
Tabi iş ortamı ve çevresel faktörleri isteklerinize karşılık vermesine rağmen bunların dışında kalan zamana dayalı işlerinizin dönem dönem ekstra yoğunluklar göstermesinden dolayı geçici mutsuzluklar ile de karşılaşabilirsiniz ama bunların geçici olduğunu unutmamak ve o zamanlarda sizi rahatlatacak şeylere de zaman ayırarak kısa süreli keyifli molalar ile çalışma ortamındaki kasveti atıp sonra yeniden büyük bir zevkle yaptığınız işlere geri dönerek devamlı bir mutsuzluk ortamını da kırmak mümkün. Burada diğer bir önerim de çok yoğun dönemlerde iş çıkışlarında kendinizi şımartabilir ya da yoğunluk tam geçtiğinde en uzun zamandır yapmadığınız ve keyif aldığınız şeyleri yapmak için planlar oluşturabilirsiniz. Bu sizi rahatlatacaktır ? Unutmayın mola vermeden çalışmak insanlara özgü bir durum değildir ? Özellikle yaptığınız iş dikkat gerektiren bir iş ise ileride “bunu ben mi yapmışım yok artık” cümlelerini kullanmanız da kaçınılmaz olacaktır ?
Ayrıca Yoğun zamanlarda doğru zaman planlamasından, İş bölümüne kadar sizleri rahatlatacak diğer adımları da başka bir yazıda detaylandırabiliriz ?
İş Hayatında bizleri mutsuzluğa sürükleyecek birçok örnek üzerinden vaka analizi yapabiliriz ancak çok sık duyduğum şu cümleler ile konunun ana fikrini vermeye çalışayım.
– “Şu alanında cok iyiyim işyerindeki HERŞEYİ BEN YAPIYORUM ama üzerime birini aldılar benden çok kazanıyor. ”
– “Bu şirkette kıymetimiz bilinmiyor”
– “Şartlar bu ister çalış, ister devam et” dediler. Ben buraya ne yapsam boş vs vs.
Ben iş ortamında mutsuz olan ya da bu cümleleri duyduğunu söyleyen arkadaşlara hep şunları söylüyorum:
– Peki sen bunları kırmak için ne yapıyorsun?
Mesela – “Muhasebe alanında cok iyiyim işyerindeki HERŞEYİ BEN YAPIYORUM ama üzerime birini aldılar benden çok kazanıyor. ” bu cümledeki “HERŞEYİ BEN YAPIYORUM” üzerine ayrı bir yazı yazabilirim hiç oralara girmeyeyim ama ? Bu Bakış açısında olan ve bunları bana dillendirmiş olan kişinin önünde bildiğim ve kendisi ile paylaştığım birçok Engel var.
– Mali Müşavirlik Ruhsatının olmaması, (Yöneticisinde Mevcut )
– Yetersiz Finansal Bilgisi, (Yöneticisinde Mevcut )
– IFRS Bacağının eksik olması (Yöneticisinde Mevcut )
– Profesyonel Yöneticilik Tarafında Eksiklerinin olması. (Yöneticisinde Mevcut )
Öncelikle eksiklerimizin farkına varmamız gerekiyor. “İnsanın en zor yaptığı şeylerden değil mi ? “
Peki bu meslektaşımız ne yapacak. Öncelikle Güçlü ve Zayıf yönlerimizi tarafsız bir şekilde tespit etmemiz gerekiyor(Bakınız Swot Analizi).
Eksiklerini görebildiysek önce onları kapatmak için uğraşıp bu konuda emek vermeye ivedilikle başlamamız gerekiyor. Örneğimizden gidecek olursak. Bahsi geçen meslektaşım Bugün Mali Müşavirlik Sürecine Başlasa en hızlı 3-4 sene içinde Ruhsat sahibi olabiliyor demek ki hedef bu ise beklemeyecek ve süreci hızlıca başlatacak.
Finans bilgimizi mi arttırmamız gerekiyor: Günlük finans dergilerine, haberlerine , Makalelere abone olunarak başlanabilinir, Bankalardan günlük finans verileri alınabilinir, Finansal Konularda ufak ufak analizler yaparak devam edilebilinir ve bununla ilgili kurslar, sempozyumlar, seminerlere katılarak algıyı bu yöne kaydırarak bu konuda çalışmaların içine girilebilinir, En Basiti Youtube Aboneliklerini Bu alanlara kaydırarak ilgili videonun önüne gelmesini sağlayıp konu hakkında her geçen gün daha da iyi durumlara gelebiliriz. Basit gördüğümüz her hamle konu hakkında farkındalık duymamıza ve Yol haritalarımızı çizmemize yardımcı olacaktır. Unutmayın Bugün işinde en iyi olanlar en ufak adımlar ile başlamışlardır.
Aynısı Profesyonel Yöneticilik için de geçerli. Eğer bir şeylerin değişmesini istiyorsak emek vereceğiz, mücadele edeceğiz, çalışmaların içinde olacağız, bu alanın en iyileri ile iletişime geçip onlardan feyizler alacağız. Hayatı bazen basit de oynayabilirsiniz Ardahan’ı yeniden keşfetmeye gerek yok keşfedilmiş zaten ? Memleketim dururken America diyecek halim yoktu değil mi ?
Vakaya devam ediyoruz : Şirkette IFRS Uygulanıyor ama ben Tekdüzende EFSANEYİM ? Demek OLMAZZZZZZZZZZZZZZZZZ. OLMAZ ARKADAŞIM KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM. BUNU DA EKLEMEK ZORUNDASIN PROFESYONEL BİLGİLERİNİN İÇERİSİNE . Zaten 3 -4 senelik bir Mali Müşavirlik sürecin var rahatlıkla birlikte götürebilirsin.
BUNLARI NEDEN ANLATTIM?
Gördüğünüz üzere Yukarıda sadece 1 vakanın kısa analizini yaptık ve yapması gerekenlere kısaca değindik.
Yukarıda bahsettiğim mutsuzluğa sahip olan Meslektaşımız burada bir seçim yapacak.
– Kısa vadeli bir Kariyer Planlaması yaparak 3-4 sene içerisinde Profesyonel yaşamda ihtiyacı olan önemli eksikleri tamamlayarak gerek bu şirkette, eğer Çırak olduğun yerde usta olamazsın düşünceleri arasında yapmak istediklerini bu şirkette yapamayacağını anlaşılıyorsa ? özgeçmişine yaptığı bu önemli eklentiler ile yeni denizlere yelken açarak, Şartlarını iyileştirip, mesleki tatminsizliğini ortadan kaldırmış biri olarak basamakları çıktıkça alınan haz ile mutsuz profesyonel yaşantısına motivasyonunu yüksek, sürekli gelişime açık, yeni orta ve uzun vade planlarını hayata koyarak iş hayatına devam ettiğinde bu sorunların bir çoğunun ortadan kalktığını görmesi kuvvetle muhtemel olacaktır.
Unutmayın Hedefiniz yok ise geleceğe emin adımlar ile ilerlemek için gücünüz de yoktur. Bu da Mutsuz olmanın ana nedenlerindendir. “Ben oldum” dediğiniz zaman kaybetmeye hazır olun.
Hadi şimdi daha kolay olan bölüme de değinerek vaka analizimizi sonlandıralım “Ben İşimi sevmiyorum”, “Ben İşyerinde Mutsuzum” , “Her şeyi ben yapıyorum müdür parayı götürüyor” cümleleri arasında kendini her geçen güç şişirerek mutsuzluğunuza mutsuzluk katarak da hayatınızı devam ettirebilirsiniz.
Ben Hedefi olan insanların “geçici mutsuzluk halleri dışında ?” bu sorunları kalıcı olarak yaşadıklarına hiç şahit olmadım. Unutmayın Ne Zaman Hedefler biter mutsuzluklar da o zaman başlar…
PEKİ BUNLARI YAPMAK İŞYERİNDE HUZUR ve MUTLULUK GETİRECEK Mİ?
Tabi ki bazen sizin dışınızda gelişen çevresel, ortamsal faktörlerden kaynaklanan sorunları bu yaptıklarınız ile kapatamayabilirsiniz. Ortamı güzelleştirmek için Yukarıdaki teknikler ile birlikte aşağıdaki yazımdan da faydalanabilirsiniz.
Çalışma Ortamının Sizi Rehin Aldığı Hissiyle mi Yaşamak istersiniz Huzur Verdiği Hissiyle mi
Unutmayın Ömrünüzün En Verimli ve En Güzel Zamanlarını Sözlü ya da Yazılı Bir Sözleşme ile İşyerlerine Geçici Sürelerle Kiralıyor, Onsuz Yaşayamam dediğiniz kişilere ayırdığınız sürelerin kat be katını Çalışma Ortamlarında Geçiriyorsunuz. Bu nedenledir ki Çalışma Ortamını Mutsuz Geçirmek gibi bir lüksünüzün OLMADIĞINI TEKRAR HATIRLATMAK İSTERİM. BUNU KENDİNİZE YAPMAYIN…
Saygılarımla;
S.M.Mali Müşavir
Serkan ATASOY
https://www.facebook.com/serkantavsan